Przejdź do treści

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy
Makaron ryżowy - tak delikatny w smaku, że można go łączyć niemal ze wszystkim. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta w łóżku
Długo zasypiasz, a rano ledwo otwierasz oczy? Naturoterapeutka tłumaczy, co może ci pomóc
idąca kobieta
Co mówi o tobie twój sposób chodzenia? Będziesz zdziwiona
ludzie w maskach
Masz problem z byciem sobą? Psycholodzy tłumaczą dlaczego, sama sobie szkodzisz
Kobieta je jedzenie z pudełka
Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem
Kobieta trzyma chleb
Dla kogo lepsze jest białe, a dla kogo ciemne pieczywo? Wyjaśnia trener

Delikatny, neutralny w smaku, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu. Makaron ryżowy daje szerokie pole do popisów kulinarnych! My przyrządzimy go ze szparagami, z dodatkiem cytrynowego łososia ‒ lekko i wiosennie.

Makaron ryżowy występuje w dwóch głównych postaciach ‒ cieniutkich niteczek i grubych wstążek. Przygotowuje się go z białego bądź brązowego ryżu, który nadaje mu barwę (stąd białe lub brązowe nitki). Makaron ryżowy, podobnie jak jego kolega sojowy, jest delikatny, a można rzec, że nawet neutralny w smaku, dlatego doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Tradycyjnie pojawia się w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej, ale z powodzeniem przyjmuje także bliższe polskiemu podniebieniu smaki. Ze względu na delikatność świetnie pasuje do słodkich dań, np. truskawek ze śmietaną czy zup owocowych.

Ponieważ makaron ryżowy przygotowywany jest z mąki ryżowej i wody, jest lekkostrawny, nie obciąża brzucha ‒ warto po niego sięgać, gdy mamy kłopoty żołądkowe. Jest on również niskokaloryczny ‒ 100 g ugotowanego makaronu ma około 100 kalorii, więc można go polecić osobom walczącym z nadwagą. Dla porównania: ta sama ilość ugotowanego makaronu pszennego to około 140 kalorii. Nasz bohater nie zawiera też cholesterolu. Makaron ryżowy jest więc dobrym substytutem pszennego. Z tego względu poleca się go osobom z celiakią, czyli nietolerancją glutenu.

Ryż jest istotnym źródłem potasu wzmacniającego układ krążenia, magnezu, który pozytywnie wpływa na koncentrację, cynku, żelaza, witamin z grupy B i E. Jeśli w sklepie mamy do wyboru makaron z brązowego i białego ryżu, lepiej wybrać ten pierwszy (o ile nie jesteśmy na lekkostrawnej diecie). Ma on więcej składników odżywczych, w tym błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, i usprawnia procesy trawienia.

Aby makaron spełniał swoje właściwości odżywcze, musimy pamiętać o jego właściwym przygotowaniu. Rozgotowane, lepiące kluchy nie mają żadnych składników odżywczych, o walorach smakowych nie wspominając. Podobnie jak wszystkie inne makarony, również ryżowy przygotowujemy al dente ‒ powinien być jędrny i zwarty.

Makaron ryżowy ze szparagami i cytrynowym łososiem

https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/6306bb944d3dbd119c2093cabc0f490c920749a6.jpg

Składniki:

– 2 porcje makaronu ryżowego (wstążek)
–  1 filet z łososia
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 cytryna
– 1/2 pęczka szparagów
– 1 łyżka posiekanych migdałów
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku

Ocieramy skórkę z cytryny (uprzednio wyszorowanej). W misce mieszamy skórkę cytrynową, sok z 1/2 cytryny i sos sojowy. Zanurzamy w niej łososia. Następnie pozbawiamy szparagi twardych końcówek (ułamując je). Kroimy w kawałki o długości ok. 4 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy nań szparagi, ale bez główek ‒ te wrzucimy na koniec. Solimy szparagi, dodajemy pozostałą skórkę z cytryny i dusimy, aż nieco zmiękną. Na koniec dodajemy główki szparagów i dusimy jeszcze ok. 2 minut. Szparagi powinny być jędrne. Odstawiamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju rzepakowego, gdy będzie gorący, układamy rybę skórą do dołu i smażymy 3‒4 minuty, w zależności od grubości ryby. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2‒4 minuty. Gotowego łososia zdejmujemy z patelni i widelcem dzielimy na mniejsze cząstki. W misce mieszamy makaron, szparagi i łososia, posypujemy posiekanymi migdałami i podajemy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Zdrowy obiad za dychę

Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Węglowodany – wybieraj mądrze

Węglowodany – wybieraj mądrze

Jak przygotować makaron w domu?

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy

Makaron – jedz bez obaw

Makaron – jedz bez obaw

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.