Przejdź do treści

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Dynia - królowa jesieni
Dynie. Zdj: Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta smarcze w chusteczkę
Jak leczyć zapalenie zatok w ciąży? Jakie leki można stosować? Tłumaczy ginekolog
Tara Lynn / Instagram.com
„Jestem najmądrzejszą, pulchną, mamą na tej planecie” Modelka plus size pokazała, jak wygląda po dwóch ciążach
bostonka na dłoniach dziecka
Bostonka. Jak wyglądają objawy? Jak można się zarazić?
lody malinowe
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
kobieta w ciąży przy oknie
Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

Dynia. Bogata w przeciwutleniacze i witaminy, imponująca wyglądem, ale kusząca także bogatym wnętrzem. W sezonie jesienno-zimowym to ona króluje w kuchni. Poznaj ją bliżej!

Dynia gości na naszych stołach od końca września do końca stycznia, idealnie nadaje się na przetwory, a przy tym bardzo łatwo się ją przechowuje. Jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal), stanowi przy tym bogate źródło beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B2), zawiera również sporo potasu, wapnia, fosforu, a do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Działa odkwaszająco na organizm oraz wzmacniająco na układ odpornościowy, o co szczególnie powinniśmy zatroszczyć się jesienią. Dynię poddajemy zwykle obróbce cieplnej ‒ czy to gotowaniu, czy pieczeniu ‒ a jej wielkim atutem jest to, że nawet wtedy nie traci swoich cennych właściwości.

Do Europy dynia przywędrowała wraz z odkryciem Nowego Świata, natomiast w Ameryce Środkowej jej uprawa zaczęła się 5500 lat p.n.e. W Polsce dynię początkowo uprawiano dla pestek. Panowie często sięgali po nasiona dyni, ponieważ ‒ jak wierzono ‒ dodawały one wigoru w łóżku. Wiadomość o wspomaganiu potencji dotarła podobno z Meksyku i choć brzmi to jak ludowa legenda, to być może jest w niej sporo prawdy. Dynia zawiera bowiem cynk, a dziś już wiemy, że chroni on prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników.

Dynię spożywano także tradycyjnie w postaci zupy na mleku lub marynowaną. Na Śląsku dość popularna była również dynia w winie. Zastosowań dyni jest jednak o wiele więcej: zupy, sosy, ciasta, desery, napoje ‒ istne dyniowe szaleństwo. Zanim zaczniesz zastanawiać się nad przepisem, poznaj jej odmiany.

Hokkaido

Dynia Hokkaido (Japanese Red Kuri Pumpkin) pochodzi z Japonii. Ma charakterystyczny okrągły kształt i intensywnie pomarańczową barwę. Jest niewielka, a jej waga to 1‒2 kg. Jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania na parze czy pieczenia.

Dynia piżmowa

Dynię piżmową (Cucurbita moschata) łatwo rozpoznać, ponieważ kształtem przypomina dużą gruszkę. Ma jasną skórkę w odcieniu od kremowego do ciemnobrązowego oraz małe gniazdo nasienne, które łatwo można usunąć, nie tracąc przy tym wiele miąższu. Aby odpowiednio przygotować dynię, należy najpierw przekroić ją w poprzek pośrodku, pomiędzy górną a dolną częścią, a następnie obrać obydwie części. Następnie przekroić wzdłuż dolnej części na pół i wybrać pestki. Dynia piżmowa ma uniwersalne zastosowanie, nadaje się zarówno jako farsz, na zupę czy do przygotowania purée, jednak swój charakterystyczny, słodki smak wydobywa podczas pieczenia.

Francuska dynia piżmowa

Francuska dynia piżmowa (muscat francuski, muscat de provance), jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Francji. Jest duża, ma ciemnozieloną skórkę i intensywnie pomarańczowy miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na drobne nitki. Dzięki temu odmiana ta nadaje się np. do pieczenia placków, jednak trudniej ją zmiksować na gładkie purée.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

 

Anna Marcinkowska – Na co dzień niczym dzielna Jane przemierza bezkresne korytarze korporacyjnej dżungli, niejednokrotnie stawiając czoła niebezpieczeństwom jakie czyhają na nią za rogiem biurka, lub co gorsza, po drugiej stronie monitora. Po godzinach niczym Indiana Jones i Maria Skłodowska Curie w jednym, poznaje tajniki ziół i przypraw, czego efektem są jej wybuchowe kulinarne eksperymenty.

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta biegnie ulicą w parku. Jest ubrana w sportowe ciuchy. Dookoła są liście, widać, że jest jesień

Jak wzmacniać odporność jesienią? Farmaceutka Zofia Winczewska podpowiada

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować

3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Jak wyjść na jesienny spacer i nie zwariować

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Jak zimno wpływa na organizm? Poznaj pozytywne strony zimna

Kobieta podskakuje, idąc chodnikiem. Ubrana jest w jeansy, żakiet, płaszcz, trampki, czapkę i okulary przeciwsłoneczne. Wymachuje torebką. Uśmiecha się

Jesienna infekcja – jak jej uniknąć? Podpowiada dietetyczka

Pielęgnacja skóry jesienią

Pielęgnacja skóry jesienią. Farmaceutka podpowiada, co zrobić, by cieszyć się gładką buzią

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią. Lekka, ale sycąca przekąska

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Zrób sobie tonik do twarzy z dyni! Przepis podaje autorka bloga „Natura Pod Lupą”

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

dziewczyna w płaszczu przeciwdeszczowym

Czujesz, że dopada cię przeziębienie? Weź cynk!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.