Przejdź do treści

Idealny na upał: napój arbuzowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Upalne dni to świetny czas na przetestowanie naszych propozycji na napoje chłodzące od środka. Limonkę, pomarańczę i miętę zalicza się do grupy produktów, które chłodzą organizm od wewnątrz. Arbuz uznawany jest wręcz za wyziębiającego! Zamiast sięgać po gotowy napój w sklepie, przygotuj nasz. Twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia. Będzie zdrowo, naturalnie i pysznie.

Arbuz w ponad 90 procentach składa się z wody, jest niskokaloryczny, ale sycący. Nawadnia i chłodzi organizm. Zawiera mnóstwo antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za opóźnianie procesów starzenia, a dodatkowo wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi, regeneruje mięśnie oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych. Świetna wiadomość dla panów  – arbuz postrzega się jako naturalną viagrę! Oprócz tego jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, sód, cynk oraz potas. Zawiera witaminę A, C, E, niacynę oraz ryboflawinę.  

Napój arbuzowy

przepis-na-napoj-arbuzowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– garść mięty
– nieduży kawałek arbuza
– sok z jednej limonki
– 200 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z limonki i pomarańczy. Arbuza pokrój w kostkę – pozbądź się skóry i pestek. Do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładki płyn.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Mrożone tartaletki z awokado