Przejdź do treści

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt okazale, ale braki w urodzie nadrabia właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko, błonnik i dobry dla diabetyków.

Orkisz to, obok pszenicy płaskurki, jedna z najstarszych odmian pszenicy. Uprawiany już przez starożytnych Rzymian przetrwał w naszych kuchniach do dzisiejszych czasów, choć na przestrzeni wieków tracił na popularności. Od kilku lat, wraz ze wzrostem zainteresowana zdrową żywnością, coraz łatwiej kupić orkiszowe wyroby. W sklepach można kupić orkiszowe mąki i wypieki na ich bazie, a także makarony.

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Przygotowując orkiszową pastę, należy mieć na uwadze ogólne zasady gotowania tego makaronu. Najważniejsze, by go nie przegotować, bo zamieni się w nieapetyczne szarawe kluski. Makaron powinien być sprężysty i jędrny, nie może się lepić. Stopień jego wygotowania najlepiej sprawdzić, wyławiając nitkę (sprężynkę czy rurkę, w zależności od kształtu) i przecinając ją na pół. Jeśli w środku jest ciemniejsza kropka, należy go jeszcze chwilę gotować. Makaron orkiszowy jest mniej „gładki” w smaku, ma orzechową nutę i nie każdemu od razu posmakuje. Ale warto się przekonać do jego smaku, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyśpieszając metabolizm. Zawiera witaminy z grupy B, PP i wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, potas, cynk, wapń i krzem (znany z korzystnego wpływu na cerę, włosy i skórę). Jedną z najczęściej podkreślanych zalet makaronu orkiszowego jest to, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Poleca się go również diabetykom.

 

Orkisz jest doskonały w walce ze spadkiem odporności i brakiem energii. Jeśli więc dopadły was negatywne skutki ponurej aury, szarości i pluchy, z pomocą przyjdzie miseczka pysznego orkiszowego makaronu. Jego delikatny orzechowy posmak świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami korzeniowymi (po upieczeniu zyskują słodkawego aromatu), z prażonymi migdałami, orzechami włoskimi, ziarnami słonecznika (a te również dodają energii!) czy wyrazistymi smakami wędzonych ryb (szczególnie polecam makrelę albo nieco lżejszego pstrąga). Bardzo lubi się z karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi i prostym bazyliowym pesto czy z gęstym, rozgrzewającym sosem na bazie pomidorów i soczewicy.

Pomysłów na orkisz jest wiele, a więc biegnijcie do sklepu ze zdrową żywnością po jego paczkę i do dzieła! Zaczynamy od energetycznej pasty z wędzoną makrelą, kaparami, pietruszką i rodzynkami. W sam raz na walkę z jesiennym spadkiem energii.

Świderki orkiszowe z makrelą, kaparami i rodzynkami

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Świderki orkiszowe z makrelą – składniki:

– 2 porcje makaronu orkiszowego
– 1 mała makrela wędzona, porwana na cząstki
– 2 łyżki kaparów
– 2 łyżki rodzynek
– 1/4 pęczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka skórki cytrynowej
– 2 łyżki soku z cytryny
– pieprz do smaku
– opcjonalnie: 1 łyżka oleju rydzowego

Świderki orkiszowe z makrelą – przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy się gotuje, oddzielamy ości od makreli i rwiemy rybę na cząstki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pięć minut, po czym odcedzamy. W misce mieszamy makrelę, sok i skórkę z cytryny, kapary, odsączone rodzynki. Pieprzymy całość (solić nie trzeba, gdyż kapary i ryba są wystarczająco słone). Dodajemy odcedzony, gorący makaron, mieszamy całość.

Makaron przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy.

Uwaga: jeśli makaron jest dla was zbyt suchy, można „nawilżyć” go 1 łyżką ulubionego oleju lub oliwy ‒ ja polecam olej rydzowy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Makaron ryżowy – poznaj jego zalety i przetestuj prosty przepis

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?