Przejdź do treści

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zdjęcie: Katie Burkhart / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia
Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy
Małgorzata Rozenek-Majdan i Radosław Majdan / Instagram
Małgorzata Rozenek-Majdan i Radosław Majdan zostaną rodzicami! Prezenterka jest w upragnionej ciąży!
pijąca kobieta
Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa
wigilia
W tym roku Wigilia u… ciebie! Jak przetrwać pierwsze samodzielnie organizowane święta?
kobieta ogląda tv
Co telewizja robi z naszym mózgiem? Od jej oglądania stajemy się głupsi?

Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy ją na warsztat!

Dynia robi furorę na polskich stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych, pieczona, duszona, gotowana na parze lub surowa, podawana na przystawkę, danie główne, a nawet jako deser. Amatorzy jej delikatnego, maślanego smaku o niezwykłej słodyczy z orzechową nutą mają w czym wybierać. Mnożą się nie tylko przepisy na dynię, ale też, co cieszy, jej gatunków na polskim rynku dostępnych jest coraz więcej. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna o grubej, twardej skórce, obfitych kształtach i imponujących rozmiarach, ale stosunkowo łatwo kupić też dynię piżmową o kształcie gruszki w kolorach od jasnożółtego do ciemnobrązowego, zwykle nie cięższą niż 2 kg, łatwą w obróbce ze względu na cienką skórkę, którą bez problemu się usuwa.

Zasłużoną popularnością cieszy się też japońska odmiana dyni, jaskrawopomarańczowa, najczęściej kulista lub lekko wydłużona. Mowa o dyni Hokkaido – jest przepyszna, nieco słodsza, bardziej wyrazista i złożona w smaku niż jej inne dyniowate koleżanki. Wyróżnia się tym, że można ją jeść wraz ze skórką, dzięki czemu odpada sporo pracy przy jej przygotowaniu. Podobnie jak dynia piżmowa Hokkaido jest niewielką dynią najczęściej do 1,5 kg.

Dynia wszystkomająca

Dynia to prawdziwa bomba antyoksydantów – samej witaminy A w 100 gramach dyni jest tyle, że pokrywa pół dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby i całodzienną normę dla dzieci. Oprócz tego zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż 100 gramów dyni zawiera zaledwie 28 kalorii. Bogactwo witamin i składników odżywczych skrywają też pestki dyni. Są prawdziwą skarbnicą magnezu, manganu i fosforu. Wysoka zawartość cynku sprawia, ze pestki dyni zalecane są w diecie mężczyzn mających problemy z prostatą. Zawierają też cenne dla kobiet odmładzające fitoestrogeny korzystnie oddziałujące na układ hormonalny. Warto też sięgnąć po olej z pestek dyni o charakterystycznym zielonym kolorze i orzechowym smaku. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działa kojąco na układ nerwowy, pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego, może być stosowany zewnętrznie jako kosmetyk ‒ zwłaszcza dla cery suchej, przyśpiesza też gojenie ran i jest pomocny w walce z rozstępami.

Z dynią i z dyni można zrobić naprawdę wiele: od pysznego świeżo wyciskanego soku, przez aksamitne zupy, pachnące curry, wykwintne purée, chrupiące frytki z rozmarynem, kombinacje sałatkowe, słodkie tarty i aromatyczne koktajle. Zachęcamy do radosnej kulinarnej twórczości z dynią w roli głównej. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

UWAGA!
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest wskazana dla diabetyków.

Słoneczna zupa krem z pieczonej dyni

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/b87c91cfcb78eb1cf211a51685276cbdc59f7081.jpg

Działa jak słońce w płynie: rozgrzewa i rozjaśnia, nawet gdy za oknem szarówka.

Składniki (dla 4 osób):

– dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
– 2-cm kawałek imbiru
– 1 czerwona cebula
– olej kokosowy
– sok z pomarańczy
– sól
– pieprz
– 
świeża kolendra lub pestki dyni

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45 minut. W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż do miękkości pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany imbir (ok. 5 minut). Dodaj upieczoną pokrojoną na kawałki dynię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj przez 5 minut. Dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą lub pestkami dyni.

Sałatka z pieczonej dyni z zieloną soczewicą i cynamonem

Wyśmienity pomysł na lekką oryginalną kolację.

Składniki (dla 2 osób):

– 4 plastry dyni Hokkaido grubości około 2,5 cm
– 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
– pół pomarańczy
– kozi miękki ser (typu rolada)
– rodzynki
– pestki dyni
– cynamon
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– dobrej jakości
– gęsty ocet balsamiczny

Dynię pokrój w plastry, posól, popieprz, posyp cynamonem, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez mniej więcej 45 minut. Soczewicę wypłucz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki i usuń białą błonę i pokrój na cząstki. Na talerzach dekoracyjnie ułóż po dwa plastry dyni i soczewicę, kawałki pomarańczy i koziego sera. Dodaj rodzynki. Posól i popieprz, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą, posyp cynamonem i pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!

Optymistyczny koktajl z dyni z mleczkiem kokosowym

Przepyszny, odżywczy koktajl w sam raz na drugie śniadanie

Wyciśnij sok z dyni w wyciskarce lub sokowirówce, dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie odrobinę miodu. Możesz zamiast mleczka kokosowego użyć mleka sojowego lub migdałowego.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Ryba po grecku

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

7 świetnych pomysłów na dynię

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku