Przejdź do treści

Domowy sorbet – owocowa porcja orzeźwienia. Poznaj trzy przepisy

Domowy sorbet - nic trudnego!
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Warto sięgnąć po sezonowe owoce i zmiksować sobie coś pysznego. Przygotowanie lekkiego, zdrowego i orzeźwiającego sorbetu w domowych warunkach jest naprawdę dziecinnie proste.

Owocowe sorbety jak nic innego przychodzą z pomocą w upalne dni, gdy jedyne, czego nam trzeba, to porcja orzeźwienia i ochłody. To niskokaloryczna i wartościowa przekąska. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnie dużo pracy ani pieniędzy. A co zyskujemy? Pełną kontrolę nad jakością i rodzajem wybieranych składników, co pozwala na delektowanie się ich smakiem absolutnie bez żadnych wyrzutów sumienia.

Własnoręczne przygotowywanie sorbetów to również okazja do kulinarnych eksperymentów. Możemy komponować nowe, oryginalne smaki, poszukiwać swoich idealnych kombinacji i jednocześnie dobrze się przy tym bawić. Najlepiej w sorbetach sprawdzają się dojrzałe owoce, do których nie jesteśmy zmuszeni dodawać słodkich dodatków. Jeżeli jednak preferujemy bardziej wyrazistsze smaki, jako zamiennik cukru możemy użyć ksylitolu, syropu z agawy, syropu daktylowego czy klonowego.

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Zaproponowane poniżej sorbety stanowią doskonałą propozycje dla osób unikających cukru w klasycznej postaci. Sorbet z owoców lata dzięki skórce z limonki nadaje się na orzeźwiający deser w upalne popołudnie, a wersja z mango, ananasem i brzoskwinią z dodatkiem wody kokosowej ma w sobie trochę egzotyki. Sorbet porzeczkowo-borówkowy charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem, jednak z dodatkiem ksylitolu nabiera przyjemnie słodkawej nuty. Cały charakter nadaje mu kokosowa polewa z wtopionymi pistacjami, która dla miłośników lodów w polewie będzie niezwykle pozytywnym dopełnieniem.

Kiedy zaczniemy przygotowywać owocowe sorbety w domu, już nigdy nie sięgniemy po te sklepowe. Z tej drogi nie ma odwrotu.

Sorbet z owoców lata na ksylitolu z dodatkiem skórki z limonki

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Składniki:

– 100 g malin
– 100 g borówek amerykańskich
– 50 g jagód
– 2 łyżki ksylitolu
– skórka z połowy limonki

Do foremek na lody dodajemy po kilka sztuk całych malin oraz borówek amerykańskich. Pozostałe maliny wraz z łyżką ksylitolu i połową porcji skórki z limonki miksujemy na gładki mus. Wypełniamy nim foremki do połowy. Następnie blendujemy borówki z jagodami, pozostałym ksylitolem oraz skórką z limonki. Powstałą masą uzupełniamy foremki. Całość wkładamy do zamrażalnika na 3–4 godz.

Sorbet z ananasa, mango, brzoskwini z dodatkiem wody kokosowej

Domowy sorbet - nic trudnego!

Składniki:

– 2 plastry ananasa
– połowa mango
– połowa dojrzałej brzoskwini
– 50 ml wody kokosowej
– łyżka wiórków kokosa

Ananasa, mango oraz brzoskwinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera, dolewamy wodę kokosową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przelewamy do plastikowego lub metalowego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Po upływie godziny mieszamy sorbet, aby pozbyć się lodowych grudek. Pozostawiamy całość na 3–4 godziny w zamrażalniku. Podajemy w wafelkach lub pucharkach, posypane odrobiną wiórków kokosa.

Sorbet porzeczkowo-borówkowy na ksylitolu z kokosową polewą i posypką z siekanych pistacji

Domowy sorbet - nic trudnego!

Składniki:

– 100 g borówek amerykańskich
– 100 g czarnych porzeczek
– 2 łyżki ksylitolu
– sok z ćwiartki cytryny

Polewa + posypka

– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki mleka koksowego
– łyżeczka ksylitolu
– garść pistacji

Borówki oraz porzeczki miksujemy na gładki mus. Dodajemy ksylitol oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Następnie przelewamy całość do foremek na lody i wstawiamy do zamrażalnika na 3–4 godziny. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy olej kokosowy z mleczkiem kokosowym oraz ksylitolem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Sorbet wyciągamy z zamrażalnika, polewamy go uprzednio przygotowanym kremem i posypujemy posiekanymi pistacjami. Za sprawą oleju kokosowego polewa szybko zastygnie, jednak aby nadać jej jeszcze więcej chrupkości, wstawiamy sorbet ponownie do zamrażalnika na mniej więcej 30 min.

 

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

istockphoto.com

Filtry słoneczne hamują syntezę witaminy D? Ekspert Kosmetyczny: bzdura, bzdura, bzdura!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

ile powinien trwać urlop

Ile powinien trwać urlop? Sprawdź, co poleca psycholog

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek