Przejdź do treści

Filmy o(d) kuchni

Filmy o(d) kuchni
Źródło: www.w2media.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krowa za bramą
Hodowla zwierząt wyrządza większe szkody dla klimatu niż auta, podaje raport Greenpeace
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie

Kolekcja filmów z istotnie zarysowanym wątkiem kulinarnym zajmuje w mojej spiżarni kulturalnej istotny kawał biblioteki.

Naturalnie przepadam za kinem o jedzeniu, tym dokumentalnym i tym czysto fabularnym. Okazji do uczt jest wiele: rozmaite film festy, kanały tematyczne i YouTube udostępniają kino kulinarne w szerokim wyborze. Dlatego trzeba wiedzieć, co wybrać, by się nie zakrztusić. Oto moja subiektywna lista: co warto zobaczyć przy jedzeniu.

1. „Tost. Historia chłopięcego głodu” (2010), reż. S.J. Clarkson

Jest wiele powodów, by zobaczyć ten film. Sycące jedzenie, Helena Bonham-Carter i prawdziwa historia Nigela Slatera (nie mylić z Nigellą), brytyjskiego autora kulinarnego, prezentera i ekscentrycznego smakosza. Ładna, krzepiąca opowieść o potędze marzeń, inspirująca do odwagi i wiary we własne siły. Nie jest to największe kino, ale dobre i pełne smaku. No i jest parę dań, które z pewnością zrobi każdy widz po projekcji.

Filmy o(d) kuchni

2. „Ratatuj” (2007), reż. Brad Bird

Jestem gorącym orędownikiem tezy, że świadomość kulinarną trzeba rozbudzać od najmłodszych lat. „Ratatuj” to idealny start dla dzieci, by wstępnie zapoznały się ze zjawiskiem gastronomii i zrozumiały, jak wspaniałym narzędziem w kuchni jest wyobraźnia. Teoretycznie jest to film dla szkrabów, ale mam wrażenie, że urzeknie smakoszy w każdym wieku. Przemalowniczy obraz szykownej francuskiej restauracji, pełnej starej szkoły, konwenansów i etykiety. Dużo branżowych dowcipów, bardzo dobry dubbing. Poza tym jeden efekt uboczny: po obejrzeniu odnosi się czasem wrażenie, że kucharz ma w czapce szczura.

Filmy o(d) kuchni

3. „Wtajemniczeni” (2012), reż. Maciej Kowalczuk

Jedyny polski film kulinarny, który w ostatnich latach mnie uwiódł. „Wtajemniczeni” to poetycka wędrówka do jedzenia jako źródła życia, sensu ludzkiej pracy i dążenia do ideału. Suwalszczyzna miała ostatnio wielkie szczęście, bo tam właśnie udali się współcześni druidzi kulinariów, by odbyć półtajne Cook It Raw – zgromadzenie najznakomitszych kucharzy. Ci z gwiazdkami Michelina pięknie zestawiają się z tymi, co mają gwiazdki nad stodołą. Dobre wrażenie zrobił na mnie brak kompleksów twórcy filmu, który z takim samym pietyzmem filmował milionerów, jak i panią, która w przyczepie kempingowej wyrabia ciasto na sękacz za pomocą zmyślnie przerobionej wiertarki. Doskonała krosspromocja światów.

Filmy o(d) kuchni

4. „Jiro śni o sushi” (2011), reż. David Gelb

Jedną z najważniejszych moich dotychczasowych podróży kulinarnych była wizyta w Tokio, gdzie konfrontacja z Japończykami wymagała ode mnie mnóstwa pokory i dystansu. Inność tej rzeczywistości doskonale tłumaczy Jiro, którego życiowa postawa wydaje się wręcz szaleństwem, by po chwili ukazać kunszt doświadczenia, wiedzy i charakteru. Wielbiciele surowej ryby tonąć będą w ślinotokach: oprócz wykładu z życiowej filozofii japońskiej film ocieka wizualną atrakcyjnością. Moment, w którym mistrz smaruje pędzelkiem kawałek toro prężącego się na idealnie uformowanej kulce nigiri, u mnie wywołał jęk szczerej tęsknoty.

Filmy o(d) kuchni

5. „Julie i Julia” (2009), reż. Nora Ephron

Julia Child to oczywiście jedna ze światowych ikon mediów kulinarnych: prekursorka gotowania w telewizji, autorka rad i bon motów, którymi od dziesięcioleci ekscytują się angielskojęzyczne gospodynie domowe. Film ukazuje jej wysmakowane życie i nieco zbędną historyjkę o dziewczynie, która gotuje według przepisów z monumentalnej książki Child. Mimo komplikacji scenariuszowych całość ogląda się z dużą przyjemnością (głównie dzięki jak zawsze genialnej Meryl Streep), a podróż po rzeczywistości gastronomicznej Julii jest apetyczna i szczera. Bon Appetit!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zofia Zborowska

Zofia Zborowska komentuje pytania o plany posiadania dzieci: może poroniłam i boję się podjąć kolejną próbę?

Ola Petrus: bardzo chcę żebyście poczuli takie same ciary żenady, jakie mnie przeszły. Niskorosła stand-uperka opowiada o propozycji roli w serialu, którą dostała

Ola Petrus: bardzo chcę, żebyście poczuli takie same ciary żenady, jakie mnie przeszły. Niskorosła stand-uperka opowiada o propozycji, którą dostała

Gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

„365 dni”: gdy kobieta staje się przedmiotem, a gwałt wydaje się romantyczny

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Hip-hop terapia

Hip-hop terapia

„Bogowie” - historia mentalnej rewolucji

„Bogowie” – historia mentalnej rewolucji

Lena Dunham radzi

Lena Dunham radzi

Zajawka dnia: Śniadanie nad rzeką

Zajawka dnia: Śniadanie nad rzeką

Spacer szlakiem łódzkich murali

Spacer szlakiem łódzkich murali

Wakacje z przewodnikiem

Wakacje z przewodnikiem

Masz prawa, człowieku

Masz prawa, człowieku

Jak pachną truskawki?

Jak pachną truskawki? – recenzja książki „Zapach truskawek”

Mumie w muzeum

Mumie w muzeum

Możesz być, kim chcesz

Możesz być, kim chcesz

Pobawmy się w sklep!

Pobawmy się w sklep!

Komiks – kultowe obrazki do czytania

Komiks – kultowe obrazki do czytania

Całkiem inny atlas zwierząt

Całkiem inny atlas zwierząt

Oto jest Paryż!

Oto jest Paryż!

Obywatelu, wskakuj do wanny!

Obywatelu, wskakuj do wanny!

Urban Market: palce lizać

Urban Market: palce lizać

Mała wielka skrzynka

Skrzynka po jabłkach – kilka pomysłów jak ją kreatywnie wykorzystać

Wiem, co Ci dolega

Wiem, co Ci dolega

Make Life Harder: Zdrowie po polsku

Make Life Harder: Zdrowie po polsku

Sztuka ilustrowania

Sztuka ilustrowania

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm