Przejdź do treści

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Masło czy margaryna? Co pozwoli lepiej obniżyć cholesterol? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Poniżej spróbujemy znaleźć na nie odpowiedź – dla wielu może okazać się ona zaskakująca.

Margaryna – co to jest?

Margaryna to tańszy substytut masła. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to Napoleon III ogłosił konkurs na wyprodukowanie taniego tłuszczu, który mógłby zastąpić masło. W 1869 roku chemik Hippolyte Mège-Mouriès stworzył pierwszą formułę twardego tłuszczu na bazie łoju wołowego, która w XX wieku została udoskonalona.

Skład margaryny

Margaryna to emulsja stanowiąca połączenie tłuszczów (roślinnych lub zwierzęcych), mleka i wody. W jej składzie znajduje się zazwyczaj 80 – 90 proc. tłuszczu, jednak niektóre margaryny mają jedynie 45 proc. tłuszczu. W roli tłuszczu występują dziś zwykle oleje roślinne (sojowy, palmowy, rzepakowy, arachidowy). Dodatkowo, margaryna wzbogacana jest o witaminy A, E i D, znajdują się w niej także stabilizatory, emulgatory, aromaty, konserwanty, czy barwniki, a także niewielkie ilości tłuszczów trans.

Margaryna na cholesterol

Margaryna jako produkt, który zawiera częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, sama w sobie nie ma działania obniżającego cholesterol.

– Przypisuje się jej to działanie dlatego, że gdy zamienimy spożycie masła zawierającego nasycone kwasy tłuszczowe na margarynę, która zawiera kwasy nienasycone, to w rezultacie w niewielkim stopniu może się to przyczynić do obniżania cholesterolu – tłumaczy dr Witold Pietkiewicz z Kliniki Kardiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Chorób Wewnętrznych, II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Margaryna nie zawiera cholesterolu, jednak dużo wątpliwości budzą inne, zawarte w niej składniki. Chodzi tu o kwasy tłuszczowe trans, które – w przypadku margaryn roślinnych – są wytwarzane sztucznie poprzez uwodornienie. Jak dowodzą naukowcy, ich spożywanie w wysokiej ilości może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL oraz obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Najwięcej kwasów trans zawierają margaryny twarde.

Margaryna roślinna z dodatkiem steroli a cholesterol

Na rynku dostępne są też margaryny zawierające dodatkowo sterole roślinne (np. Benecol, Flora proAcitv), reklamowane jako pomocne przy obniżaniu poziomu cholesterolu.

Rzeczywiście odpowiednie spożywanie tych steroli ma w niewielkim stopniu działanie prozdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że ich zawartość w margarynie jest taka, że trzeba byłoby zjeść jej całe opakowanie, aby odniosło to pożądany skutek. Dlatego ja zalecam raczej jedzenie jogurtów z zawartością steroli (np. dancol), bo te nie zawierają takiej ilości tłuszczu – dodaje dr Pietkiewicz.

Kwasy omega-3 a cholesterol

Ciekawostką jest to, że w ostatnim czasie „karierę zdrowotną” zrobiły kwasy omega 3, czyli kwasy rybie – choć trzeba jasno powiedzieć, że żadne badania, w których stosowano metodę podwójnie ślepej próby z użyciem substancji neutralnej czyli placebo, nie potwierdziły wielu spodziewanych korzyści, które się im przypisuje.

– Oczywiście lepiej jest, gdy dieta zawiera tłuszcze roślinne czy rybie niż te pochodzenia zwierzęcego. Bo to, co wiemy na pewno, to to, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego podwyższają cholesterol i wykluczenie ich z diety spowoduje obniżenie jego poziomu – uważa specjalista.

Masło na cholesterol

Masło pomaga w budowie struktur komórkowych, pomaga też w funkcjonowaniu obwodowego układu nerwowego i mózgu oraz tkanki nerwowej. Jak się jednak okazuje, jest bogatym źródłem cholesterolu. Z reguły jedno opakowanie 100-gramowe zawiera 200–250 mg cholesterolu. Co więcej, zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe powodują, że wzrasta poziom „złego” cholesterolu LDL.

Ważne jest jednak to, że nie musisz z niego całkowicie rezygnować, jeśli Twoja dieta jest urozmaicona i uwzględnia tłuszcze roślinne, np. w formie olejów, orzechów czy pestek. Masło zawiera też kwasy trans, które dostarczone zostają organizmowi w ilości 3 proc., dlatego nie są one  dla niego niebezpieczne.

Masło czy margaryna?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Jeżeli chcesz spożywać margarynę, koniecznie wybieraj miękką, wzbogaconą o sterole roślinne – może ona po dłuższym czasie pomóc osobom z problemem podwyższonego cholesterolu, przy czym lepiej sprawdzą się jednak np. jogurty ze sterolami. Zrezygnuj natomiast z twardej margaryny, która przeszła przez proces uwodornienia. Aby odróżnić ją od tej miękkiej, dokładnie czytaj etykiety. Jeśli masz problemy z cholesterolem, ale Twoja dieta jest urozmaicona, nie musisz w 100 proc. rezygnować z masła, choć raczej jest ono produkowane z myślą o osobach zdrowych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado