Przejdź do treści

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Fasolka szparagowa / istock
Fasolka szparagowa / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Fasolka szparagowa doskonale czuje się w towarzystwie innych warzyw i dobrze znosi eksperymenty. Zrobimy ją dla was w trzech wersjach: z pomidorami, z sezamem i z parmezanem.

Fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową możemy kupić żółtą lub zieloną, a późnym latem na straganach pojawia się też rzadsza i wyjątkowo pyszna odmiana, ze względu na swoje imponujące rozmiary zwana groźnie „mamutem”. Fasolka żółta jest delikatniejsza w smaku, lekko orzechowa, podczas gdy zielona ma posmak ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Mamut jest najbardziej mięsisty i wielu jego amatorów twierdzi, że również najsmaczniejszy. Duża zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny oraz mała liczba kalorii (27 na 100 gramów produktu) sprawiają, że fasolka jest doskonałym warzywem dla osób dbających o linię.

Fasolka zalecana jest kobietom w ciąży, bo zawiera duże ilości kwasu foliowego ‒ najwięcej ma go fasolka zielona. Ona też wygrywa z żółtą, jeśli chodzi o zawartość witaminy A, za to żółta ma więcej potasu i fosforu. Na jednym talerzu można zatem podać obie z korzyścią zarówno dla zdrowia, jaki i walorów estetycznych dania. Fasolka szparagowa jest też bogatym źródłem magnezu, manganu, żelaza, cynku i wapnia oraz witamin B6, C, E i K. Wspomniany już wcześniej błonnik sprawia, że fasolka wspomaga pracę jelit, a także doskonale syci. Niestety, fasolka może powodować wzdęcia, dlatego osoby z delikatniejszym przewodem pokarmowym powinny spożywać ją z umiarem.

Fasolkę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdza się w zupach, sałatkach lub jako samodzielne danie czy dodatek do dania głównego. Zgoda, jest pyszna z masłem i bułką tartą, ale to połączenie, choć klasyczne i szlachetne, wydaje się już nieco zakurzone i dlatego warto się pokusić o nowe zestawienia smakowe. Wypróbujcie fasolkę z sezamem, czarnuszką albo słonecznikiem. Skrapiajcie ją najlepszą oliwą i kwaśno-słodkim balsamico, posypujcie sezamem, ognistym chilli albo zawsze słuszną natką, podawajcie z kuskusem albo kaszą jaglaną. Fasolka lubi to. Smacznego!

schabowy

Jak gotować fasolkę?

Przed ugotowaniem myjemy fasolkę i obcinamy jej końce. Gdy gotujemy zupę, wrzucamy fasolkę do zimnej wody, wtedy jej smak przejdzie do wywaru, a gdy chcemy ją ugotować jako część składową samodzielnego dania, wtedy gotujemy ją w gorącej, lekko osolonej i posłodzonej wodzie (ok. łyżeczki na litr wody). Czas gotowania zależy od gatunku i świeżości fasoli i wynosi ok. 20 minut – trzeba próbować – jeśli widelec bez problemu przebija fasolkę, oznacza to, że jest gotowa. Po ugotowaniu należy fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Fasolkę możesz też z powodzeniem ugotować na parze – będzie jeszcze zdrowiej.

Fasolka szparagowa w pomidorach

To lekkie danie, pyszne z kuskusem!

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag fasolki,
  • 4 średnie pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ½ opakowania suszonej bazylii.

Przygotowanie:

Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki długości 2‒3 cm i ugotuj al dente. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, przesmaż 3 posiekane ząbki czosnku, dodaj pomidory. Posól, popieprz, dodaj pół opakowania suszonej bazylii, łyżeczkę cukru i duś na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Dodaj fasolkę i duś jeszcze 5 minut. Podawaj z kuskusem i natką pietruszki.

Fasolka z sezamem

Zdrowy sezam zamiast bułki tartej.

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag fasolki,
  • półtorej łyżki masła ghee,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki sezamu,
  • sól.

Na suchej patelni upraż sezam, uważaj, żeby nie przypalić. Ma się zezłocić, przypalony nie nadaje się do użytku. Na drugiej patelni rozgrzej masło ghee, dodaj fasolkę, przesmaż, dodaj wyciśnięty czosnek, zamieszaj. Całość posyp uprażonym sezamem.

Mamut z parmezanem

Rewelacja na zimno i na ciepło.

Składniki dla 2 osób:

  • 30 dag zielonej lub żółtej fasoli mamut (zielona ładniej się prezentuje w tym daniu),
  • parmezan starty na tarce o grubych oczkach,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • czosnek,
  • miód,
  • sól,
  • pieprz.

Fasolę ugotuj do miękkości. Odcedź na durszlaku i wyłóż na półmisek. Wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżeczką miodu, dodaj sól i pieprz. Polej fasolkę. Posyp grubo startym parmezanem.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: