Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina
Pieczone łódeczki z ziemniaków z dipem czosnkowo-pietruszkowym na bazie awokado (574 kcal)

Na zakończenie dnia, nadal prosto, ale też pożywnie. Pieczone łódeczki z ziemniaków z dipem czosnkowo-pietruszkowym na bazie awokado. Bo żeby dobrze i smacznie zjeść, nie trzeba wcale tkwić długo nad garami, na co i tak często wieczorem nie mamy już siły i ochoty.

Składniki:

- 400 g surowych ziemniaków lub 300 g upieczonych

Dip czosnkowo-pietruszkowy:

- 1/2 awokado (75 g)
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (3 g)
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (8 g)
- 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220°C. Ziemniaki wyszoruj i pokrój wzdłuż na ćwiartki, a potem jeszcze każdą na pół. Wypłucz w wodzie i osusz na ręczniku papierowym (obieranie opcjonalne). Ułóż w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut; przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. W międzyczasie zmiksuj składniki na dip i przełóż go do małej miseczki. Upieczone ziemniaki serwuj od razu.

Dodatkowo w ciągu dnia

- 1 średnie jabłko (ok. 130 g)
- 2 szklanki zielonej herbaty

Jak widzisz zatem, bycie weganinem wcale nie jest takie trudne, a efekty i doznania smakowe mogą cię przyjemnie zaskoczyć. Im więcej będziesz próbować i eksperymentować, tym szybciej i łatwiej przyjdzie Ci wyczarowywanie smacznych roślinnych posiłków. Powodzenia i smacznego!

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Strączki – białko dla wegan

Jakie pytanie najczęściej słyszą weganie i wegetarianie? Oczywiście o źródło białka w ich diecie. Zamiast...
Jakie pytanie najczęściej słyszą weganie i wegetarianie? Oczywiście o źródło białka w ich diecie. Zamiast się motać w zeznaniach, w ramach odpowiedzi pokażcie te trzy przepisy: na pastę, ciasteczka i zupę. O więcej białka byłoby trudno mięsożercom!

Lunch dla wegan

Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne...
Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje!

Wegańska śmietana

Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta:...
Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta: używa roślinnej śmietanki z płatków owsianych, którą zrobi sobie sam! A potem tej śmietanki używa do wyczarowania pysznego makaronu ze szpinakiem.

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje....
Żelatyna, która jest zawarta w klasycznym przepisie na domową galaretkę, coraz częściej budzi kontrowersje. Szczególnie wśród osób rezygnujących z produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy alternatywę – pyszny galaretkowaty deser bez grama żelatyny!