Przejdź do treści

Gorzka prawda o TOFI

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Nie chodzi tu o demonizowanie masy z cukru i masła, ale o problem otyłości metabolicznej. Typowy chudzielec może być mniej zdrowy od typowego grubaska, a to za sprawą tkanki tłuszczowej, która gromadzi się wokół organów wewnętrznych. To właśnie syndrom TOFI. Co musicie o nim wiedzieć?

Określenie TOFI budzi słodkie skojarzenia, ale z deserową masą ma niewiele wspólnego. Może z wyjątkiem tego, że objadając się toffi i innymi cukierniczymi wyrobami, można pozostać szczupłym na zewnątrz, stając się otyłym wewnętrznie – bo tak należy rozszyfrować akronim TOFI. Nadmiar trzewnej (brzusznej, wisceralnej) tkanki tłuszczowej, określany również jako „ukryta otyłość”, to problem wielu osób prowadzących mało aktywny tryb życia i ignorujących zasady zdrowego odżywiania. Choć natura obdarzyła je względnie szczupłą sylwetką, to ich organy wewnętrzne obrastają niebezpieczną dla zdrowia „otuliną”.

Tłuszcz gromadzący się wokół narządów wewnętrznych może sprzyjać rozwojowi poważnych zaburzeń metabolicznych i schorzeń. Na listę konsekwencji syndromu TOFI należy wpisać: zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia gospodarki lipidowej, insulinooporność (prowadzi do cukrzycy typu 2), choroby trzustki, niealkoholowe stłuszczenie wątroby i stres oksydacyjny grożący rozwojem nowotworów – wylicza Monika Dziemidowicz, dietetyczka i właścicielka poradni ekoDIETETYK.pl.

Paradoks sumity

To właśnie tłuszcz wewnętrzny odpowiada za większość zagrożeń zdrowotnych przypisywanych otyłości jako takiej. Ma on znacznie bardziej szkodliwy wpływ na organizm niż tkanka tłuszczowa gromadząca się pod skórą, ponieważ wysyła do mózgu sygnały chemiczne prowadzące do insulinooporności i stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych, co skutkuje dalszymi powikłaniami zdrowotnymi. W efekcie dochodzi do swoistego paradoksu: szczupłe osoby z syndromem TOFI mogą być bardziej narażone na choroby przewlekłe związane z otyłością niż osoby z widoczną nadwagą, które prowadzą aktywny tryb życia i dbają o zdrową dietę.

Przykładem tego, jak daleko sięga ten paradoks, są zawodnicy sumo. Badania przeprowadzone na japońskich zapaśnikach wykazały, że mają oni niski poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, niską insulinooporność i zawartość tłuszczu wisceralnego. Dodatkowe kilogramy odpowiadające za ich ponadprzeciętne gabaryty odkładają się w tkance podskórnej. Jak to możliwe, skoro japońscy wrestlerzy pochłaniają nawet 10 tysięcy kalorii dziennie, nie jedzą śniadań, opychają się przed snem i obficie podlewają posiłki piwem? Odpowiedź w zasadzie jest prosta: morderczy trening i dieta oparta na produktach nisko przetworzonych. Wprawdzie sumici żyją krócej niż reszta japońskiego społeczeństwa, ale średnio dociągają do siedemdziesiątki – co przy tego typu obżarstwie stanowi imponujący wynik.

Ilustracja: shutterstock

Skąd się bierze TOFI?

Główny problem z syndromem TOFI polega na tym, że trudno go zdiagnozować. Właściwie jedyne skuteczne metody to rezonans magnetyczny i tomografia komputerowa. Prostszym, choć mniej miarodajnym rozwiązaniem jest badanie krwi (najlepiej w połączeniu z badaniem ciśnienia krwi), które umożliwi ustalenie stężenia glukozy, cholesterolu (koniecznie z podziałem na LDL i HDL) oraz trójglicerydów we krwi. Jeśli któryś z tych wskaźników odbiega od normy, warto rozważyć dalsze badania lub korektę stylu życia. O tym schorzeniu może również świadczyć nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzącej się w okolicy talii i szyi u osób o względnie szczupłej sylwetce. Jakie są przyczyny syndromu TOFI?

Rozwojowi ukrytej otyłości sprzyja przede wszystkim nieodpowiednia dieta i brak aktywności fizycznej. Między innymi spożywanie posiłków obfitujących w tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, a więc potraw smażonych, takich jak frytki, kotlety, chipsy, a ponadto twardych margaryn, i pieczywa cukierniczego: ciastek, pączków, drożdżówek. Przyrost tłuszczu trzewnego powodowany jest również spożywaniem węglowodanów prostych, np. produktów zawierających substancje słodzące, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy czy syrop kukurydziany. Niewskazane jest również jedzenie nadmiernych ilości owoców, owoców suszonych, soków owocowych czy smoothies ze względu na wysoką zawartość fruktozy – tłumaczy Monika Dziemidowicz. Podkreśla też, że istotne jest spożywanie posiłków o właściwych porach – jedzenie śniadań i unikanie obfitych kolacji.

Co począć?

Pozbycie się tłuszczowej nadwyżki to zadanie niełatwe, ale wykonalne. Jak mu podołać? Poza zwiększeniem ilości ruchu warto rozważyć „odchudzenie” diety nawet o 500 kcal dziennie. Jadłospis nie powinien być jednak zbyt restrykcyjny. Redukcję tkanki tłuszczowej należy rozłożyć w czasie, na okres od sześciu do dwunastu miesięcy. Takie działania dają lepsze rezultaty – podpowiada ekspertka. Produkty zawierające szkodliwe tłuszcze trans, nasycone i nadmiar omega-6 (pamiętajmy o ich właściwej, niskiej proporcji w stosunku do omega-3!) należy zastąpić tymi, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli m.in. tłustymi rybami morskimi, oliwą, lnem, awokado, orzechami włoskimi. – Kluczowe jest wyłączenie cukru, słodyczy, alkoholu, substancji słodzących, słodzonych napoi, w tym soków owocowych, a jeżeli dieta jest bogata w owoce – należy zmniejszyć ich ilość – dodaje Dziemidowicz. Warto natomiast zadbać o dużą ilość warzyw w menu, w rozmaitej postaci: surowych, gotowanych, pieczonych lub w formie zup kremów. Dobre są również węglowodany o niskim indeksie glikemicznym: kasze, pełnoziarnisty ryż czy warzywa strączkowe, a także chude mięso.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa

Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”

sen

5 rzeczy, które dzieją się z tobą, kiedy bardzo mało śpisz

„A ja mówię Ewie – FUCK OFF”. Blogerka bodypositive odpowiada Ewie Chodakowskiej

„Przecież wiadomo, że gruba dziewucha nie może mieć przystojnego faceta. A jak ma, to na bank jest feedersem!” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

Dlaczego nie warto się przejadać? I nie chodzi o kilogramy!

Problem z alkoholem. Sprawdź 8 sygnałów ostrzegawczych, by wiedzieć, czy ciebie też dotyczy

Młoda dziewczyna siedzi za biurkiem. Ma okulary, trzyma się za klatkę piersiową. Prawdopodobnie boli ją serce

Odczuwasz lęk, niepokój i nierówne bicie serca? Sprawdź, jakie są tego przyczyny

Co kryje się za dodatkowymi kilogramami? Powstał projekt, który rzuca nowe światło na otyłość

piwny brzuch

Skąd się bierze piwny brzuch i jak się go nie nabawić?

Kontrowersje wokół reklamy Gillette Venus. Promowanie różnorodności czy otyłości? Porozmawialiśmy z psycholog Katarzyną Jarząbek

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

kobieta, trzymająca się za nogę

Słoniowacizna, czyli ostatnie stadium obrzęku limfatycznego – obraz leczenia schorzenia

Przeciętny Polak zjada ponad 40 kg cukru w ciągu roku. Trzech na pięciu ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Dietetyk: „Dane są alarmujące”

Czujesz pustkę i masz wrażenie, że czegoś Ci brakuje? Przestań szukać na siłę

Dwie stopy, jedna normalna, a druga cała spuchnięta z mocno widocznymi żyłami

Na czym polega obrzęk limfatyczny? Efektywne sposoby leczenia

Dwoje bardzo grubych ludzi obejmuje swoje otyłe brzuchy centymetrem krawieckim.

Otyłość brzuszna – jakie ćwiczenia wykonywać, aby pozbyć się jej? Sposoby na szczupłą sylwetkę

Wstydź się za to, że „żresz”. O kontrowersyjnych plakatach na polskich ulicach. Miały edukować, a upokarzają

mierzenie obwodu brzucha

RFM – nowy sposób pomiaru tkanki tłuszczowej

dwójka dzieci siedzi na tylnym siedzeniu samochodu

„Nie serwuj sobie choroby” – mocna kampania przeciw otyłości

Dzieci ćwiczące na zajęciach

Dzieci w Polsce są coraz mniej sprawne fizycznie

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

5 sposóbów na problemy z płodnością u mężczyn

Ciemna strona inteligencji emocjonalnej

Nie usuwaj migdałków! (Chyba że naprawdę musisz)