Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo!

O wartościach odżywczych dyni można napisać wiele. Jest bogata w witaminy z grupy C, A, E i K. Zawiera wapń, magnez, sód, cynk, fosfor oraz potas. Warto wspomnieć o odkwaszających i oczyszczających właściwościach dyni. Chwaląc dynię za jej działanie, nie można zapomnieć o tym, że ma działanie przeciwnowotworowe. Pomaga przy nadciśnieniu i chorobach serca. Oprócz tego stosuje się ją przy problemach z prostatą. Dynia jest niskokaloryczna, poza tym zawiera cenny błonnik, który nas syci, a nie tuczy. Świetnie smakuje i w wytrawnych, i w słodkich daniach.

Zamknij dynię w słoik i ciesz się jej smakiem w zimowe dni!

Składniki:

- szklanka purée z dyni
- 2 średniej wielkości jabłka
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- kilka łyżek miodu, syropu z agawy, daktyli albo klonowego (opcjonalnie)
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Przekrojoną na pół dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż do miękkości. Następnie (około szklankę) rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Purée z upieczonej dyni przełóż do garnka. 

puree z dyni baza dżemu dyniowego

Jabłka umyj i za pomocą widelca ponakłuwaj je dookoła. Połóż na folii aluminiowej, posyp szczyptą cynamonu i gałką muszkatołową. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż będą całkowicie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Do garnka z dynią wciśnij sok z pomarańczy.

przepis na dżem dyniowy z dodatkiem pomarańczy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj miąższ z pieczonych jabłek. Goździki rozetrzyj w moździerzu. Do garnka dodaj wszystkie przyprawy i skórkę. 

przepis na dżem dyniowy ze skórką z pomarańczy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włącz ogień pod garnkiem, podgrzewaj i mieszaj cały czas.

przepis na dżem dyniowy - gotowanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy dżem się zagotuje, spróbuj go, jeśli wolisz, aby był słodszy, dodaj 2 łyżki miodu. Gotuj, aż woda odparuje, a dżem zgęstnieje. Wyjmij gwiazdkę anyżu. Dżem jeszcze gorący przełóż do wyparzonego słoika. Mocno zakręć i odwróć zakrętką do dołu. Odstaw do wystygnięcia. Dżem jest gotowy do jedzenia od razu. Po otwarciu przechowuj go w lodówce. Dżem jedz z pieczywem, dodawaj go do owsianki albo twarogu. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

18 przepisów na dyniowe COŚ

Tę piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Mamy dla Was najpiękniejsze blogi...
Tę piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Mamy dla Was najpiękniejsze blogi kulinarne i mamy dla was kilkanaście przepisów, w których wszystko kręci się wokół Jej Pękowatości. Wygląda na to, że z dyni można zrobić wszystko!

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było,...
Jesień to dla mnie czas niekończących się eksperymentów z dynią. Kiedy wydaje się, że wszystko już było, ona wciąż potrafi mnie zaskoczyć. Bo kto by pomyślał, że można z niej zrobić… pizzę?!

Sałatka z pieczoną dynią

Kto raz spróbował pieczonej dyni Hokkaido, ten pozostanie jej wierny na zawsze! Ta wyborna przekąska...
Kto raz spróbował pieczonej dyni Hokkaido, ten pozostanie jej wierny na zawsze! Ta wyborna przekąska jest niskokaloryczna, rozgrzewa, syci na długie godziny i jest bogatym źródłem błonnika. Ma lekko orzechowy posmak idealnie sprawdzi się w sałatce.

Dynia – dorodna dama

Bogata w przeciwutleniacze i witaminy, imponująca wyglądem, ale kusząca także bogatym wnętrzem. W sezonie...
Bogata w przeciwutleniacze i witaminy, imponująca wyglądem, ale kusząca także bogatym wnętrzem. W sezonie jesienno-zimowym to ona króluje w kuchni. Dynia – poznajcie ją bliżej!