Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Fit szarlotka

Fit szarlotka
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dla nas jesień to przede wszystkim jabłka! Kiedy już znudzą się surowe, najchętniej przygotowujemy szarlotkę z cynamonem i wanilią. Pachnie nią w całym domu! Klasyczny wypiek zazwyczaj zawiera cukier i masło. W naszym przepisie tego nie znajdziecie. Do zdrowej wersji dodamy ksylitol, olej kokosowy, kakao i orzechy. To musi być pyszne!

Tą szarlotką będą zachwyceni nawet najwięksi koneserzy. Smak ciasta wzbogaciliśmy orzechami, mąką owsianą i kokosową. Ale cała tajemnica tkwi w kakao, które niezwykle rzadko pojawia się w towarzystwie jabłek. A przecież wszyscy je kochamy. Uspokaja, poprawia humor, jest naturalnym afrodyzjakiem i bogatym źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Zawiera wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor, witaminy K, E, B6 i niacynę. Pobudza i poprawia pracę mózgu, korzystnie wpływa na układ krążenia. Pamiętajcie, aby kupować tylko prawdziwe surowe kakao, bez dodatku cukru.

Składniki na masę jabłkową:

- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- łyżka pasty waniliowej albo laska wanilii
- łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki wody
- 1–2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)

na ciasto:

- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g zmiksowanych na mąkę ulubionych orzechów
- 50 g mąki kokosowej
- 5 łyżek surowego kakao
- 100 g mąki owsianej
- 4 łyżki ksylitolu
- 60 g oleju kokosowego
- starta skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta wymieszaj w misce. Odłóż 1/3 ciasta, a pozostałą część wyłóż na spód do pieczenia tarty o średnicy około 24 cm i zrób widelcem dziurki. Na czas przygotowywania jabłek wstaw formę do lodówki. Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć jabłka, dolej wodę i przykryj. Mieszaj co jakiś czas. Kiedy jabłka będą miękkie, zdejmij pokrywkę i jeśli jest taka potrzeba, odparuj nadmiar wody. Dodaj przyprawy i ksylitol (do smaku). Odstaw do wystygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Na spód ciasta wyłóż jabłka, a wierzch posyp odłożonym wcześniej ciastem. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Poczekaj, aż przestygnie, i przechowuj w lodówce.


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij