Przejdź do treści

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

awokado na talerzu
Greenwashing - nie daj się nabrać na eko Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta czesze córkę przed lustrem
Myjesz dziecku włosy raz w tygodniu? Ekspert Kosmetyczny ostrzega: droga do łupieżu, świądu jest krótka, a konsekwencją może być nadmierne wypadanie
Czym jest zarażenie afektywne i jak może do niego dojść? Tłumaczy psycholożka Sara Tylka
Czym jest zarażenie afektywne i jak może do niego dojść? Tłumaczy psycholożka Sara Tylka
Anna Boenish apeluje: przerwijmy milczenie na temat gwałtów. Nie ma zgody na obwinianie ofiar i wybielanie przestępców. I nigdy nie będzie
Anna Boenish apeluje: przerwijmy milczenie na temat gwałtów. Nie ma zgody na obwinianie ofiar i wybielanie przestępców
Kobieta podaje drugiej podpaskę
Szkocja pierwszym krajem, w którym środki higieniczne używane podczas okresu będą bezpłatne
dziewczyna z kręconymi włosami
Co musi się znaleźć w szamponie na porost włosów, żeby działał?

Czy każda „zdrowa” żywność jest faktycznie zdrowa? Producenci stosują najbardziej wyszukane triki, żebyśmy tylko kupili ich produkt. Coraz częściej możemy trafić na produkty żywnościowe, które tylko udają, że są eko.

Bez cukru, bez glutenu, bez sensu

Najprostszym przykładem jest guma do żucia bez cukru, na którą nabraliśmy się już dobrych kilka lat temu. Wszyscy rzucili się na bezcukrowe gumy do żucia, które (o dziwo!) wciąż były bardzo słodkie. Dlaczego? Bo zamiast cukru w gumie do żucia znalazł się aspartam, przez część dietetyków uważany za gorszy niż zwykły cukier. Nie dajmy się również nabrać na hasło „bez glutenu”, zwłaszcza tam, gdzie gluten w ogóle nie występuje.

Ryż nie zawiera glutenu, więc napis na opakowaniu ryżu „nie zawiera glutenu” jest niepotrzebny. Podobnie jogurt naturalny, ser żółty, oliwa z oliwek czy dżem – nie zawierają glutenu, więc informowanie o tym na opakowaniu to zwykły trik marketingowy, który ma nam sugerować, że kupujemy „zdrową”, bo bezglutenową żywność.

Woskowane owoce i ekologiczne awokado

Jeśli jabłka błyszczą, jest to sygnał, że były woskowane. Dzięki temu są odporne na obicia, mogą dłużej leżeć w sklepie, nie zepsują się tak szybko. Ale przed spożyciem należy je starannie umyć pod bieżącą wodą. Dlatego jabłka lepiej kupować w małym warzywniaku niż hipermarkecie. Porozmawiajmy ze sprzedawcą i zapytajmy, skąd pochodzą. Wtedy będziemy wiedzieć, czy są na pewno polskie i niepryskane szkodliwą chemią.

Jabłka niestety należą do tych owoców, które łatwo chłoną pestycydy i wszelkie zanieczyszczenia. Za to najczystszym owocem jest awokado. Według amerykańskiej organizacji non profit zajmującej się ochroną zdrowia ludzkiego i środowiska ­– Environmental Working Group (EWG) – tylko 1 proc. spośród owoców awokado wykazuje zanieczyszczenia pestycydami. Jeśli więc widzimy w warzywniaku dwa razy droższe ekologiczne awokado, to płacimy jedynie za przymiotnik „eko”. Awokado można śmiało kupić w najtańszym dyskoncie i pozwolić mu w domu dojrzeć i odpowiednio zmięknąć.

Najłatwiej nabrać dzieci

Producenci żerują na nich bezlitośnie. Pewien popularny napój dla dzieci reklamowany był jako kakao. Jednak Komisja Etyki Reklamy uznała taką reklamę za wprowadzającą w błąd. Poza śladową ilością prawdziwego kakao w napoju dominował cukier, emulgatory i sztuczne aromaty. Producent zmienił nazwę na napój kakaowy. Warto też przyjrzeć się masłom orzechowym „dodającym energii” – ile tej energii pochodzi z orzechów, a ile z cukru.

Podobnie jest z większością mlecznych napojów dla dzieci. Producenci podkreślają, że zawierają wapń, a nie chwalą się tym, że znacznie więcej jest tam powodującego otyłość syropu glukozowo-fruktozowego. Dopóki nie przeczytamy listy składników, nie ufajmy reklamie, zwłaszcza skierowanej do dzieci.

Spiżarnia babuni

Bardziej wymyślni kreatorzy popytu, wykorzystujący modę na slow food, odwołują się do wiejskiego życia i babcinych przepisów. Nie słyszałam jeszcze, żeby czyjaś babcia zbiła fortunę na dżemie truskawkowym, ale widziałam kilka konfitur według receptury babci Krysi.

Tyle że po lekturze listy składników wygląda na to, że babcia Krysia nie mieszkała w wiejskiej chacie na Mazurach obok pola truskawek, tylko w laboratorium chemicznym produkującym głównie regulatory kwasowości. Tak więc babcia na etykiecie niczego nie gwarantuje.

Certyfikaty

Zwróćmy też uwagę na certyfikaty. Nie każdy zielony kolor to gwarancja wolnej od pestycydów żywności. W Unii Europejskiej od 2010 r. obowiązuje jeden symbol rolnictwa ekologicznego. To listek ułożony z gwiazdek unijnych (tzw. europejski liść) na zielonym prostokątnym tle. Możemy też zaufać certyfikatowi wydawanemu przez niemieckie ministerstwo rolnictwa.

To napis BIO z dopiskiem „nach EG-Oko-Verordnung” w zielonej ramce o kształcie sześciokąta. To jeden z najstarszych symboli i zarazem najbardziej rozpowszechnionych, zwłaszcza w niemieckich sieciach handlowych (obecnych również w Polsce). Rzadziej możemy spotkać amerykański certyfikat – zielono-biały napis USDA ORGANIC w okręgu.

Deklaracje producenta to czasami mogą być po prostu obietnice bez pokrycia, nastawione na zysk, a na pewno nie na zdrowie konsumentów. Dlatego trzeba czytać skład i dobrze obejrzeć opakowanie, zanim cokolwiek kupimy. Sami zdecydujmy na podstawie listy składników, czy to faktycznie produkt bio, czy tylko ekościema.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

Tadeusz Muller i Magdalena Bury / Fot. Archiwum HZ

Tadeusz Müller: 70 proc. Polaków nie uprawia sportu. Ci ludzie w połączeniu z zakwaszonym organizmem mają predyspozycje do nowotworów i do chorób układu krążenia

kobieta podczas joggingu

10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?