Przejdź do treści

Fast food jak infekcja bakteryjna

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste
Jak segregować odpady w małej kuchni? Podpowiada Kasia Wągrowska, aktywistka na rzecz zero waste
Kriolipoliza – efekty, cena, przeciwwskazania, czy warto
Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery
USG szyi – co wykrywa i jakie są wskazania do badania
Kobieta w ciąży
Jak od strony medycznej wygląda decyzja o terminacji ciąży z powodu nieuleczalnych wad płodu? Co się zmieni?

Śmieciowa żywność rodzi agresję – przynajmniej w układzie odpornościowym. Badania dowodzą, że organizm reaguje na hamburgery i pizzę jak na infekcję bakteryjną. Na dłuższą metę może to mieć bardzo niekorzystne następstwa zdrowotne.

Od dawna wiadomo, że fast food szkodzi, jednak naukowcy wciąż analizują mechanizmy oddziaływania śmieciowej żywności na nasze zdrowie. Według badania, którego wyniki mają zostać niebawem opublikowane na łamach czasopisma „Cell”, tzw. zachodnia dieta, bogata w tłuszcze i cukry, a uboga w błonnik, podrażnia układ immunologiczny i pobudza go do bardziej agresywnej reakcji – takiej jak w odpowiedzi na infekcję bakteryjną. Może to skutkować większą podatnością na rozwój chorób cywilizacyjnych, w szczególności tych związanych z upośledzeniem sprawności układu krążenia. Autorzy badania w pierwszej kolejności wymieniają miażdżycę i cukrzycę.

Organizm na wojennej ścieżce

W dojściu do powyższych wniosków uczonym pomogły myszy laboratoryjne. Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn karmili je przez miesiąc tym, czym żywią się bywalcy sieciowych „restauracji” szybkiej obsługi. Doprowadziło to do ogólnoustrojowej reakcji zapalnej w organizmach gryzoni przypominającej zachowanie układu odpornościowego w kontakcie z groźnymi bakteriami (czytaj też: 7 codziennych nawyków osłabiających odporność). Stwierdzono m.in. podwyższony poziom granulocytów i monocytów – komórek stanowiących odmianę białych krwinek, broniących organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami.

By lepiej zrozumieć odpowiedź immunologiczną sprowokowaną zmianą mysiego jadłospisu, naukowcy wyodrębnili ze szpiku kości zwierząt prekursory komórek odpornościowych i poddali je analizie genomicznej. Okazało się, że produkty zachodniej diety doprowadziły do aktywacji genów odpowiedzialnych za szybkie namnażanie i wzrost komórek układu immunologicznego – trochę tak, jakby organizm szykował się na wojnę. Po przestawieniu myszy na standardową karmę zbożową większość objawów „mobilizacji” ustąpiła. Jednak ich system odpornościowy nie poczuł się do końca bezpiecznie. Po czterech tygodniach od zmiany jadłospisu wiele genów aktywowanych podczas spożywania szkodliwych produktów pozostało „włączonych”.

Układ odpornościowy ma pamięć

To efekt zdolności układu immunologicznego do zapamiętywania zagrożeń. Ma ona zastosowanie m.in. po przebytych infekcjach bakteryjnych, kiedy komórki odpornościowe pozostają przez pewien czas w stanie gotowości, by móc skutecznie odeprzeć ponowny atak patogenów. W przypadku myszy mechanizm ten zadziałał jednak nie w reakcji na drobnoustroje, lecz na zmianę w diecie. U niektórych osobników odpowiedź była wyjątkowo silna. W ich organizmach wykryto tzw. inflamasomy, białkowe kompleksy odpowiadające za powstawanie objawów zapalnych w rodzaju obrzęku, bólu, zaczerwienienia czy wzrostu tkanek.

Ich zwiększona obecność w reakcji na zagrożenie może odcisnąć trwały ślad w pamięci układu odpornościowego. W taki sposób, że organizm będzie skłonny reagować bardziej agresywnie nawet na drobne bodźce o mniejszej szkodliwości niż te, które wywołały pierwotną odpowiedź zapalną. Jak łatwo się domyślić, zbytnie nasilenie i nadmierna częstotliwość takich reakcji nie są korzystne dla zdrowia. Prowadzą one do uszkodzeń w naczyniach krwionośnych, które mogą zaowocować rozwojem blaszki miażdżycowej i dalszymi powikłaniami, takimi jak cukrzyca, udar czy zawał serca.

Fast food jak patogen

Zależność między zachodnią dietą, opartą o produkty wysoko przetworzone, duże ilości cukru i dania typu fast food, a zwiększonym narażeniem na choroby przewlekłe, jest dobrze udokumentowana licznymi badaniami kohortowymi. Od dawna wiadomo m.in. o istnieniu korelacji między spożywaniem „szybkiej żywności” i podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oczywistą konsekwencją przejadania się cukrem i „smażeniną” jest otyłość. Nie ulega także wątpliwości związek między kiepską dietą a wzrostem narażenia na choroby serca. Badania dowodzą również, że jadłospis typowy dla zachodniej gastronomii wpływa ujemnie na nastrój i może się przyczynić do rozwoju depresji.

Naukowcy wciąż jednak próbują ustalić, w jaki sposób składniki śmieciowej żywności oddziałują na funkcje fizjologiczne naszego organizmu. Zrozumienie tych mechanizmów wydaje się zresztą ważne nie tylko z naukowego i medycznego, ale również psychologicznego punktu widzenia. Sądząc, że od nadmiaru hamburgerów po prostu urosną nam boczki, wciąż możemy po nie sięgać. Jednak ze świadomością, że nasz organizm reaguje na „junk food” jak na złowrogie patogeny, trudniej będzie nam przełknąć mielonkę z bułką, która oprócz mąki ma w swym składzie mnóstwo chemicznych zagadek.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Wiesz jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Reklamy fast foodów mogą zostać zakazane w Wielkiej Brytanii. To plan walki z epidemią otyłości wśród dzieci. Brawo!

Parszywa „12” niezdrowych produktów

Parszywa „12” niezdrowych produktów

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Zdecydowałaś się na suplementację magnezu? Dietetyczka wyjaśnia, jaki rodzaj tabletek wybrać

Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm