Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Fakty i mity: Margaryna

Fakty i mity: Margaryna
Zdjęcie: shutterstock
Czy to prawda, że margaryna pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi?

Margaryna jako produkt, który zawiera częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, sama z siebie nie ma działania obniżającego cholesterol. – Przypisuje się jej to działanie dlatego, że gdy zamienimy spożycie masła zwierającego nasycone kwasy tłuszczowe na margarynę, która zawiera kwasy nienasycone, to w rezultacie w niewielkim stopniu może się to przyczynić do obniżania cholesterolu – tłumaczy dr Witold Pietkiewicz z Kliniki Kardiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Wewnętrznych, II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

W ostatnim czasie „karierę zrowotną” zrobiły kwasy omega 3, czyli kwasy rybie – choć trzeba jasno powiedzieć, że żadne badania, w których stosowano metodę podwójnie ślepej próby z użyciem substancji neutralnej czyli placebo, nie potwierdziły wielu spodziewanych korzyści, które się im przypisuje. – Oczywiście lepiej jest, gdy dieta zawiera tłuszcze roślinne czy rybie niż te pochodzenia zwierzęcego. Bo to, co wiemy na pewno, to to, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego podwyższają cholesterol i wykluczenie ich z diety spowoduje obniżenie jego poziomu – uważa specjalista.

Na rynku dostępne są też margaryny zawierające dodatkowo sterole roślinne (np. Benecol, Flora proAcitv), reklamowane jako pomocne przy obniżaniu poziomu cholesterolu. – Rzeczywiście odpowiednie spożywanie tych steroli ma w niewielkim stopniu działanie prozdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że ich zawartość w margarynie jest taka, że trzeba byłoby zjeść jej całe opakowanie, aby odniosło to pożądany skutek. Dlatego ja zalecam raczej jedzenie jogurtów z zawartością steroli (np. dancol), bo te nie zawierają takiej ilości tłuszczu – dodaje dr Pietkiewicz.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Fakty i mity: Alkohol plus antybiotyki

Antybiotyków nie wolno łączyć z alkoholem. Prawda czy fałsz?
Antybiotyków nie wolno łączyć z alkoholem. Prawda czy fałsz?

Fakty i mity: Przeziębienie pęcherza

"Nie siadaj na betonie, bo złapiesz wilka", czyli przeziębienie pęcherza. Prawda czy fałsz?
"Nie siadaj na betonie, bo złapiesz wilka", czyli przeziębienie pęcherza. Prawda czy fałsz?

Kawowa mitologia

Pobudza skutecznie czy tylko na chwilę? Uzależnia czy nie? Pomaga zrzucić zbędne kilogramy? Dyskusja...
Pobudza skutecznie czy tylko na chwilę? Uzależnia czy nie? Pomaga zrzucić zbędne kilogramy? Dyskusja wokół kawy i jej wpływu na organizm nie ustaje od lat. Rozprawiamy się z kawowymi mitami i przedstawiamy fakty.

Menu dla energii

Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze...
Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze eksperckie menu dla spowolnionych, snujących się mieszczuchów, szukających smacznego turbonapędu na cały dzień.