Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Figi w syropie

Figi w syropie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Świeże figi to prawdziwy wrześniowy rarytas. Jeśli przyrządzicie je teraz w syropie, zimą będziecie mieć pod ręką przepyszną przekąskę i nieoceniony dodatek do mnóstwa dań. Smakują nieziemsko! 

Pierwszy raz figi jadłam podczas pobytu w Chorwacji. Razem z narzeczonym zrywaliśmy je z drzew i bez żadnych dodatków wcinaliśmy nad brzegiem morza. Niedługo później moja znajoma poczęstowała mnie słoiczkiem fig w syropie, które zrobiła jej babcia Gruzinka. Były wspaniałe! Słodkie, miękkie, uwiodły mnie smakiem. Możecie je dodawać, do czego tylko wam się zamarzy. Zimą łączę je z owsianką, latem z domową granolą i gęstym jogurtem naturalnym, syropem polewam pankejki. Najbardziej lubię je na grzankach podsmażanych na maśle z kozim serem. Niebo! 

Składniki:

- 7 średniej wielkości fig
- 700 ml wody
- 3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki płynnego miodu
- rondelek
- opcjonalnie szczypta cynamonu albo laska wanilii

Przygotowanie:

Do rondelka wkładamy figi, dodajemy cukier, zalewamy wodą. Na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż figi zmiękną, co jakiś czas delikatnie mieszając. Nie szkodzi, jeśli niektóre się rozpadną. Kiedy figi zmiękną, sprawdzamy, czy syrop jest wystarczająco słodki, w razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Finalnie syrop powinien mieć kolor purpurowy. Kiedy taki osiągnie, zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Owoce delikatnie umieszczamy w słoiku i zalewamy syropem. Figi przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce. Do rondelka można też dodać laskę wanilii albo szczyptę cynamonu, to podbije smak syropu. 
 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
info zapytał(a) 23 września 2014
Pytanie dotyczy artykułu Figi w syropie
jak dlugo moza przechowywac je w lodowce?

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Ciasto bananowe z kawałkami czekolady

Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą,...
Przepis jest banalnie prosty i szybki, w dodatku bez cukru! Ciasto jest pyszne z masłem, domową konfiturą, sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje z poranną kawą albo mlekiem. Sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek. Pieczemy!

Kisić, co się da!

Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko...
Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko nie tracą cennych witamin, ale mają ich nawet więcej niż świeże. A zatem słoje w dłoń!

GALERIA: Zawekowane piękności

Wyobraź sobie spiżarnię pełną małych dzieł sztuki. Etykiety z dżemów, kiszonych ogórków czy marynat są...
Wyobraź sobie spiżarnię pełną małych dzieł sztuki. Etykiety z dżemów, kiszonych ogórków czy marynat są obiektem zainteresowania projektantów z całego świata. Nic w końcu nie jest w stanie przekonać nas do nowego produktu bardziej niż opakowanie.

Pora na pora

Por jest warzywem trochę niedocenianym. Najczęściej ląduje w zupie, jako nieodzowny składnik włoszczyzny,...
Por jest warzywem trochę niedocenianym. Najczęściej ląduje w zupie, jako nieodzowny składnik włoszczyzny, nadając jej ostry posmak. Ogłaszam więc porową reaktywację i komponuję to zacne warzywo z kaszą gryczaną i tymiankiem. Inspirujcie się!