Przejdź do treści

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa

Fasolka szparagowa - dama do towarzystwa
Fasolkę szparagową można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Zdjęcie: Agnieszka Celej
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?
Mama i stetoskop
Mama i stetoskop: Nie wierzcie we wszystko co znajdziecie w internecie. Jeśli jest coś, co was nurtuje, to pytajcie lekarzy

Fasolka szparagowa doskonale czuje się w towarzystwie innych warzyw i dobrze znosi eksperymenty. Zrobimy ją dla was w trzech wersjach: z pomidorami, z sezamem i z parmezanem.

Fasolkę szparagową możemy kupić żółtą lub zieloną, a późnym latem na straganach pojawia się też rzadsza i wyjątkowo pyszna odmiana zwana groźnie mamutem ze względu na swoje imponujące rozmiary. Fasolka żółta jest delikatniejsza w smaku, lekko orzechowa, podczas gdy zielona ma posmak ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Mamut jest najbardziej mięsisty i wielu jego amatorów twierdzi, że również najsmaczniejszy. Duża zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny oraz mała liczba kalorii (27 na 100 g produktu) sprawiają, że fasolka jest doskonałym warzywem dla osób dbających o linię. Zalecana jest kobietom w ciąży, bo zawiera duże ilości kwasu foliowego ‒ najwięcej ma go fasolka zielona. Ona też wygrywa z żółtą, jeśli chodzi o zawartość witaminy A, za to żółta ma więcej potasu i fosforu. Na jednym talerzu można zatem podać obie z korzyścią zarówno dla zdrowia, jaki i walorów estetycznych dania. Fasolka szparagowa jest też bogatym źródłem magnezu, manganu, żelaza, cynku i wapnia oraz witamin B6, C, E i K. Wspomniany już wcześniej błonnik sprawia, że fasolka wspomaga pracę jelit, a także doskonale syci. Niestety, fasolka może powodować wzdęcia, dlatego osoby z delikatniejszym przewodem pokarmowym powinny spożywać ją z umiarem.

Fasolkę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdza się w zupach, sałatkach lub jako samodzielne danie albo jako dodatek do dania głównego. Zgoda, jest pyszna z masłem i bułką tartą, ale to połączenie, choć klasyczne i szlachetne, wydaje się już nieco zakurzone i dlatego warto się pokusić o nowe zestawienia smakowe. Wypróbujcie fasolkę z sezamem, czarnuszką albo słonecznikiem. Skrapiajcie ją najlepszą oliwą i kwaśno-słodkim balsamico, posypujcie sezamem, ognistym chilli albo zawsze słuszną natką, podawajcie z kuskusem albo kaszą jaglaną. Fasolka lubi to. Smacznego!

Jak gotować fasolkę

Przed ugotowaniem myjemy fasolkę i obcinamy jej końce. Gdy gotujemy zupę, wrzucamy fasolkę do zimnej wody, wtedy jej smak przejdzie do wywaru, a gdy chcemy ją ugotować jako część składową samodzielnego dania, wtedy gotujemy ją w gorącej, lekko osolonej i posłodzonej wodzie (ok. łyżeczki na litr wody). Czas gotowania zależy od gatunku i świeżości fasoli i wynosi ok. 20 minut – trzeba próbować – jeśli widelec bez problemu przebija fasolkę, oznacza to, że jest gotowa. Po ugotowaniu należy fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Fasolkę możesz też z powodzeniem ugotować na parze – będzie jeszcze zdrowiej.

Fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolka szparagowa - dama do towarzystwa

Fasolkę szparagową można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Zdjęcie: Agnieszka Celej

Lekkie danie, pyszne z kuskusem

Składniki dla 2 osób:

– 30 dkg fasolki,
– 4 średnie pomidory,
– 3 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
– sól,
– pieprz,
– cukier,
– ½ opakowania suszonej bazylii

Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki długości 2‒3 cm i ugotuj al dente. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, przesmaż 3 posiekane ząbki czosnku, dodaj pomidory. Posól, popieprz, dodaj pół opakowania suszonej bazylii, łyżeczkę cukru i duś na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dodaj fasolkę i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z kuskusem i natką pietruszki.

Fasolka z sezamem

Zdrowy sezam zamiast bułki tartej

Składniki dla 2 osób:

– 30 dkg fasolki,
– półtorej łyżki masła ghee,
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
– 2 łyżki sezamu,
– sól

Na suchej patelni upraż sezam, uważaj, żeby nie przypalić. Ma się zazłocić, przypalony nie nadaje się do użytku. Na drugiej patelni rozgrzej masło ghee, dodaj fasolkę, przesmaż, dodaj wyciśnięty czosnek, zamieszaj. Całość posyp uprażonym sezamem.

Mamut z parmezanem

Rewelacja na zimno i na ciepło

Składniki dla 2 osób:

– 30 dkg zielonej lub żółtej fasoli mamut (zielona ładniej się prezentuje w tym daniu),
– parmezan starty na tarce o grubych oczkach,
– oliwa z oliwek,
– ocet balsamiczny,
– czosnek,
– miód,
– sól,
– pieprz

Fasolę ugotuj do miękkości. Odcedź na durszlaku i wyłóż na półmisek. Wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżeczką miodu, dodaj sól i pieprz. Polej fasolkę. Posyp grubo startym parmezanem.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Weekendowy detoks sokowy

Weekendowy detoks sokowy

5 pomysłów na 1-dniowy detoks

5 pomysłów na 1-dniowy detoks

Witaj Słońce!

Witaj Słońce!

Proszę o chwilę uwagi

Nauka uważności i świadomości

7 sposobów, by się nie przeziębiać

7 sposobów, by się nie przeziębiać

5 rzeczy, które możesz uprościć od zaraz

5 rzeczy, które uproszczą ci życie

Jaka jest dla ciebie ta chwila?

Jaka jest dla ciebie ta chwila?

Klucz do szczęścia

Klucz do szczęścia

Jak rozładować złość?

Jak rozładować złość?

5 pobudek lepszych niż kawa

5 sposobów na lepszą pobudkę

Czy umiesz zmywać naczynia?

Czy umiesz zmywać naczynia?

O co prosi twoje ciało?

O co prosi twoje ciało?