Przejdź do treści

Fakty o szparagach, których mogłeś nie znać

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza

Czy szparagi faktycznie zwiększają ochotę na seks? Dlaczego mocz po nich ma specyficzny zapach? Jak wydobyć z nich najlepsze wartości kulinarne i odżywcze? Tak o szparagach jeszcze nie czytaliście!

Ze względu na falliczny kształt szparagi kojarzyły się, i kojarzą, z seksem. Nic więc dziwnego, że zaliczano je w poczet kulinarnych afrodyzjaków. Asparagos (z greckiego: młody pęd) obowiązkowo podawano w czasie greckich i rzymskich uczt, mając nadzieję, że dania z nimi w składzie podniosą temperaturę następujących później miłosnych zbliżeń. Także żyjący w XV wieku Paracelsus, uważany za pioniera nowożytnej medycyny, dowodził, że ich spożywanie sprzyja utrzymaniu erekcji. Zagorzałego zwolennika tej medycznej tezy, króla Francji Ludwika XIV, skłoniło to nawet do poczynienia zmian ustawodawczych. Dochodząc do wniosku, że naturalny sezon na szparagi jest o wiele za krótki, a chcąc korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok, wydał państwowy dekret o ich szklarniowej uprawie. Z kolei w epoce wiktoriańskiej, właśnie ze względu na budzący seksualne skojarzenia kształt, szparagi wykreślono z jadłospisu pensjonarek. Tak naprawdę jednak szparagi nie są afrodyzjakami, a ciągnący się za nimi mit wzmagania miłosnych żądz wiąże się tylko z ich nietypowym kształtem.

Poszperajmy wśród szparagów

Na straganach najczęściej znajdziemy szparagi zielone i białe. Są także fioletowe, ale te pozostają u nas niemal nieznane. Kolor szparagów nie definiuje jednak ich przynależności gatunkowej, jest jedynie wynikiem różnic w nasłonecznieniu wschodzącego szparagowego pędu. Szparag rośnie pod ziemią, gdzie wytwarza kłącze, pędy wyrastające w pewnym momencie na powierzchnię to – z botanicznego punktu widzenia – kłącza podziemne. Ten sam szparag, rosnąc w ciemności pod ziemią, jest blady, leciutko kremowy. Gdy wysunie się na powierzchnię, pod wpływem promieni słonecznych zaczyna się zaróżawiać, a jeśli już rozwija się w pełnym świetle dnia, to zielenieje. Spór między zwolennikami białych i zielonych szparagów – jak wszystko, co dotyczy gustu – jest jałowy. Admiratorzy zielonych twierdzą, że są one delikatniejsze, zwolennicy białych twierdzą, że tylko one mają niepowtarzalny szparagowy smak, gdyż zielone za bardzo przypominają fasolkę.

Dlaczego po szparagach mocz ma specyficzny zapach?

Szparagi zawierają wyjątkowo dużo potasu i mało sodu, więc jeśli zjemy solidną ich porcję, zadziała ona na nasz organizm moczopędnie. W ich składzie znajduje się też duże stężenie asparaginy. To naturalny aminokwas, który wspomaga pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływając na sprawność naszego umysłu oraz stan emocjonalny, ale który w czasie rozkładu powoduje, że oddawany mocz nabiera nieprzyjemnej woni. I choć niegdyś uważano, że taki specyficzny zapach moczu mają tylko ludzie z gorszym metabolizmem, badania pokazały, że kwestia poszparagowej woni jest egalitarna. Jeśli jej nie czujemy, to znaczy, że mamy gorszy węch.

Życiodajny kwas foliowy i szkodliwe puryny

Wśród korzystnie działających na zdrowie składników szparagów można wymienić: kwas foliowy, duże stężenie glutationu, inuliny i pewne ilości witamin B, C i K. Jakie korzyści odniesiemy z dodatkowej suplementacji tych substancji? Kwas foliowy – oprócz zapobiegania rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu – przyspiesza naprawę uszkodzonych komórek (także tych skóry, więc wpływa na kondycję cery) oraz wspomaga pracę układu krążenia. Glutation – białko składające się z aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny – jest ważnym elementem ochrony komórki i jej funkcji, stanowi też niezbędny element dobrze działającego układu immunologicznego. Substancja ta jest bardzo aktywna zwłaszcza w komórkach organów najbardziej podatnych na działanie toksyn – mózgu, nerek, wątroby, trzustki, stawów, skóry. Z kolei inulina – wielocukier – niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom. Stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz glikemię po posiłku, przez co ułatwia chudnięcie.

Wśród mniej korzystnych składników szparagów należy wymienić puryny, które mogą powodować gromadzenie kwasu moczowego w organizmie. Dlatego po szparagi na pewno nie powinniśmy sięgać, jeśli cierpimy na dnę moczanową i mamy kamienie nerkowe.

Jak kupować, jak gotować?

– Szparagi bezwzględnie musimy kupić świeże! Świeże to znaczy jędrne, ze zwartymi główkami i niezbrązowiałymi i niezwłókniałymi końcówkami. Podstarzałe będą bez smaku.

– Obieranie szparagów przed gotowaniem nie jest obowiązkowe, ale warte wysiłku, by w czasie jedzenia nie trafić na stwardniałe włókna. Obierać należy je najcieniej jak się da, zaczynając od dołu i uważając, żeby nie złamać czubka. Dolną końcówkę trzeba obciąć. Po obraniu należy od razu je gotować.

– Wszelkie porady traktujące o gotowaniu szparagów najczęściej mówią o konieczności związania ich w czasie gotowania w pęczki. To nie jest konieczne, ale niewątpliwie ułatwia wyłowienie ich z wody i wyłożenie na półmisek.

– Szparagi gotujemy dość krótko, bo to warzywo delikatne: 15 minut – zielone i 20 minut – białe. Rozgotowanie szparagów to kulinarna klapa. Lepiej więc gotować je krócej, wyjąć nieco twarde i czekać, aż jeszcze nieco zmiękną. Główki gotujących się szparagów powinny znajdować się zawsze ponad powierzchnią gotującej się wody.

– Najprostszy sposób na szparagi to podsmażenie ich na oliwie. Szparagi obieramy, tniemy na kawałki i podsmażamy, pod koniec soląc i dodając posiekany czosnek. Równie prosta do wykonania jest zupa szparagowa. Kawałki szparagów bez główek gotujemy do miękkości w małej ilości bulionu warzywnego. Chłodzimy, miksujemy, dodajemy śmietanę i pieprz, po czym lekko podgrzewamy. Na końcu dodajemy lekko podsmażone szparagowe główki. Możemy też zrobić dwukolorowy krem ze szparagów. W dwóch oddzielnych garnkach, w wodzie z odrobiną soli musimy ugotować białe i zielone szparagi. Kiedy zmiękną, miksujemy oddzielnie, tak by powstał gęsty krem. Po doprawieniu do przezroczystej miseczki wlewamy najpierw przecier biały, potem zielony.

I spieszmy się, bo sezon na szparagi trwa tylko do początku lipca. Czerwiec to zdecydowanie miesiąc tych warzyw.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Mężczyzna z kamicą nerkową ugina się z powodu wielkiego bólu

Kamica nerkowa – leczenie farmakologiczne i domowe. Zioła i inne naturalne sposoby

Kobieta z objawami kamicy nerkowej trzyma się za tylną część pleców

Kamica nerkowa – objawy i przyczyny

Mężczyzna smaruje łokieć z łuszczycą stawową

Łuszczyca stawowa: objawy i badania. Jak wygląda leczenie?

Dłonie z łuszczycą krostkową (krostkowicą)

Krostkowica, czyli łuszczyca krostkowa. Na jakich częściach ciała występuje i jak ją leczyć?

Palce z łuszczycą paznokci

Łuszczyca paznokci – leczenie farmakologiczne i domowe. Objawy i przyczyny łuszczycy

Kobieta trzyma dłonie obok leków na dnę moczanową

Dna moczanowa – leczenie. Jakie są metody leczenia podagry?

Stopy z czerwonymi śladami przy dużych palcach

Dna moczanowa ‒ objawy i leczenie. Jak poznać i pokonać artretyzm?

Jedzenie na jasnym stole

Dna moczanowa ‒ dieta. Jaki jadłospis w chorobie?

Kobieta wykonuje ćwiczenia na zespół cieśni nadgarstka

Zespół cieśni nadgarstka – jakie ćwiczenia są skuteczne? Rehabilitacja nadgarstka

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

Co warto wiedzieć o niacynie?

„Przychodzi baba do lekarza”, czyli cztery specyficzne typy pacjentek

Czy krem może zastąpić botoks?

Jak nie dać się grypie?

Jak odchudzają się kobiety, a jak mężczyźni?

Czy to coś poważnego?

Dopalacze – dlaczego są groźne?

Czy to już choroba?

Kłopotliwe zaburzenia snu

A ty, ile masz problemów na karku?

Letni problem z gardłem

Zaskakujące choroby, które mogą ci się przytrafić na urlopie

Udar cieplny – nie daj się upałom!

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem