Przejdź do treści

Masz w domu groch? Oto, co możesz pysznego wyczarować!

Hummus z grochu i marchewką na białym talerzu
Zdjęcie: Agata Deja
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z tuatuażami i kolczykami
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł
Ania Starmach / Purella
Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać
Owsianka w insulinooporności / istock
7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności
Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak
Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce
Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Kojarzy ci się tylko z żołnierską grochówką z kotła, względnie z kapustą z grochem na święta? Błąd. Odkrywamy groch na nowo! Będzie hummus, kotleciki i pachnące bazylią curry. Będzie pysznie!

Zwykły groch ma niezwykłe możliwości. Ten pospolity strączek nadal jest nieco niedoceniany i używany zazwyczaj tylko sporadycznie do przyrządzania popularnej zupy. Niesłusznie. Groch jest równie wartościowy jak fasola, soczewica czy ciecierzyca; zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów, witamin z grupy B, kwasu foliowego, fosforu i potasu. Syci na długo, ma korzystny wpływ na jelita, wzmacnia kości i serce, pomaga obniżać ciśnienie oraz cholesterol.

Ale lista jego zalet jest nawet nieco dłuższa od innych roślin strączkowych:

– nie wymaga kilkunastogodzinnego moczenia, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Co prawda można go wymoczyć przez 1-2 godziny przed gotowaniem (wpłynie to na lepszą strawność nasion), ale nie jest to konieczne, bo gdy połączymy groch z odpowiednimi przyprawami, komponując posiłek, to trawienie będzie równie łagodne.

– po ugotowaniu rozpada się na miękką pulpę, a ta jest świetną bazą do komponowania różnorodnych potraw, nie trzeba jej miksować, a do tego sprawia, że przyrządzone z niej potrawy są niezwykle kremowe, gęste i przyjemne w konsumpcji.

– jest tani! Za przeciętne 500-gramowe opakowanie zapłacimy niecałe 2 złote, co akurat starcza do wykonania wszystkich trzech przepisów, które wam dzisiaj chcemy polecić. A co dobrego was czeka?

Niezwykle kremowy hummus, który wręcz uzależnia, pieczone aromatyczne kotleciki, które w towarzystwie chutneya z jabłek i chrupiącej sałatki stanowią fajny obiad, lunch do pracy lub wygodną przekąskę, za którą możemy złapać zamiast za kanapki, a na koniec proste do zrobienia, a przy tym pełne aromatu gęste curry, które znika z talerza w bardzo szybkim tempie.

Gotowanie grochu. Jak to robić?

1. 500 g łuskanego żółtego grochu wsypujemy do dużego garnka, przepłukujemy kilka razy wodą i dokładnie odcedzamy.

2. Dodajemy 1,5 l świeżej wody i w zakrytym garnku stawiamy na ogniu. Gdy zacznie bulgotać, nastawiamy zegar na 40 minut i gotujemy na średnim ogniu; pierwsze 5-7 minut z lekko uchyloną pokrywką, aby unosząca się piana miała ujście, a resztę czasu z zakrytą.

3. Od czasu do czasu należy go przemieszać w trakcie gotowania. Nie dolewamy dodatkowej wody, aby proporcje w dalszych przepisach się zgadzały.

4. Po 40 minutach odkryty garnek odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Bezpośrednio po ugotowaniu groch będzie płynny i całkowicie rozgotowany, po ochłodzeniu zgęstnieje. Tak przygotowaną gęstą pulpę wykorzystujemy dalej do poniższych przepisów.

5. Z porcji 500 g suchego grochu po ugotowaniu otrzymujemy ok. 1700 g ugotowanej pulpy, co akurat wystarcza do wykonania wszystkich 3 przepisów. Ugotowany groch można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jednak skraca to później czas przechowywania gotowych potraw, dlatego najlepiej ugotować go w tym samym dniu lub ewentualnie dzień wcześniej.

 

Zobacz także

Hummus z grochu

przepis na hummus z grochu

Hummus z grochu

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (na 2-4 porcje):

– 300 g grochu ugotowanego wg instrukcji powyżej (ok. 1 szklanki)
– 1/4 szklanki tahini (60 g)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki mieszanki przypraw bez soli lub ziół, np. za’ataru, bazylii, oregano, ziół prowansalskich, curry itp. (można pominąć)
– 2 szczypty różowej soli himalajskiej
– 1 łyżka soku z cytryny
– do podania: świeże lub pieczone warzywa, chleb, pita, krakersy itd.

Przygotowanie:

Ugotowany groch, tahini, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek oraz sól umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Pieczone kotlety z grochu i kaszy jaglanej, z papryką i ziołami

Składniki (na 12-15 sztuk):

– 600 g grochu ugotowanego wg instrukcji powyżej (ok. 2 szklanek)
– 150 g mąki jaglanej (ok. 1,5 szklanki)
– 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (można pominąć)
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego
– 2 płaskie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub kuminu
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/4 łyżeczki mielonego chili lub cayenne
– szczypta mielonego imbiru (można pominąć)
– szczypta cynamonu

– do podania: chutney z jabłek lub marchewki, świeża sałatka z zieleniną, kiełkami i opcjonalnie dodatkowymi warzywami, np. papryką, ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem

Przygotowanie:

Ugotowany groch umieszczamy w średniej misce. W małej miseczce łączymy wszystkie przyprawy ze zmielonym siemieniem lnianym, dosypujemy do grochu i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę, posiekaną zieloną pietruszkę oraz olej i mieszamy ponownie, na końcu przez chwilę ugniatamy masę ręką.

Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut lub dłużej, jeśli planujemy podać danie później. Po wyjęciu z lodówki nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, a masę nakładamy łyżką na blachę lub w dłoniach formujemy kule wielkości mandarynki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, spłaszczamy do grubości ok. 2 cm i wygładzamy brzegi. Pieczemy 30 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

Podajemy z chutneyem lub sosem i wybranymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Kotlety dobrze smakują też na zimno, jako przekąska prosto z lodówki, można je też z powodzeniem zamrozić – tak mogą być przechowywane do miesiąca.

Proste curry z grochu z bazylią i marchewką

Do wykonania można użyć grochu wcześniej już ugotowanego (wg instrukcji podanych na początku), co skróci nam znacznie czas przygotowania curry, ale jeśli go nie macie, możecie też wykonać je od podstaw, używając grochu prosto z paczki – wtedy należy wydłużyć czas gotowania potrawy o 40 minut i dodać porcję bulionu. Dokładne instrukcje znajdują się poniżej.

Składniki (na 4 porcje):

– 800 g grochu ugotowanego wg instrukcji podanej na początku lub 1 szklanka suchego z paczki (ok. 230 g)
– 500 g marchewki
– 1 duża cebula czerwona lub zwykła
– 1 ząbek czosnku
– 1-centymetrowa kostka imbiru
– 1/2 małej papryczki chili
– 1 łyżka mieszanki curry bez soli (lub 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu w ziarnach albo mielonego + szczypta czarnego mielonego pieprzu oraz szczypta cynamonu)
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 garści świeżej bazylii
– 1,5 szklanki mleka kokosowego (375 ml)
– 3 szklanki bulionu warzywnego (dodajemy tylko wtedy, gdy używamy grochu nieugotowanego)
– 1-2 łyżki oleju kokosowego

– do podania: ugotowany ryż (ulubionego typu) lub sorgo, kasza, pieczone ziemniaki, chlebki naan itp.

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Siekamy cebulę, ostrą papryczkę oraz imbir, a czosnek wyciskamy przez praskę. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Jeśli używamy grochu niegotowanego, przepłukujemy go kilkukrotnie wodą i odcedzamy; pomijamy ten krok, jeśli nasz groch był już wcześniej ugotowany wg instrukcji podanych na początku.

W średnim garnku grzejemy olej kokosowy, po chwili dorzucamy cebulę, podsmażamy, aż się ładnie zarumieni, 10-15 minut, następnie dodajemy czosnek, imbir oraz ostrą papryczkę, mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut. Po tym czasie wsypujemy posiekaną marchewkę i smażymy kolejne 5 minut. Potem dodajemy przyprawy, groch, mleko kokosowe oraz opcjonalnie bulion, jeśli używamy grochu niegotowanego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut w przypadku, gdy groch był już wcześniej gotowany, lub 40 minut, jeśli używamy niegotowanego grochu z paczki.

Na końcu dodajemy świeżą bazylię, mieszamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegańskie przekąski na sylwestra

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegański pasztet krok po kroku

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Wegański majonez

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wegańskie lody – idealne na lato

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?