Przejdź do treści

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Fakty i mity: Cebula
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Od lat wiadomo, że cebula (Allium cepa L.) jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów występujących w roślinach. To barwniki organiczne o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym, chroniącym przed owadami. Niektóre z tych barwników mogą być wykorzystywane w medycynie – znany przykład to fiolet goryczki, czyli popularna gencjana. Badania warzyw i innych źródeł naturalnych substancji odżywczych prowadzi wiele ośrodków, ostatnie publikacje pochodzą z Serbii, USA i Norwegii. Zatem fakt, że znany z babcinych receptur syrop z cebuli jest świetnym naturalnym lekiem na przeziębienie, zyskał już potwierdzenie naukowe.

Najbogatsze we flawonoidy są bulwy czerwonej cebuli (415–1917 mg flawonoidów na kilogram świeżej cebuli), nieco mniej jest ich w żółtej cebuli (270–1187 mg flawonoidów na kilogram świeżego warzywa). – Opisano co najmniej 25 różnych flawonoidów, które są naturalnymi barwnikami o szerokich działaniach antybakteryjnych, najbardziej znanym jest quercetyna, a także kempferol i izoramnetyna. W czerwonej cebuli występują dodatkowe barwniki – antocjaniny – mówi dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.

Flawonoidy wykazują znane właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i
antyproliferacyjne (przeciwnowotworowe), najlepsza aktywność przeciwbakteryjna dotyczy gronkowców i beztlenowców. – Cebula może być dobrym środkiem wspomagającym leczenie infekcji układu oddechowego, ale nie pęcherza moczowego, bo pałeczka jelitowa E.coli wykazuje słabą wrażliwość na flawonoidy zawarte w cebuli – dodaje specjalista.
Cebula może być też pomocna w zapobieganiu chorobie wieńcowej i nowotworom, a także poprawia gospodarkę kostną. Należy jednak podkreślić, że występują duże różnice między gatunkami, a nawet poszczególnymi plantacjami cebuli. Warto wiedzieć, co kupujemy i
czy rzeczywiście jest to najzdrowsza odmiana. Najlepiej, jeśli producent podaje na opakowaniu zawartość flawonoidów albo nazwę gatunku. Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką, „papierową” warstwą zewnętrzną. Najwięcej flawonoidów zawierają zewnętrzne warstwy cebuli, dlatego obierajmy tylko najcieńszą warstwę zewnętrzną. Nie wyrzucajmy zbyt wielu warstw, bo tracimy najzdrowszą część warzywa.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

10 superfoods na wzmocnienie odporności

Dieta dr Dąbrowskiej – wady i zalety

Dziewczyna tańczu podczas zajęć fitness

Wskaźnik BMR. Przy odchudzaniu niezbędny

9 oznak niedoboru żelaza

Olej arganowy, czyli „płynne złoto”. Właściwości i zastosowanie

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe!

kobieta, mająca ból brzucha

Zapalenie żołądka – dieta przy uszkodzeniach błony śluzowej

produkty wzmacniające odporność

Naturalne, domowe sposoby na wzmocnienie odporności

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Dziecko jedzące czekoladę

Jak świadomie zmienić nawyki żywieniowe dziecka? Psycholog wyjaśnia

Wek na odporność: marynowany czosnek

Wek na odporność: marynowany czosnek