Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią

Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią
Zdjęcie: shutterstock
Wiemy, że aluminium szkodzi. Nie masz w domu sztućców ani garnków aluminiowych i myślisz, że to koniec toksycznych przedmiotów z kuchni? Dodaj do tego jeszcze folię aluminiową. Jest tak samo szkodliwa jak aluminiowe garnki czy porysowane patelnie.

Aluminium jest wszechobecne w naszym życiu. Znajduje się w żywności, środkach farmakologicznych, jest dodatkiem do uzdatniania wody pitnej. Znajdziemy je w produktach spożywczych, takich jak kukurydza, żółty ser, sól, herbata, czarny pieprz, majeranek i inne przyprawy. W ten sposób codziennie dostarczamy trochę aluminium do naszego organizmu. Sęk w tym, żeby nie było go za dużo. Organizm poradzi sobie z usunięciem niewielkich jego ilości i wydali je wraz z moczem. Ale większość z ludzi narażona jest na spożywanie znacznie większych dawek aluminium niż dopuszczalne bezpieczne dziennie spożycie.

Folia na styku z żywnością

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że gotowanie i pieczenie żywności zawiniętej w folię aluminiową powoduje przenikanie aluminium do jedzenia w dawce znacznie przekraczającej dopuszczalne normy. Dlatego w folii aluminiowej nie powinno się podgrzewać, piec ani nawet przechowywać żywności w lodówce. Szczególnie niebezpieczne są cytrusy – pieczona ryba z cytryną w folii zawierać będzie więcej aluminium niż pieczona bez cytryny. Jeżeli już chcemy upiec łososia z cytryną albo kurczaka w pomarańczach, to znacznie zdrowiej będzie zrobić to w żaroodpornym naczyniu albo w papierze do pieczenia.

Puszki i kartony z aluminium

Unikajmy puszek aluminiowych i kartonów do napojów wyściełanych aluminium. Ekologiczne przeciery pomidorowe są zawsze w szklanych butelkach. Dlaczego? Bo kwaśne pomidory wchłaniają aluminium z puszki czy wyściełanego kartonika. A więc kupując sok pomidorowy, pamiętajmy, żeby był w szklanej butelce. W przypadku soków unikajmy też kwaśnych cytrusów, które wchłaniają więcej aluminium z kartonu niż pozostałe soki owocowe.

W co zapakować drugie śniadanie?

Do zapakowania kanapek i drugiego śniadania zamiast folii aluminiowej używajmy papieru śniadaniowego. Chociaż najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będą plastikowe pudełka do żywności wielorazowego użytku – pod warunkiem że nie zawierają szkodliwego bisfenolu A (BPA), zwykle jest to oznaczone napisem „BPA free”. Folii unikajmy zwłaszcza wtedy, gdy w kanapce są pomidory (bo znowu kwaśne).

Wniosek? Więcej szkody niż pożytku z używania srebrnej folii. Na pewno nie nadaje się do gotowania i przechowywania kwaśnych potraw, a szczególnie cytrusów. À propos cytrusów. Nadmiaru aluminium z organizmu możemy się pozbyć, jedząc surowe owoce i warzywa o właściwościach zasadowych, jak np. jabłko, seler czy właśnie… cytryna. Do tego pijmy dużo wody, co wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. No i nie kupujmy już więcej folii aluminiowej.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Karo Lina zapytał(a) 20 listopada 2016
Pytanie dotyczy artykułu Folia aluminiowa – pożegnaj się z nią
Jak zatem przygotować rybe bez folii? Jakieś porady? ;)
Dominika Chirek odpowiedział(a) 22 listopada 2016
Można użyć papieru do pieczenia albo piec w żaroodpornym naczyniu. Dobry jest też tzw. garnek rzymski, którego pokrywkę przed rozpoczęciem pieczenia trzeba namoczyć i wtedy ryba będzie soczysta.

Powiązane artykuły

BPA – powszechny i szkodliwy. Jak go unikać?

Nowe badania pokazują, że używany powszechnie do produkcji tworzyw sztucznych...
Nowe badania pokazują, że używany powszechnie do produkcji tworzyw sztucznych związek BPA wpływa na układ hormonalny człowieka. Unikacie go w swoich domach, czy nie przywiązujecie wagi? Sprawdźcie, co trzeba wiedzieć o BPA.

Czego nie powinien zawierać dezodorant?

Dezodorant to kosmetyk, bez którego trudno się obejść, nie tylko w upały. Używamy go codziennie, przez...
Dezodorant to kosmetyk, bez którego trudno się obejść, nie tylko w upały. Używamy go codziennie, przez cały rok. Rzadko jednak myślimy, jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć kosmetyk, którego zadaniem jest przeciwdziałanie naturze – a tym właśnie jest hamowanie wydzielania potu. Na co zwracać uwagę?

Puszki Pandory

Liczba szkód wyrządzanych organizmowi przez napoje typu cola jest wręcz imponująca. A naukowcy wciąż...
Liczba szkód wyrządzanych organizmowi przez napoje typu cola jest wręcz imponująca. A naukowcy wciąż znajdują kolejne.