Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dynia marynowana – pycha!

Dynia marynowana – pycha!
Marynowana dynia to świetny dodatek do pieczonego drobiu, ale też do białego sera na zimowe śniadanie. Zdjęcie: Marta Wajda

Dynia rządzi niepodzielnie. Na bazarkach i w warzywniakach rozpychają się wielkie dynie o różnych kształtach i kolorach. Co można zrobić z tym pysznym warzywem? Na przykład zamarynować. Na zimę będzie idealna.

W związku z popularnością dyni pojawia się niezliczona ilość przepisów na dyniowe dania słodkie, słone, wytrawne. To warzywo – niskokaloryczne, a zawierające mnóstwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez - świetnie nadaje się też na przetwory. Najlepiej dynię zawekować lub zamrozić kilka słoików musu dyniowego - będzie jak znalazł w zimie jako baza do rozgrzewającej zupy.

Mamy do wyboru kilka gatunków dyni, każdy ma swoje ulubione. Klasyczna (okrągła pomarańczowa) najlepiej nadaje się jako baza do zup, musów, ciast. Jest bardzo delikatna w smaku. Dynia piżmowa (w kształcie gruszki o jasnej skórce) jest perfekcyjna do pieczenia, robienia chutney'ów, ma bardzo gęsty, mączny miąższ.

Z kolei dynia holenderska (rozłożysta, o intensywnie pomarańczowym miąższu i zielonkawej skórce) jest idealna do marynowania! I właśnie jej poświęcimy dziś nieco więcej uwagi. Marynowana dynia to świetny dodatek do pieczonego drobiu, ale też do białego sera na zimowe śniadanie. Polecam prosty przepis.

Z czego robimy?

dynia holenderska: 3 kg 
woda: 0,75 l

ocet 6% : 0,75 l
cukier: 0,5 kg
cynamon i goździki według uznania

Jak robimy?

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, robimy kulki łyżką do melona lub wykrawamy ją małymi foremkami do ciastek. Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy dynię na około minutę. Wtedy przekładamy ją do słoików. Następnie do syropu dolewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy dynię i dokładnie zakręcamy słoiki. Stawiamy je do góry nogami i owijamy w ściereczki, żeby za szybko nie wystygły. I gotowe. Smacznego dyniowania!
 

Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
mulinka zapytał(a) 13 grudnia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Dynia marynowana – pycha!
Dlaczego ta dynia taka kwasna? i taka slodka? Ja 4 kubki wody daje jeden kubek octu i jeden kubek (albo pol kubka) cukru. Czy tak nie zdrowiej?
anna.kuszen odpowiedział(a) 13 grudnia 2013
zasadniczo im mniej cukru tym zdrowiej

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Chipsy warzywne – najprostszy przepis świata

W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów....
W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów. Ale czasem coś po prostu chrupać trzeba... Seler, pietruszka, burak, marchewka – domowe chipsy można robić na wiele sposobów. I są lepsze niż te chemiczne z torebki.

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Róbmy masło!

Spór o wyższość masła nad margaryną odłóżmy chwilowo na bok. Jedno jest pewne: w tych sklepowych smarowidłach...
Spór o wyższość masła nad margaryną odłóżmy chwilowo na bok. Jedno jest pewne: w tych sklepowych smarowidłach pełno jest barwników, wzmacniaczy, utwardzaczy. A pyszne masło bez chemii można zrobić samemu. Jerzy Nogal opowiada nam, jak został… maślakiem.

Dynia – pomarańczowa alternatywa

Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości...
Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy ją na warsztat!