Przejdź do treści

Groch na 3 całkiem nowe sposoby

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Kojarzy ci się tylko z żołnierską grochówką z kotła, względnie z kapustą z grochem na święta? Błąd. Odkrywamy groch na nowo! Będzie hummus, kotleciki i pachnące bazylią curry. Będzie pysznie!

Zwykły groch ma niezwykłe możliwości. Ten pospolity strączek nadal jest nieco niedoceniany i używany zazwyczaj tylko sporadycznie do przyrządzania popularnej zupy. Niesłusznie. Groch jest równie wartościowy jak fasola, soczewica czy ciecierzyca; zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów, witamin z grupy B, kwasu foliowego, fosforu i potasu. Syci na długo, ma korzystny wpływ na jelita, wzmacnia kości i serce, pomaga obniżać ciśnienie oraz cholesterol.

Ale lista jego zalet jest nawet nieco dłuższa od innych roślin strączkowych:

– nie wymaga kilkunastogodzinnego moczenia, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Co prawda można go wymoczyć przez 1-2 godziny przed gotowaniem (wpłynie to na lepszą strawność nasion), ale nie jest to konieczne, bo gdy połączymy groch z odpowiednimi przyprawami, komponując posiłek, to trawienie będzie równie łagodne.

– po ugotowaniu rozpada się na miękką pulpę, a ta jest świetną bazą do komponowania różnorodnych potraw, nie trzeba jej miksować, a do tego sprawia, że przyrządzone z niej potrawy są niezwykle kremowe, gęste i przyjemne w konsumpcji.

– jest tani! Za przeciętne 500-gramowe opakowanie zapłacimy niecałe 2 złote, co akurat starcza do wykonania wszystkich trzech przepisów, które wam dzisiaj chcemy polecić. A co dobrego was czeka?

Niezwykle kremowy hummus, który wręcz uzależnia, pieczone aromatyczne kotleciki, które w towarzystwie chutneya z jabłek i chrupiącej sałatki stanowią fajny obiad, lunch do pracy lub wygodną przekąskę, za którą możemy złapać zamiast za kanapki, a na koniec proste do zrobienia, a przy tym pełne aromatu gęste curry, które znika z talerza w bardzo szybkim tempie.

Gotowanie grochu do poniższych przepisów:

1. 500 g łuskanego żółtego grochu wsypujemy do dużego garnka, przepłukujemy kilka razy wodą i dokładnie odcedzamy.

2. Dodajemy 1,5 l świeżej wody i w zakrytym garnku stawiamy na ogniu. Gdy zacznie bulgotać, nastawiamy zegar na 40 minut i gotujemy na średnim ogniu; pierwsze 5-7 minut z lekko uchyloną pokrywką, aby unosząca się piana miała ujście, a resztę czasu z zakrytą.

3. Od czasu do czasu należy go przemieszać w trakcie gotowania. Nie dolewamy dodatkowej wody, aby proporcje w dalszych przepisach się zgadzały.

4. Po 40 minutach odkryty garnek odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Bezpośrednio po ugotowaniu groch będzie płynny i całkowicie rozgotowany, po ochłodzeniu zgęstnieje. Tak przygotowaną gęstą pulpę wykorzystujemy dalej do poniższych przepisów.

5. Z porcji 500 g suchego grochu po ugotowaniu otrzymujemy ok. 1700 g ugotowanej pulpy, co akurat wystarcza do wykonania wszystkich 3 przepisów. Ugotowany groch można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jednak skraca to później czas przechowywania gotowych potraw, dlatego najlepiej ugotować go w tym samym dniu lub ewentualnie dzień wcześniej.

Hummus z grochu

przepis na hummus z grochu

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2-4 porcje):

– 300 g grochu ugotowanego wg instrukcji powyżej (ok. 1 szklanki)
– 1/4 szklanki tahini (60 g)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki mieszanki przypraw bez soli lub ziół, np. za'ataru, bazylii, oregano, ziół prowansalskich, curry itp. (można pominąć)
– 2 szczypty różowej soli himalajskiej
– 1 łyżka soku z cytryny
– do podania: świeże lub pieczone warzywa, chleb, pita, krakersy itd.

Przygotowanie:

Ugotowany groch, tahini, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek oraz sól umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Pieczone kotlety z grochu i kaszy jaglanej, z papryką i ziołami, podane z chutneyem z jabłek i chrupiącą sałatką

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 12-15 sztuk):

– 600 g grochu ugotowanego wg instrukcji powyżej (ok. 2 szklanek)
– 150 g mąki jaglanej (ok. 1,5 szklanki)
– 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (można pominąć)
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego
– 2 płaskie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub kuminu
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/4 łyżeczki mielonego chili lub cayenne
– szczypta mielonego imbiru (można pominąć)
– szczypta cynamonu

– do podania: chutney z jabłek lub marchewki, świeża sałatka z zieleniną, kiełkami i opcjonalnie dodatkowymi warzywami, np. papryką, ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem

Przygotowanie:

Ugotowany groch umieszczamy w średniej misce. W małej miseczce łączymy wszystkie przyprawy ze zmielonym siemieniem lnianym, dosypujemy do grochu i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę, posiekaną zieloną pietruszkę oraz olej i mieszamy ponownie, na końcu przez chwilę ugniatamy masę ręką.

Miskę zakrywamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut lub dłużej, jeśli planujemy podać danie później. Po wyjęciu z lodówki nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, a masę nakładamy łyżką na blachę lub w dłoniach formujemy kule wielkości mandarynki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, spłaszczamy do grubości ok. 2 cm i wygładzamy brzegi. Pieczemy 30 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

Podajemy z chutneyem lub sosem i wybranymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Kotlety dobrze smakują też na zimno, jako przekąska prosto z lodówki, można je też z powodzeniem zamrozić – tak mogą być przechowywane do miesiąca.

Proste curry z grochu z bazylią i marchewką

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Do wykonania można użyć grochu wcześniej już ugotowanego (wg instrukcji podanych na początku), co skróci nam znacznie czas przygotowania curry, ale jeśli go nie macie, możecie też wykonać je od podstaw, używając grochu prosto z paczki – wtedy należy wydłużyć czas gotowania potrawy o 40 minut i dodać porcję bulionu. Dokładne instrukcje znajdują się poniżej.

Składniki (na 4 porcje):

– 800 g grochu ugotowanego wg instrukcji podanej na początku lub 1 szklanka suchego z paczki (ok. 230 g)
– 500 g marchewki
– 1 duża cebula czerwona lub zwykła
– 1 ząbek czosnku
– 1-centymetrowa kostka imbiru
– 1/2 małej papryczki chili
– 1 łyżka mieszanki curry bez soli (lub 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu w ziarnach albo mielonego + szczypta czarnego mielonego pieprzu oraz szczypta cynamonu)
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 garści świeżej bazylii
– 1,5 szklanki mleka kokosowego (375 ml)
– 3 szklanki bulionu warzywnego (dodajemy tylko wtedy, gdy używamy grochu nieugotowanego)
– 1-2 łyżki oleju kokosowego

– do podania: ugotowany ryż (ulubionego typu) lub sorgo, kasza, pieczone ziemniaki, chlebki naan itp.

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Siekamy cebulę, ostrą papryczkę oraz imbir, a czosnek wyciskamy przez praskę. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Jeśli używamy grochu niegotowanego, przepłukujemy go kilkukrotnie wodą i odcedzamy; pomijamy ten krok, jeśli nasz groch był już wcześniej ugotowany wg instrukcji podanych na początku.

W średnim garnku grzejemy olej kokosowy, po chwili dorzucamy cebulę, podsmażamy, aż się ładnie zarumieni, 10-15 minut, następnie dodajemy czosnek, imbir oraz ostrą papryczkę, mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut. Po tym czasie wsypujemy posiekaną marchewkę i smażymy kolejne 5 minut. Potem dodajemy przyprawy, groch, mleko kokosowe oraz opcjonalnie bulion, jeśli używamy grochu niegotowanego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut w przypadku, gdy groch był już wcześniej gotowany, lub 40 minut, jeśli używamy niegotowanego grochu z paczki.

Na końcu dodajemy świeżą bazylię, mieszamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Risotto z dyni i szałwii

Pieczona młoda kapusta

Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański sernik na zimno z owocami

Kiszone szparagi

Chipsy z pomidorków koktajlowych

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie foie gras

Tarta kokosowo-ananasowa

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Pasta „rybna” z fasoli