Przejdź do treści

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Fasolka szparagowa / istock
Fasolka szparagowa / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
plaża we Władysławowie, lato 2020
Wakacje w czasie pandemii. Tak (nie)wygląda reżim sanitarny na plaży we Władysławowie
koronawirus, sklep w Polsce
Koronawirus w Polsce. Ruszą kontrole policji i służb sanitarnych w sklepach, będzie rejestracja wesel
Alfabet intymny – punkty i punkciki w kobiecym ciele
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?

Fasolka szparagowa doskonale czuje się w towarzystwie innych warzyw i dobrze znosi eksperymenty. Zrobimy ją dla was w trzech wersjach: z pomidorami, z sezamem i z parmezanem.

Fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową możemy kupić żółtą lub zieloną, a późnym latem na straganach pojawia się też rzadsza i wyjątkowo pyszna odmiana, ze względu na swoje imponujące rozmiary zwana groźnie „mamutem”. Fasolka żółta jest delikatniejsza w smaku, lekko orzechowa, podczas gdy zielona ma posmak ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Mamut jest najbardziej mięsisty i wielu jego amatorów twierdzi, że również najsmaczniejszy. Duża zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny oraz mała liczba kalorii (27 na 100 gramów produktu) sprawiają, że fasolka jest doskonałym warzywem dla osób dbających o linię.

Fasolka zalecana jest kobietom w ciąży, bo zawiera duże ilości kwasu foliowego ‒ najwięcej ma go fasolka zielona. Ona też wygrywa z żółtą, jeśli chodzi o zawartość witaminy A, za to żółta ma więcej potasu i fosforu. Na jednym talerzu można zatem podać obie z korzyścią zarówno dla zdrowia, jaki i walorów estetycznych dania. Fasolka szparagowa jest też bogatym źródłem magnezu, manganu, żelaza, cynku i wapnia oraz witamin B6, C, E i K. Wspomniany już wcześniej błonnik sprawia, że fasolka wspomaga pracę jelit, a także doskonale syci. Niestety, fasolka może powodować wzdęcia, dlatego osoby z delikatniejszym przewodem pokarmowym powinny spożywać ją z umiarem.

Fasolkę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdza się w zupach, sałatkach lub jako samodzielne danie czy dodatek do dania głównego. Zgoda, jest pyszna z masłem i bułką tartą, ale to połączenie, choć klasyczne i szlachetne, wydaje się już nieco zakurzone i dlatego warto się pokusić o nowe zestawienia smakowe. Wypróbujcie fasolkę z sezamem, czarnuszką albo słonecznikiem. Skrapiajcie ją najlepszą oliwą i kwaśno-słodkim balsamico, posypujcie sezamem, ognistym chilli albo zawsze słuszną natką, podawajcie z kuskusem albo kaszą jaglaną. Fasolka lubi to. Smacznego!

schabowy

Jak gotować fasolkę?

Przed ugotowaniem myjemy fasolkę i obcinamy jej końce. Gdy gotujemy zupę, wrzucamy fasolkę do zimnej wody, wtedy jej smak przejdzie do wywaru, a gdy chcemy ją ugotować jako część składową samodzielnego dania, wtedy gotujemy ją w gorącej, lekko osolonej i posłodzonej wodzie (ok. łyżeczki na litr wody). Czas gotowania zależy od gatunku i świeżości fasoli i wynosi ok. 20 minut – trzeba próbować – jeśli widelec bez problemu przebija fasolkę, oznacza to, że jest gotowa. Po ugotowaniu należy fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Fasolkę możesz też z powodzeniem ugotować na parze – będzie jeszcze zdrowiej.

Fasolka szparagowa w pomidorach

To lekkie danie, pyszne z kuskusem!

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag fasolki,
  • 4 średnie pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ½ opakowania suszonej bazylii.

Przygotowanie:

Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki długości 2‒3 cm i ugotuj al dente. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, przesmaż 3 posiekane ząbki czosnku, dodaj pomidory. Posól, popieprz, dodaj pół opakowania suszonej bazylii, łyżeczkę cukru i duś na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dodaj fasolkę i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z kuskusem i natką pietruszki.

Fasolka z sezamem

Zdrowy sezam zamiast bułki tartej.

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag fasolki,
  • półtorej łyżki masła ghee,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki sezamu,
  • sól.

Na suchej patelni upraż sezam, uważaj, żeby nie przypalić. Ma się zezłocić, przypalony nie nadaje się do użytku. Na drugiej patelni rozgrzej masło ghee, dodaj fasolkę, przesmaż, dodaj wyciśnięty czosnek, zamieszaj. Całość posyp uprażonym sezamem.

Mamut z parmezanem

Rewelacja na zimno i na ciepło.

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag zielonej lub żółtej fasoli mamut (zielona ładniej się prezentuje w tym daniu),
  • parmezan starty na tarce o grubych oczkach,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • czosnek,
  • miód,
  • sól,
  • pieprz.

Fasolę ugotuj do miękkości. Odcedź na durszlaku i wyłóż na półmisek. Wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżeczką miodu, dodaj sól i pieprz. Polej fasolkę. Posyp grubo startym parmezanem.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

GIS wycofuje fasolkę po bretońsku popularnej firmy. Sprawdź, czy jej nie kupiłaś

GIS wycofuje fasolkę popularnej firmy. Sprawdź, czy jej nie kupiłaś

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Ajwar - przepis

Ajvar – przepis na pastę z papryki. Do czego używać ajvar?

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Przepis na deser cytrynowy

Deser cytrynowy – przepis na krem cytrynowy z mascarpone

Miksujemy: koktajl na anemię

Soki na anemię. Przepis na koktajl bogaty w żelazo

Wegański majonez

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?