Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

GALERIA: Kuchenne laboratorium

GALERIA: Kuchenne laboratorium
Zdjęcie: Ryan Matthew Smith, materiały prasowe

Grupa naukowców i wynalazców prowadzona przez Nathana Myhrvolda, byłego CTO i szefa strategicznego w Microsoft Research, stworzyła niesamowitą, składającą się z 6 części i ponad 2400 stron pozycję zatytułowaną Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking. Autorzy za pomocą licznych eksperymentów przeprowadzanych w The Cooking Lab (Laboratorium Kucharskim) stworzyli nowe, zaskakujące smaki, a ich dania uzyskały niespotykane dotąd formy i faktury. W swojej pracy wykorzystali narzędzia znane im z ich naukowej pracy, takie jak: kąpiele wodne, homogenizatory, wirówki oraz nieznane tradycyjnej kuchni składniki, np. hydrokoloidy, emulgatory i enzymy. Dodatkowo poprzez opisane w książce doświadczenia, czyli po prostu inteligentne gotowanie, naukowcy objaśniają nam prawa fizyki, których do tej pory nie mogliśmy zrozumieć.

Nathan Myhrvold, pomysłodawca Modernist Cuisine, ma na swoim koncie nie tylko liczne sukcesy naukowe (zdobył, m.in. doktorat w zakresie teoretycznej i matematycznej fizyki w Princeton). Studiował także gotowanie we Francji, jest mistrzem świata w barbecue, a ponadto zajmuje się fotografią. Z takiego połączenia zainteresowań musiało wyniknąć coś niesamowitego. Modernist Cuisine to nie tylko zupełnie nowatorskie podejście do gotowania. Dzięki przepięknym zdjęciom jest to również pyszna uczta dla oka.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Menu dla energii

Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze...
Zapominamy, że jedzenie to nie tylko smak i kalorie, ale też energia dla naszego ciała i mózgu. Oto nasze eksperckie menu dla spowolnionych, snujących się mieszczuchów, szukających smacznego turbonapędu na cały dzień.

GALERIA: Zareklamować zdrowie

Subiektywny przegląd najlepszych, najciekawszych i najdziwniejszych kampanii reklamowych zachęcających...
Subiektywny przegląd najlepszych, najciekawszych i najdziwniejszych kampanii reklamowych zachęcających do zadbania o własną tężyznę fizyczną!

Zdrowo dopieprzone

Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy...
Chili, cynamon, może czosnek? Przyprawy nie tylko odmieniają smak potraw. Są też naprawdę zdrowe. Mamy na to dowody!

GALERIA: Babciny wikt

Babcia = obiad, kolacja, śniadanie, wszystko misternie podane do stołu. Wszystko przemyślane, w końcu...
Babcia = obiad, kolacja, śniadanie, wszystko misternie podane do stołu. Wszystko przemyślane, w końcu serwowane od pokoleń. Oto niesamowity projekt fotograficzny, w którym nawet cerata nie jest bez znaczenia.