Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Hamburgery – jeść szybko, umierać młodo

Hamburgery – jeść szybko, umierać młodo
Hamburger z sieciówki ma niewiele wspólnego z mięsem. Ilustracja: Hosanna Salamon

Domowego burgera z najlepszej jakości mięsa, pełnoziarnistej bułki i świeżych warzyw od czasu do czasu warto zjeść. W przeciwieństwie do fastfoodowej podróby jedzenia. Hamburgery z popularnych sieciówek są w zasadzie niezdatne do spożycia. 

hamburgery

„Kotlety” w hamburgerach z popularnych amerykańskich sieciówek zawierają 2,1-14,8 proc. mięsa. Ilustracja: Hosanna Salamon



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Zupki w proszku – i chorujesz na wszystko

Polacy kochają zupki w proszku. Niestety, w składzie zupek zwykle niewiele...
Polacy kochają zupki w proszku. Niestety, w składzie zupek zwykle niewiele jest składników jadalnych. Przeczytajcie, co czeka tych, którzy zamiast normalnego obiadu wybierają wyrafinowane kompozycje glutaminianu sodu, guanylanu disodowego i inozynianu disodowego.

Śmiercionośne gumisie

Lubicie podjadać żelki? Kiedy słodkie uklejki rozpływają się na waszych podniebieniach, w euforii jest...
Lubicie podjadać żelki? Kiedy słodkie uklejki rozpływają się na waszych podniebieniach, w euforii jest oczywiście mózg, zalany falą endorfin. Dobrze wiedzieć, co dzieje się w tym czasie z resztą organizmu. A nie dzieje się dobrze...

Parówki z piekła rodem

Mamy dla was przepis na paróweczki: wystarczy zmieszać tłuszcz, zmielone korpusy, kości karku i skóry...
Mamy dla was przepis na paróweczki: wystarczy zmieszać tłuszcz, zmielone korpusy, kości karku i skóry wieprzowe, a potem doprawić fosforanami i azotanem sodu. A teraz poczytajcie, czego się spodziewać po spożyciu.

Popcorn – kinomaniacy, strzeżcie się!

Prażona kukurydza jest... bardzo zdrowa! Ma więcej polifenoli niż owoce i warzywa, a więc chroni przed...
Prażona kukurydza jest... bardzo zdrowa! Ma więcej polifenoli niż owoce i warzywa, a więc chroni przed chorobami serca. Wszystko się zmienia, kiedy kupujemy popcorn w kinie albo przygotowujemy go w mikrofalówce. Wszystko przez tłuszcz, sól i kwas diacetylowinowy.