Przejdź do treści

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Liposukcja kawitacyjna – co to, efekty, przeciwwskazania
Kobieta w laboratorium
Genetyczka o decyzji TK: w kilka godzin dorobek naukowy w dziedzinie genetyki (czyli diagnostyki prenatalnej) został zrównany z ziemią
Znasz to uczucie, kiedy oblewa cię fala wstydu? Psycholożka Anna Cyklińska wyjaśnia, jak możesz pracować z tą emocją
Kobieta
Medycy grzmią: nie możemy odgórnie zakładać, że każda pacjentka poradzi sobie z ciążą wysokiego ryzyka, traumą porodu chorego dziecka oraz dalszą heroiczną opieką nad nim
ciąża, powikłania, poronienie
„Chciałabym, żeby mamy chorych dzieci miały siłę je kochać i miały siłę, żeby żyć”. Położna o brakach systemu, który rodziców w trudnych przypadkach zostawia samych

Masło czy margaryna? Co pozwoli lepiej obniżyć cholesterol? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Poniżej spróbujemy znaleźć na nie odpowiedź – dla wielu może okazać się ona zaskakująca.

Margaryna – co to jest?

Margaryna to tańszy substytut masła. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to Napoleon III ogłosił konkurs na wyprodukowanie taniego tłuszczu, który mógłby zastąpić masło. W 1869 roku chemik Hippolyte Mège-Mouriès stworzył pierwszą formułę twardego tłuszczu na bazie łoju wołowego, która w XX wieku została udoskonalona.

Skład margaryny

Margaryna to emulsja stanowiąca połączenie tłuszczów (roślinnych lub zwierzęcych), mleka i wody. W jej składzie znajduje się zazwyczaj 80 – 90 proc. tłuszczu, jednak niektóre margaryny mają jedynie 45 proc. tłuszczu. W roli tłuszczu występują dziś zwykle oleje roślinne (sojowy, palmowy, rzepakowy, arachidowy). Dodatkowo, margaryna wzbogacana jest o witaminy A, E i D, znajdują się w niej także stabilizatory, emulgatory, aromaty, konserwanty, czy barwniki, a także niewielkie ilości tłuszczów trans.

Margaryna na cholesterol

Margaryna jako produkt, który zawiera częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, sama w sobie nie ma działania obniżającego cholesterol.

– Przypisuje się jej to działanie dlatego, że gdy zamienimy spożycie masła zawierającego nasycone kwasy tłuszczowe na margarynę, która zawiera kwasy nienasycone, to w rezultacie w niewielkim stopniu może się to przyczynić do obniżania cholesterolu – tłumaczy dr Witold Pietkiewicz z Kliniki Kardiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Wewnętrznych, II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Margaryna nie zawiera cholesterolu, jednak dużo wątpliwości budzą inne, zawarte w niej składniki. Chodzi tu o kwasy tłuszczowe trans, które – w przypadku margaryn roślinnych – są wytwarzane sztucznie poprzez uwodornienie. Jak dowodzą naukowcy, ich spożywanie w wysokiej ilości może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL oraz obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Najwięcej kwasów trans zawierają margaryny twarde.

Margaryna roślinna z dodatkiem steroli a cholesterol

Na rynku dostępne są też margaryny zawierające dodatkowo sterole roślinne (np. Benecol, Flora proAcitv), reklamowane jako pomocne przy obniżaniu poziomu cholesterolu.

Rzeczywiście odpowiednie spożywanie tych steroli ma w niewielkim stopniu działanie prozdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że ich zawartość w margarynie jest taka, że trzeba byłoby zjeść jej całe opakowanie, aby odniosło to pożądany skutek. Dlatego ja zalecam raczej jedzenie jogurtów z zawartością steroli (np. dancol), bo te nie zawierają takiej ilości tłuszczu – dodaje dr Pietkiewicz.

Kwasy omega-3 a cholesterol

Ciekawostką jest to, że w ostatnim czasie „karierę zdrowotną” zrobiły kwasy omega 3, czyli kwasy rybie – choć trzeba jasno powiedzieć, że żadne badania, w których stosowano metodę podwójnie ślepej próby z użyciem substancji neutralnej czyli placebo, nie potwierdziły wielu spodziewanych korzyści, które się im przypisuje.

– Oczywiście lepiej jest, gdy dieta zawiera tłuszcze roślinne czy rybie niż te pochodzenia zwierzęcego. Bo to, co wiemy na pewno, to to, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego podwyższają cholesterol i wykluczenie ich z diety spowoduje obniżenie jego poziomu – uważa specjalista.

Masło na cholesterol

Masło pomaga w budowie struktur komórkowych, pomaga też w funkcjonowaniu obwodowego układu nerwowego i mózgu oraz tkanki nerwowej. Jak się jednak okazuje, jest bogatym źródłem cholesterolu. Z reguły jedno opakowanie 100-gramowe zawiera 200–250 mg cholesterolu. Co więcej, zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe powodują, że wzrasta poziom „złego” cholesterolu LDL.

Ważne jest jednak to, że nie musisz z niego całkowicie rezygnować, jeśli Twoja dieta jest urozmaicona i uwzględnia tłuszcze roślinne, np. w formie olejów, orzechów czy pestek. Masło zawiera też kwasy trans, które dostarczone zostają organizmowi w ilości 3 proc., dlatego nie są one  dla niego niebezpieczne.

Masło czy margaryna?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Jeżeli chcesz spożywać margarynę, koniecznie wybieraj miękką, wzbogaconą o sterole roślinne – może ona po dłuższym czasie pomóc osobom z problemem podwyższonego cholesterolu, przy czym lepiej sprawdzą się jednak np. jogurty ze sterolami. Zrezygnuj natomiast z twardej margaryny, która przeszła przez proces uwodornienia. Aby odróżnić ją od tej miękkiej, dokładnie czytaj etykiety. Jeśli masz problemy z cholesterolem, ale Twoja dieta jest urozmaicona, nie musisz w 100 proc. rezygnować z masła, choć raczej jest ono produkowane z myślą o osobach zdrowych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?