Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dynia dobrze nafaszerowana

Dynia dobrze nafaszerowana
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dynia to królowa metamorfoz. Sprawdza się w roli deseru, dania głównego, a także jako lampion na Halloween. A my ją nafaszerujemy! Wybraliśmy dynię piżmową, która cudownie smakuje po upieczeniu. Dodaliśmy do niej kaszę gryczaną, niebieski ser, żurawinę i orzechy. Wyszło idealne danie na jesienne wieczory!

Dynia ma tak wiele zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Świetnie czuje się upieczona, usmażona i ugotowana. Możesz przygotować z niej zupę, ciasto, puree albo curry. Występuje w różnych postaciach i kolorach, a każdy rodzaj nadaje się do trochę innych zastosowań. Niektóre mają jadalną skórkę, inne najlepiej smakują po upieczeniu lub w deserze. Korzystajcie z ich wszechstronności i różnorodności. Warto! Dynia jest bogata w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, A, C, E, K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki. A poza tym smakuje doskonale!

Składniki:

- niewielka dynia piżmowa
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- garść niebieskiego sera
- ok.10 łyżek oleju ryżowego
- ok. 5 łyżek suszonej żurawiny
- mały pęczek jarmużu (ok. 2 garści)
- średniej wielkości czerwona cebula
- 4 łyżki prażonych orzechów piniowych
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- pół papryczki chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- sól morska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Dynię przekrój wzdłuż. Posmaruj 4-5 łyżkami oleju.

przepis-na-faszerowana-dynie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 220 stopni, aż będzie miękka. W tym czasie ugotuj kaszę. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do kaszy dodaj żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę, orzechy, chilli, czosnek, ser i porwany jarmuż.

przepis-na-faszerowana-dynie1

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wlej około 5 łyżek oleju i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok. Kiedy dynia będzie gotowa, pozbądź się z niej pestek i wyjmij miąższ, pozostawiając około dwucentymetrową warstwę przy skórce.

faszerowana-dynia-pizmowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wyskrobane purée połącz z kaszą. Wypełnij dynię farszem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

pieczona-dynia-faszerowana

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Polecane artykuły

Sałatka z pieczoną dynią

Ten, kto umie i lubi gotować

Dynia – dorodna dama

Anna Marcinkowska i Katarzyna Karus-Wysocka

najpopularniejsze artykuły