Przejdź do treści

Guacamole z groszku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół

Guacamole, czyli połączenie ostrej papryczki, kwaśnej limonki, świeżej cebulki i awokado brzmi pysznie, ale nie dla tych, którzy nie są fanami awokado. My znamy na to sposób! Zielony świeży groszek po zmiksowaniu przypomina klasyczne guacamole. Jest smacznie i musicie to sprawdzić!

Mrożony zielony groszek jest dostępny w sklepach przez cały rok, ale to właśnie lada moment rozpocznie się sezon na ten świeży, aromatyczny i soczysty. Ciekawe jest to, że groszek jest jedynym warzywem strączkowym, które można spożywać bez żadnej obróbki. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny, sycący i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że ma dobry wpływ na procesy trawienne i jelita. Ważna informacja dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych, zielony groszek jest doskonałym źródłem białka. Regularne spożywanie groszku opóźnia procesy starzenia się organizmu. Te małe ziarenka to bogactwo witaminy A, C, E, K i B. Oprócz całej gamy witamin zawiera takie składniki mineralne, jak wapń, fosfor, żelazo, sód i potas. Bez wątpienia jest godnym zastępcą awokado i w wersji świeżej będzie miał właśnie swoje pięć minut. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać.
 
Składniki:
 
120 g świeżego zielonego groszku
sok wyciśnięty z jednej limonki
jedna mała czerwona cebula
1/3 papryczki chili
sól i pieprz do smaku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku albo kolendry 
2 łyżki oleju z pestek dyni
sezam do posypania 
 
Przygotowanie:
 
Groszek wrzuć do wody i gotuj, aż będzie zupełnie miękki. Odcedź, wrzuć do naczynia,
 
guacamole-z-zielonego-groszku-gif1Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
 
dodaj sok z limonki i zmiksuj na nieidealnie gładką konsystencję.
 
guacamole-z-zielonego-groszku-gif2Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
 
Cebulę, chili i szczypior pokrój drobno,
 
guacamole-z-groszkuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
 
a następnie wmieszaj w pastę. Dopraw solą oraz pieprzem, skrop olejem.
 
guacamole-z-zielonego-groszkuZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
 
Posyp podprażonym sezamem. Podawaj ze świeżymi warzywami albo pieczywem. 
 
 
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto