Przejdź do treści

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zdjęcie: Katie Burkhart / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Choroba Hashimoto - dieta / istock
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza
Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga
Wuhan
Jak wygląda objęte kwarantanną chińskie miasto? Krótkometrażowy film z Wuhan jest przerażający
Co dziesiąty zawał serca w Polsce dotyczy osoby przed 45 rokiem życia
Coraz młodsi Polacy mają zawał. Co robimy źle?
Seks a miesiączka / Daria Shevtsova from Pexels
Uprawiasz seks podczas miesiączki? Ginekolog wyjaśnia, czy to bezpieczne dla ciebie i twojego partnera

Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy ją na warsztat!

Dynia robi furorę na polskich stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych, pieczona, duszona, gotowana na parze lub surowa, podawana na przystawkę, danie główne, a nawet jako deser. Amatorzy jej delikatnego, maślanego smaku o niezwykłej słodyczy z orzechową nutą mają w czym wybierać. Mnożą się nie tylko przepisy na dynię, ale też, co cieszy, jej gatunków na polskim rynku dostępnych jest coraz więcej. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna o grubej, twardej skórce, obfitych kształtach i imponujących rozmiarach, ale stosunkowo łatwo kupić też dynię piżmową o kształcie gruszki w kolorach od jasnożółtego do ciemnobrązowego, zwykle nie cięższą niż 2 kg, łatwą w obróbce ze względu na cienką skórkę, którą bez problemu się usuwa.

Zasłużoną popularnością cieszy się też japońska odmiana dyni, jaskrawopomarańczowa, najczęściej kulista lub lekko wydłużona. Mowa o dyni Hokkaido – jest przepyszna, nieco słodsza, bardziej wyrazista i złożona w smaku niż jej inne dyniowate koleżanki. Wyróżnia się tym, że można ją jeść wraz ze skórką, dzięki czemu odpada sporo pracy przy jej przygotowaniu. Podobnie jak dynia piżmowa Hokkaido jest niewielką dynią najczęściej do 1,5 kg.

Dynia wszystkomająca

Dynia to prawdziwa bomba antyoksydantów – samej witaminy A w 100 gramach dyni jest tyle, że pokrywa pół dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby i całodzienną normę dla dzieci. Oprócz tego zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż 100 gramów dyni zawiera zaledwie 28 kalorii. Bogactwo witamin i składników odżywczych skrywają też pestki dyni. Są prawdziwą skarbnicą magnezu, manganu i fosforu. Wysoka zawartość cynku sprawia, ze pestki dyni zalecane są w diecie mężczyzn mających problemy z prostatą. Zawierają też cenne dla kobiet odmładzające fitoestrogeny korzystnie oddziałujące na układ hormonalny. Warto też sięgnąć po olej z pestek dyni o charakterystycznym zielonym kolorze i orzechowym smaku. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działa kojąco na układ nerwowy, pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego, może być stosowany zewnętrznie jako kosmetyk ‒ zwłaszcza dla cery suchej, przyśpiesza też gojenie ran i jest pomocny w walce z rozstępami.

Z dynią i z dyni można zrobić naprawdę wiele: od pysznego świeżo wyciskanego soku, przez aksamitne zupy, pachnące curry, wykwintne purée, chrupiące frytki z rozmarynem, kombinacje sałatkowe, słodkie tarty i aromatyczne koktajle. Zachęcamy do radosnej kulinarnej twórczości z dynią w roli głównej. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

UWAGA!
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest wskazana dla diabetyków.

Słoneczna zupa krem z pieczonej dyni

Dynia – pomarańczowa alternatywa

Działa jak słońce w płynie: rozgrzewa i rozjaśnia, nawet gdy za oknem szarówka.

Składniki (dla 4 osób):

– dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
– 2-cm kawałek imbiru
– 1 czerwona cebula
– olej kokosowy
– sok z pomarańczy
– sól
– pieprz
– 
świeża kolendra lub pestki dyni

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45 minut. W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż do miękkości pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany imbir (ok. 5 minut). Dodaj upieczoną pokrojoną na kawałki dynię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj przez 5 minut. Dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą lub pestkami dyni.

Sałatka z pieczonej dyni z zieloną soczewicą i cynamonem

Wyśmienity pomysł na lekką oryginalną kolację.

Składniki (dla 2 osób):

– 4 plastry dyni Hokkaido grubości około 2,5 cm
– 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
– pół pomarańczy
– kozi miękki ser (typu rolada)
– rodzynki
– pestki dyni
– cynamon
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– dobrej jakości
– gęsty ocet balsamiczny

Dynię pokrój w plastry, posól, popieprz, posyp cynamonem, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez mniej więcej 45 minut. Soczewicę wypłucz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki i usuń białą błonę i pokrój na cząstki. Na talerzach dekoracyjnie ułóż po dwa plastry dyni i soczewicę, kawałki pomarańczy i koziego sera. Dodaj rodzynki. Posól i popieprz, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą, posyp cynamonem i pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!

Optymistyczny koktajl z dyni z mleczkiem kokosowym

Przepyszny, odżywczy koktajl w sam raz na drugie śniadanie

Wyciśnij sok z dyni w wyciskarce lub sokowirówce, dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie odrobinę miodu. Możesz zamiast mleczka kokosowego użyć mleka sojowego lub migdałowego.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?