Przejdź do treści

Glutaminian sodu jest passé!

Glutaminian sodu jest passé!
Glutaminian sodu, oprócz dolegliwości żołądkowych, wywołuje skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya
tebalet z rentgenem płuc leży na biurku
Rak płuc – nadchodzi rewolucja? „Dotychczas uważaliśmy, że jest to choroba śmiertelna”

Gotując rosół, wrzucamy do niego kostkę rosołową, a do większości potraw dodajemy uniwersalną przyprawę „do smaku”. Jednym słowem dorzucamy… glutaminian sodu. Czy taki wzmacniacz w ogóle jest potrzebny?

Popularna chińska zupa z torebki gotowa w minutę pachnie jak pyszny rosół. Dopiero wzdęcia, odbijanie i podrażnienie przełyku przypominają nam o tym, że niewiele ma ona wspólnego z domową kuchnią. Nie tylko błyskawiczne dania, ale też wiele uniwersalnych przypraw w proszku, a także parówki, konserwy rybne czy sos sojowy zawdzięczają swój wyrazisty smak soli sodowej kwasu glutaminowego. To inaczej glutaminian sodu, symbol E621 na liście składników produktów spożywczych, znany wzmacniacz smaku i zapachu.

Glutaminian sodu, oprócz dolegliwości żołądkowych, wywołuje skurcze oskrzeli, astmę i bóle głowy. Szczególnie powinny go unikać dzieci i kobiety w ciąży. Na szczęście coraz więcej konsumentów wybiera produkty i przyprawy, w których glutaminian sodu nie figuruje na liście składników. Coraz częściej producenci podkreślają na opakowaniach, że ich produkty nie zawierają tego składnika.

Aby wzmocnić smak potraw, wcale nie musimy sięgać po glutaminian sodu czy inne chemiczne dodatki. Świeże czy nawet suszone zioła doskonale wzbogacą smak i aromat potraw. Popularne kostki rosołowe możemy zastąpić zdrową alternatywą. Wystarczy ugotować rosół z kawałków kurczaka i włoszczyzny, a następnie zamrozić wywar w foremkach na kostki do lodu. W takich samych foremkach możemy też zamrozić posiekane świeże zioła zalane oliwą z oliwek. Jedna lub dwie takie kostki wzbogacą smak i zapach wielu potraw. Do tego smacznie i zdrowo. Glutaminian sodu jest passé!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

Jak naturalnie zadbać o włosy?

Akcja regeneracja

Najważniejsze dla skóry po lecie? Nawilżanie!

Uroda w pigułce

Jak kupować mniej ubrań?

Letni demakijaż

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Kosmetyczne nowości na rynku eko

Zestaw dla weganki

10 zastosowań wody różanej

Kosmetyczny niezbędnik narciarza