Przejdź do treści

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy
Makaron ryżowy - tak delikatny w smaku, że można go łączyć niemal ze wszystkim. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska
pexels.com
5 faktów o odczulaniu
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji
Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe
Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Delikatny, neutralny w smaku, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu. Makaron ryżowy daje szerokie pole do popisów kulinarnych! My przyrządzimy go ze szparagami, z dodatkiem cytrynowego łososia ‒ lekko i wiosennie.

Makaron ryżowy występuje w dwóch głównych postaciach ‒ cieniutkich niteczek i grubych wstążek. Przygotowuje się go z białego bądź brązowego ryżu, który nadaje mu barwę (stąd białe lub brązowe nitki). Makaron ryżowy, podobnie jak jego kolega sojowy, jest delikatny, a można rzec, że nawet neutralny w smaku, dlatego doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Tradycyjnie pojawia się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej, ale z powodzeniem przyjmuje także bliższe polskiemu podniebieniu smaki. Ze względu na delikatność świetnie pasuje do słodkich dań, np. truskawek ze śmietaną czy zup owocowych.

Ponieważ makaron ryżowy przygotowywany jest z mąki ryżowej i wody, jest lekkostrawny, nie obciąża brzucha ‒ warto po niego sięgać, gdy mamy kłopoty żołądkowe. Jest on również niskokaloryczny ‒ 100 g ugotowanego makaronu ma około 100 kalorii, więc można go polecić osobom walczącym z nadwagą. Dla porównania: ta sama ilość ugotowanego makaronu pszennego to około 140 kalorii. Nasz bohater nie zawiera też cholesterolu. Makaron ryżowy jest więc dobrym substytutem pszennego. Z tego względu poleca się go osobom z celiakią, czyli nietolerancją glutenu.

Ryż jest istotnym źródłem potasu wzmacniającego układ krążenia, magnezu, który pozytywnie wpływa na koncentrację, cynku, żelaza, witamin z grupy B i E. Jeśli w sklepie mamy do wyboru makaron z brązowego i białego ryżu, lepiej wybrać ten pierwszy (o ile nie jesteśmy na lekkostrawnej diecie). Ma on więcej składników odżywczych, w tym błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, i usprawnia procesy trawienia.

Aby makaron spełniał swoje właściwości odżywcze, musimy pamiętać o jego właściwym przygotowaniu. Rozgotowane, lepiące kluchy nie mają żadnych składników odżywczych, o walorach smakowych nie wspominając. Podobnie jak wszystkie inne makarony, również ryżowy przygotowujemy al dente ‒ powinien być jędrny i zwarty. 

Makaron ryżowy ze szparagami i cytrynowym łososiem

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

 Składniki:

 – 2 porcje makaronu ryżowego (wstążek)
–  1 filet z łososia
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 cytryna
– 1/2 pęczka szparagów
– 1 łyżka posiekanych migdałów
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku

Ocieramy skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej). W misce mieszamy skórkę cytrynową, sok z 1/2 cytryny i sos sojowy. Zanurzamy w niej łososia. Następnie pozbawiamy szparagi twardych końcówek (ułamując je). Kroimy w kawałki o długości ok. 4 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy nań szparagi, ale bez główek ‒ te wrzucimy na koniec. Solimy szparagi, dodajemy pozostałą skórkę z cytryny i dusimy, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajemy główki szparagów i dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szparagi powinny być jędrne. Odstawiamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju rzepakowego, gdy będzie gorący, układamy rybę skórą do dołu i smażymy 3‒4 minuty, w zależności od grubości ryby. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2‒4 minuty. Gotowego łososia zdejmujemy z patelni i widelcem dzielimy na mniejsze cząstki. W misce mieszamy makaron, szparagi i łososia, posypujemy posiekanymi migdałami i podajemy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

3 razy wrap

3 razy wrap

Festiwal makaronów: makaron sojowy

Przepis na makaron sojowy

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Ciasto marchewkowe na nowo

Ciasto marchewkowe na nowo

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy

Zdrowy obiad za dychę

Przepis na zdrowy obiad do 10 złotych!

Dżem w roli głównej

Przepisy z dżemem w roli głównej

Ależ Talerz 29: pieczony łosoś na wieczną młodość

Ależ Talerz 29: pieczony łosoś na wieczną młodość

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Ryba po grecku w lżejszej odsłonie

Polewa czekoladowa – wersja light

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit