Przejdź do treści

Fakty o szparagach, których mogłaś nie znać

szparagi
shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Detoks? Naturalnie! Zobacz, jak zrobiła to Kasia Bem
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?
Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety
Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Czy szparagi faktycznie zwiększają ochotę na seks? Dlaczego mocz po nich ma specyficzny zapach? Jak wydobyć z nich najlepsze wartości kulinarne i odżywcze? Tak o szparagach jeszcze nie czytaliście!

Ze względu na falliczny kształt szparagi kojarzyły się, i kojarzą, z seksem. Nic więc dziwnego, że zaliczano je w poczet kulinarnych afrodyzjaków. Asparagos (z greckiego: młody pęd) obowiązkowo podawano w czasie greckich i rzymskich uczt, mając nadzieję, że dania z nimi w składzie podniosą temperaturę następujących później miłosnych zbliżeń. Także żyjący w XV wieku Paracelsus, uważany za pioniera nowożytnej medycyny, dowodził, że ich spożywanie sprzyja utrzymaniu erekcji.

szparagi

iStock

Zagorzałego zwolennika tej medycznej tezy, króla Francji Ludwika XIV, skłoniło to nawet do poczynienia zmian ustawodawczych. Dochodząc do wniosku, że naturalny sezon na szparagi jest o wiele za krótki, a chcąc korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok, wydał państwowy dekret o ich szklarniowej uprawie. Z kolei w epoce wiktoriańskiej, właśnie ze względu na budzący seksualne skojarzenia kształt, szparagi wykreślono z jadłospisu pensjonarek. Tak naprawdę jednak szparagi nie są afrodyzjakami, a ciągnący się za nimi mit wzmagania miłosnych żądz wiąże się tylko z ich nietypowym kształtem.

Frittata ze szparagami

Poszperajmy wśród szparagów

Na straganach najczęściej znajdziemy szparagi zielone i białe. Są także fioletowe, ale te pozostają u nas niemal nieznane. Kolor szparagów nie definiuje jednak ich przynależności gatunkowej, jest jedynie wynikiem różnic w nasłonecznieniu wschodzącego szparagowego pędu. Szparag rośnie pod ziemią, gdzie wytwarza kłącze, pędy wyrastające w pewnym momencie na powierzchnię to – z botanicznego punktu widzenia – kłącza podziemne. Ten sam szparag, rosnąc w ciemności pod ziemią, jest blady, leciutko kremowy. Gdy wysunie się na powierzchnię, pod wpływem promieni słonecznych zaczyna się zaróżawiać, a jeśli już rozwija się w pełnym świetle dnia, to zielenieje.

szparagi

iStock

Spór między zwolennikami białych i zielonych szparagów – jak wszystko, co dotyczy gustu – jest jałowy. Admiratorzy zielonych twierdzą, że są one delikatniejsze, zwolennicy białych twierdzą, że tylko one mają niepowtarzalny szparagowy smak, gdyż zielone za bardzo przypominają fasolkę.

Dlaczego po szparagach mocz ma specyficzny zapach?

Szparagi zawierają wyjątkowo dużo potasu i mało sodu, więc jeśli zjemy solidną ich porcję, zadziała ona na nasz organizm moczopędnie. W ich składzie znajduje się też duże stężenie asparaginy. To naturalny aminokwas, który wspomaga pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływając na sprawność naszego umysłu oraz stan emocjonalny, ale który w czasie rozkładu powoduje, że oddawany mocz nabiera nieprzyjemnej woni. I choć niegdyś uważano, że taki specyficzny zapach moczu mają tylko ludzie z gorszym metabolizmem, badania pokazały, że kwestia poszparagowej woni jest egalitarna. Jeśli jej nie czujemy, to znaczy, że mamy gorszy węch.

 

Życiodajny kwas foliowy i szkodliwe puryny

Wśród korzystnie działających na zdrowie składników szparagów można wymienić: kwas foliowy, duże stężenie glutationu, inuliny i pewne ilości witamin B, C i K. Jakie korzyści odniesiemy z dodatkowej suplementacji tych substancji?

Kwas foliowy – oprócz zapobiegania rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu – przyspiesza naprawę uszkodzonych komórek (także tych skóry, więc wpływa na kondycję cery) oraz wspomaga pracę układu krążenia. Glutationbiałko składające się z aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny – jest ważnym elementem ochrony komórki i jej funkcji, stanowi też niezbędny element dobrze działającego układu immunologicznego. Substancja ta jest bardzo aktywna zwłaszcza w komórkach organów najbardziej podatnych na działanie toksyn – mózgu, nerek, wątroby, trzustki, stawów, skóry. Z kolei inulina – wielocukier – niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom. Stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz glikemię po posiłku, przez co ułatwia chudnięcie.

Jedzenie na jasnym stole

Wśród mniej korzystnych składników szparagów należy wymienić puryny, które mogą powodować gromadzenie kwasu moczowego w organizmie. Dlatego po szparagi na pewno nie powinniśmy sięgać, jeśli cierpimy na dnę moczanową i mamy kamienie nerkowe.

Jak kupować, jak gotować?

Szparagi bezwzględnie musimy kupić świeże! Świeże to znaczy jędrne, ze zwartymi główkami i niezbrązowiałymi i niezwłókniałymi końcówkami. Podstarzałe będą bez smaku.

szparagi

iStock

Obieranie szparagów przed gotowaniem nie jest obowiązkowe, ale warte wysiłku, by w czasie jedzenia nie trafić na stwardniałe włókna. Obierać należy je najcieniej jak się da, zaczynając od dołu i uważając, żeby nie złamać czubka. Dolną końcówkę trzeba obciąć. Po obraniu należy od razu je gotować.

obieranie szparagów

iStock

Wszelkie porady traktujące o gotowaniu szparagów najczęściej mówią o konieczności związania ich w czasie gotowania w pęczki. To nie jest konieczne, ale niewątpliwie ułatwia wyłowienie ich z wody i wyłożenie na półmisek. Szparagi gotujemy dość krótko, bo to warzywo delikatne: 15 minut – zielone i 20 minut – białe. Rozgotowanie szparagów to kulinarna klapa. Lepiej więc gotować je krócej, wyjąć nieco twarde i czekać, aż jeszcze nieco zmiękną. Główki gotujących się szparagów powinny znajdować się zawsze ponad powierzchnią gotującej się wody.

Szparag daje radę!

Najprostszy sposób na szparagi to podsmażenie ich na oliwie. Szparagi obieramy, tniemy na kawałki i podsmażamy, pod koniec soląc i dodając posiekany czosnek. Równie prosta do wykonania jest zupa szparagowa. Kawałki szparagów bez główek gotujemy do miękkości w małej ilości bulionu warzywnego. Chłodzimy, miksujemy, dodajemy śmietanę i pieprz, po czym lekko podgrzewamy. Na końcu dodajemy lekko podsmażone szparagowe główki.

zupa krem ze szparagów

iStock

Możemy też zrobić dwukolorowy krem ze szparagów. W dwóch oddzielnych garnkach, w wodzie z odrobiną soli musimy ugotować białe i zielone szparagi. Kiedy zmiękną, miksujemy oddzielnie, tak by powstał gęsty krem. Po doprawieniu do przezroczystej miseczki wlewamy najpierw przecier biały, potem zielony.

I spieszmy się, bo sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie na blacie

Największe błędy odchudzania. Rozmowa z dietetyczką Aliną Olczak

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

miska z owocami

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

5 rzeczy, które warto zrobić z dziećmi wiosną

Rodzinna majówka za pasem, a ty wciąż nie masz na nią planów? Oto 5 rzeczy, które warto zrobić z dziećmi wiosną

Pizza ze szparagami

Marzysz o lecie? Niech ta pizza ze szparagami i kozim serem ci je przypomni!

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Przesilenie wiosenne. Jak sobie z tym poradzić?

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Marta Klowan

„Włosy są pamiętliwe i nie wybaczają błędów”. Marta Klowan o zasadach wiosennej pielęgnacji włosów

Dziewczyna hamak

5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

Kobieta kicha i trzyma chusteczke przy nosie. Ubrana w sweter i czapkę, ma krótkie włosy. Za nią widać pierwsze objawy wiosny.

Wiosna, choć piękna, jest prawdziwą zmorą dla alergików. Zobacz, jakie drzewa pylą w marcu

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

Mężczyzna z kamicą nerkową ugina się z powodu wielkiego bólu

Kamica nerkowa – leczenie farmakologiczne i domowe. Zioła i inne naturalne sposoby

Kobieta z objawami kamicy nerkowej trzyma się za tylną część pleców

Kamica nerkowa – objawy i przyczyny

Mężczyzna smaruje łokieć z łuszczycą stawową

Łuszczyca stawowa: objawy i badania. Jak wygląda leczenie?

Dłonie z łuszczycą krostkową (krostkowicą)

Krostkowica, czyli łuszczyca krostkowa. Na jakich częściach ciała występuje i jak ją leczyć?

Palce z łuszczycą paznokci

Łuszczyca paznokci – leczenie farmakologiczne i domowe. Objawy i przyczyny łuszczycy

Kobieta trzyma dłonie obok leków na dnę moczanową

Dna moczanowa – leczenie. Jakie są metody leczenia podagry?

Stopy z czerwonymi śladami przy dużych palcach

Dna moczanowa ‒ objawy i leczenie. Jak poznać i pokonać artretyzm?

Jedzenie na jasnym stole

Dna moczanowa ‒ dieta. Jaki jadłospis w chorobie?

Kobieta wykonuje ćwiczenia na zespół cieśni nadgarstka

Zespół cieśni nadgarstka – jakie ćwiczenia są skuteczne? Rehabilitacja nadgarstka

Co warto wiedzieć o niacynie?