Przejdź do treści

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

fasolka szparagowa
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

I to właśnie teraz ‒ w zimie skazani będziemy na jej mrożoną wersję. Dlatego warto dać się ponieść kulinarnej fantazji i oddać fasolce pierwsze skrzypce. Mamy dla was fasolkową sałatkę, curry z fasolki i fasolkę w wersji azjatyckiej. Spróbujcie!

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych, która cała bogata jest w białko, błonnik i wiele cennych witamin i minerałów.

Jest niskokaloryczna (ok. 30 kcal na 100 g), odznacza się wysoką zawartością witaminy A, antyoksydantów, luteiny, zeaksantyny i karotenu, co sprawia, że wpływa dobrze na wzrok.

Zawiera też sporą dawkę kwasu foliowego, witaminy B6, B1, C; żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu. Korzystnie wpływa na metabolizm, pracę serca i ciśnienie.

A oprócz tego jest po prostu bardzo smaczna i warto w pełni wykorzystać krótki sezon na te długie, jędrne strąki. Wersja z bułeczką i masłem wam się przejadła? Mamy dla was coś nowego!

Fasolka szparagowa - dama do towarzystwa

Fasolka szparagowa po azjatycku

Zdjęcie: Agata Deja

Krótko smażona w stylu azjatyckim będzie smacznym i ciekawym dodatkiem do obiadu lub propozycją na pracowy lunch.

Prosta sałatka 3 fasolki z orzeźwiającym cytrynowym dressingiem to wyjątkowo bogata w białko przekąska, która może być też bazą do głównego posiłku, jeśli dorzucimy do niej np. ugotowane ziarna orkiszu lub sorgo.

Fasolka szparagowa po azjatycku – składniki (na 4 porcje)

– 500 g fasolki szparagowej
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka nasion sezamu
– 1 łyżeczka soku z limonki lub octu ryżowego
– 2 szalotki lub 1 mała zwykła cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 cm imbiru
– olej (np. z orzeszków ziemnych, kokosowy lub ryżowy)

Fasolka szparagowa po azjatycku – przygotowanie

Fasolkę myjemy, pozbawiamy końcówek, gotujemy na parze lub w wodzie przez 15‒20 minut i odcedzamy.

W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek, wyciskamy lub ścieramy imbir i podprażamy lekko ziarna sezamu na suchej patelni.

Następnie na rozgrzany olej na patelni wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażamy kilka minut. Dolewamy sos sojowy z sokiem z limonki lub octem, dorzucamy ugotowaną fasolkę i dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze 2 minuty, posypujemy podprażonym sezamem i podajemy. Taką fasolkę można serwować samodzielnie jako przystawkę lub wymieszać z ryżem bądź kaszą i dodatkowymi warzywami na pyszną sałatkę.

Sałatka 3 fasolki

Fasolka szparagowa rządzi!

Sałatka 3 fasolki – składniki (na 4‒6 porcji)

– 250 g zielonej fasolki szparagowej
– 250 g żółtej fasolki szparagowej
– 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasolki kidney lub fasolki pinto
– duża garść świeżej kolendry lub rukwi wodnej albo zielonej pietruszki
– duża szczypta kolorowego pieprzu (świeżo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu)
– opcjonalnie: ugotowane ziarna sorgo lub orkiszu

Sałatka 3 fasolki – dressing

– 3 łyżki tłoczonego na zimno, nierafinowanego oleju, np. lnianego
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z ekologicznej cytryny
– szczypta soli i pieprzu

Sałatka 3 fasolki – przygotowanie

Fasolkę szparagową myjemy i suszymy. Odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze lub w wodzie 15‒20 minut.

W międzyczasie mieszamy składniki na dressing.

Ugotowaną fasolkę odcedzamy i lekko studzimy, następnie wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Serwujemy od razu, resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Curry z fasolki szparagowej z ziemniakami – składniki

Fasolka szparagowa rządzi!

– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 150 g żółtej fasolki szparagowej (lub więcej zielonej)
– 4 średnie młode ziemniaki
– 1/2 szklanki świeżego/mrożonego zielonego groszku lub ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie)
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 ostra papryczka chili lub pepperoni
– 2 cm korzenia imbiru
– 500 ml mleka kokosowego
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 4 suszone liście kaffiru lub 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżka dobrej jakości mieszanki przypraw curry lub garam masala (bez soli)
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 2 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców (opcjonalnie)
– do podania: świeża kolendra, brązowy ryż basmati lub zwykły, podprażone płatki kokosowe lub migdałowe, chutney z marchewki

Curry z fasolki szparagowej z ziemniakami – przygotowanie

Myjemy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę (obieranie jest opcjonalne) i wrzucamy do miski z wodą. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy na 5-cm kawałki.

Siekamy cebulę, ostrą papryczkę (razem z pestkami), wyciskamy obrany czosnek oraz imbir.

Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Grzejemy olej w garnku. Podsmażamy cebulę 5 minut, następnie dorzucamy czosnek, imbir, liście kaffiru lub lekko zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej oraz papryczkę i smażymy 2‒3 minuty.

Dorzucamy przyprawy, fasolkę, odcedzone ziemniaki, mleko kokosowe oraz bulion.

Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 25‒30 minut, aż ziemniaki zmiękną.

10 minut przed końcem gotowania dorzucamy zielony groszek lub ugotowaną ciecierzycę.

Na końcu opcjonalnie można dodać masło orzechowe w celu jeszcze większego zagęszczenia potrawy, a także chili w proszku lub cayenne, jeśli wolimy bardziej ostre jedzenie.

Podajemy gorące z ryżem, świeżą kolendrą, podprażonymi płatkami kokosowymi i chutneyem z marchewki. (Liście kaffiru lub trawa cytrynowa są bardzo twarde, więc nie zjadamy ich, służą jedynie do zaromatyzowania dania ‒ usuwamy je z talerza przed konsumpcją).

Curry przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”