Przejdź do treści

Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?

Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Domowy sorbet to smaczna i orzeźwiająca przekąska, którą przyrządzamy zwłaszcza latem. Zwykle składa się z kilku składników, a samo przygotowanie jest stosunkowo proste. W tym artykule znajdziesz przepisy na domowy sorbet oraz informacje o tym, dlaczego warto po niego sięgać, kiedy przychodzi ochota na słodycze.  

Domowy sorbet – dlaczego warto go spożywać? 

Szukasz zamiennika dla lodów z mleka i jajek? A może pragniesz znaleźć alternatywę dla lodów sklepowych? Jeśli tak, to z pewnością zainteresuje Cię owocowy domowy sorbet. Bazę tego deseru stanowią owoce, a do tego woda i cukier (który można zamienić np. na cukier puder lub miód).  

Dzięki dużej zawartości truskawek, cytryny, a także pozostałych owoców, jest to zdrowa przekąska, która dostarcza nam sporo witamin (m.in. C, K, A, E) oraz składników mineralnych (np. wapnia, potasu, magnezu i fosforu). Nie można zapomnieć, że jest ona również prawdziwą skarbnicą błonnika. Doskonale sprawdza się wtedy, gdy masz apetyt na słodycze, a nie chcesz rezygnować ze zdrowych przekąsek. 

Jak wygląda w tym przypadku kwestia kalorii? W 100 g sorbetu mieści się około 50 kcal, są one zatem mniej tuczące od lodów mlecznych, w których znajduje się około 120-160 kcal. Ważne jest również to, że można całość przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy! 

jajka szpinak

Domowe lody truskawkowe – sorbet 

A oto przepis na domowy sorbet truskawkowy. 

Składniki: 

  • 200 g cukru, 
  • 100 ml wody. 
  • 1 kg truskawek, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wlej wodę do rondelka. 
  2. Dodaj do rondla 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i cukier. 
  3. Gotuj całość do momentu, aż się cukier rozpuści, a całość będzie miała konsystencję syropu. 
  4. Dokładnie umyj truskawki, a następnie je osusz. 
  5. Pozbądź się szypułek. 
  6. Odłóż 8 truskawek i pokrój je na małe kawałki. 
  7. Umieść truskawki w blenderze, dodaj do niego mieszankę i zblenduj całość tak, aby uzyskać jednolitą masę. 
  8. Masę umieść w pojemniku do zamrażania i włóż do zamrażalnika na około 6 godzin. 
  9. Co 60 lub 120 minut przemieszaj dokładnie sorbet. 
  10. Po upływie 6 godzin umieść sorbet w blenderze i zmiksuj całość, aż uzyskasz konsystencję musu. 
  11. Podawaj sorbet wraz ze świeżymi truskawkami.
Bananowe lody

Domowy sorbet cytrynowy 

Masz ochotę na domowe lody w postaci sorbetu cytrynowego? Świetnie!  

Składniki: 

  • 4 cytryny, 
  • 2 białka, 
  • 250 g cukru pudru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Wyrzuć nasiona. 
  2. Wlej do garnka 800 ml przegotowanej, zimnej wody. Wrzuć do niej skórkę z cytryny oraz cukier. 
  3. Doprowadź do wrzenia wodę, a następnie gotuj ją przez około 5 minut na małym ogniu. 
  4. Przestań gotować wodę, dodaj do niej skórkę z cytryny wraz z miąższem. 
  5. Przykryj pokrywką garnek i całość ostudź. 
  6. Przecedź całość przez gęste sitko. Następnie do mieszanki dodaj 4 łyżeczki masy, która osadziła się na sitku. 
  7. Tak przygotowany płyn przelej do pojemnika i pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godziny. 
  8. Ubij białko na sztywną pianę, a następnie dodaj całość do sorbetu. Zmiksuj masę na małych obrotach i włóż ją z powrotem do zamrażalnika. 
  9. Po kilku godzinach powtórz czynność miksowania i wstaw całość do zamrażalnika po raz kolejny. 
  10. Gotowy sorbet podawaj w pucharkach lub wydrążonych skórkach cytryny.

Domowy sorbet z mrożonych owoców wiśni 

Sorbety domowe można przyrządzić również z mrożonych owoców. 

Składniki: 

  • 2 duże pomarańcze, 
  • szklanka miodu, 
  • szklanka wody, 
  • 1 kg mrożonych wiśni. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wyjmij wiśnie z zamrażalnika i odczekaj kilka minut. 
  2. Zetrzyj skórkę z pomarańczy na tarce, następnie wyciśnij sok. Połącz całość z wiśniami w misce. 
  3. Dodaj miód i wodę. Zblenduj mieszankę do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Włóż sorbet do zamrażalnika na około 4 godziny. 

 

Bibliografia: 

  1. Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Ekiert H., Citrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Plants, 2020, 9(1), s. 119. 
  2. Miller K. Feucht W., Schmid M., Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Nutrients, 2019, 11(7), s. 1510. 
  3. Shimizu C., Wakita Y., Inoue T., Hiramitsu M., Okada M., Mitani Y., Segawa S., Tsuchiya Y., Nabeshima T., Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1), Scientific Reports, 2019, 9, s. 3671. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: