Przejdź do treści

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17.00
Sztuczne aromaty w herbacie mogą przyprawiać o zawrót głowy. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna
Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna
Podstawowa przemiana materii (PPM) - od czego zależy i jak ją obliczyć?
Podstawowa przemiana materii (PPM) – od czego zależy i jak ją obliczyć?
Mateusz Morawiecki / MWMEDIA
Rząd przedłuża ograniczenia. Nadal nie możemy wychodzić z domów
wysypka na plecach
Dermatolodzy ostrzegają. Zmiany skórne mogą być objawem koronawirusa?
Smutna kobieta - GAD
Czym jest GAD i jakie są jego objawy? Tłumaczy psycholożka Anna Cyklińska

Czasy ciemnobrązowych fusów zalanych wodą w szklance z połową plasterka cytryny dawno minęły. Dziś mamy do wyboru mnóstwo herbat. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się delektować najpopularniejszym napojem na świecie.  

Liściasta czy torebkowa?

Miłośnicy herbaty nie tolerują innej niż liściasta, ze starannie wyselekcjonowanych liści najwyższej jakości. Jednak moim zdaniem nie warto gardzić popularnymi torebkami. Wcale nie są gorsze, za to poręczne i nie trzeba szukać czajniczka z sitkiem, żeby wypić filiżankę dobrej herbaty. Producenci dbają o torebki, w których znajdziemy listki, a nie tylko odsiew i pył. Same torebki coraz częściej są wykonywane z organicznej bawełny, a zamiast aluminiowym zszywaczem torebka jest zszyta bawełnianą nitką.

Dużo ważniejsze jest, czy herbata zawiera sztuczne aromaty. Jeśli earl grey, to z dodatkiem prawdziwej bergamotki, a nie tylko identycznego z naturalnym aromatu. Zielona jaśminowa – z dodatkiem jaśminu, a nie aromatu jaśminowego. Sztuczne aromaty w herbacie mogą nas przyprawić o zawrót głowy. Dosłownie i w negatywnym tego słowa znaczeniu. Lepiej też nie kupować herbaty granulowanej, bo ta jest wytwarzana mechanicznie z gorszej jakości suszu. Więcej w niej pozostałości niż prawdziwych listków, do tego często jest sztucznie dosładzana, farbowana i „wzbogacona” o substancje, których wolimy unikać (regulatory kwasowości, sztuczne aromaty czy glukoza).

Z cytryną czy z mlekiem?

Przyjrzyjmy się także rodzajom, czyli kolorom herbaty. Zacznijmy od czarnej, najpopularniejszej. Jesteśmy przyzwyczajeni do picia herbaty z cytryną. Czy słusznie? Niekoniecznie. Cytryna w połączeniu z fusami zalanymi wrzątkiem to recepta na przyswojenie aluminium przez nasz organizm. Czarna herbata zawiera aluminium, które nie jest dla nas tak groźne, ale po dodaniu cytryny zmienia się w niebezpieczny cytrynian glinu, który może powodować chorobę Alzheimera. Jest też niebezpieczna dla dzieci, bo może prowadzić do uszkodzeń wątroby w starszym wieku. Jeśli jednak nie umiemy rozstać się z cytryną, to lepiej najpierw wyjąć torebkę z herbatą, a cytrynę dodać dopiero wtedy, gdy napój przestygnie. Gdy fusy nie spotkają się z cytryną, nie powstanie szkodliwy cytrynian glinu.

Mieszkańcy Wysp Brytyjskich piją czarną herbatę wyłącznie z mlekiem. Jest zdrowsza od herbaty z cytryną, bo żaden cytrynian glinu się w filiżance nie wytwarza, ale nie posiada jakichś szczególnych zdrowotnych właściwości. Kiedyś zalecano picie herbaty z mlekiem (tzw. bawarki) kobietom w ciąży. Dziś bawarka wydaje się przereklamowana. Dodatek mleka w herbacie nie uzupełni znacząco zapotrzebowania na wapń. Dla Anglików picie herbaty jest głęboko zakorzenione w tradycji, a dodatek mleka to po prostu kwestia smaku. Z cytryną czy mlekiem, czarną herbatę zalewamy wrzątkiem. Z jednej torebki możemy zrobić jedną mocną filiżankę albo dwie słabsze. Ponownie nie da się jej zaparzyć, będzie zbyt słaba.

Zielona, biała, czerwona…

Najzdrowszą herbatą jest zielona. Zapobiega nowotworom, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Zawiera ponadto całe mnóstwo antyoksydantów, a więc działa odmładzająco. Do tego można ją zaparzać kilka razy. Prawdziwym bentleyem wśród zielonych herbat jest japońska sencha. Jednak dla niektórych jest ona zbyt gorzka. Zamiast dosypywać cukru, proponuję poszukać zielonej herbaty z dodatkiem słodkich owoców, takich jak mango, marakuja czy ananas. Oczywiście nie mam na myśli ich sztucznych odpowiedników. Zielonej herbaty, w przeciwieństwie do czarnej, nie zalewamy wrzątkiem, ale wodą ostudzoną do temperatury 7090 stopni Celsjusza (jeśli nie mamy specjalnego termometru, wystarczy odczekać kilka minut po zagotowaniu wody w czajniku). Herbatę parzymy kilka minut. Zieloną herbatę można parzyć dwatrzy razy. Zaparzona pierwszy raz będzie miała właściwości pobudzające, a kolejny – uspokajające.

Biała herbata, podobnie jak zielona, również zawiera polifenole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego, a także działają antynowotworowo. Jest bardziej delikatna od zielonej, a wbrew nazwie nie ma barwy białej, lecz żółtą. Białej herbaty również nie zalewamy wrzątkiem, ale wodą o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza.  

Na trawienie, po obfitym posiłku, doskonała będzie czerwona herbata rooibos. Nie zawiera w sobie goryczy. Smakuje na gorąco i na zimno, a także świetnie gasi pragnienie. Rooibos także poprawia nastrój, polecana jest w leczeniu depresji. Herbata ta pochodzi z południowej Afryki, gdzie rośnie czerwonokrzew. Można ją zalać wrzątkiem i parzyć dwukrotnie. Liście czerwonokrzewu nadają jej prawdziwie czerwony kolor i zdecydowany smak.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Kubek gorącej herbaty

8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

Teofilina - czym jest i jak działa?

Teofilina – czym jest i jak działa?

Herbata rooibos — właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata rooibos – właściwości, parzenie, charakterystyka

Herbata oraz jagody mogą uchronić przed chorobami serca.

Herbata dobra na choroby serca

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Lipa - na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Lipa – na co jest dobra herbata z lipy? Właściwości i zastosowanie

Rumianek

Rumianek – właściwości, działanie i zastosowanie

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Czy karmiąc piersią, można pić herbatę z koprem włoskim? Odpowiada farmaceutka

5 herbat tygodnia na pochmurne popołudnia

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Czerwona herbata. Zdjęcie: Pixabay

Czerwona herbata – właściwości, efekty, przeciwwskazania

istockphoto.com

Co zamiast kawy? Naturalne (i zdrowe) zamienniki!

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Zielona herbata w ciąży

Zielona herbata w ciąży. Pić czy nie pić?

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.