Przejdź do treści

Idealny na upał: napój herbaciany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?

Podczas upalnych dni wszyscy marzymy o tym, aby poczuć orzeźwienie. Wystarczy blender i dobrze dobrane produkty. Melon, herbata, kolendra i truskawki – to połączenie nie tylko doskonale nawilży, schłodzi i nawodni ciało, ale dzięki zawartości owoców również zapewni sytość na długo. Gorąco? Postaw na chłodzący herbaciany napój!

Melon reguluje poziom ciśnienia krwi, ma dobry wpływ na oczy i nerki. Wzmacnia układ nerwowy, dobrze wpływa na koncentrację, sen i nastrój. Jest moczopędny, w 90% składa się z wody. Ma mało kalorii i przyspiesza odchudzanie. Jest bogaty w witaminę A, C, E, kwas foliowy, B6, tiaminę i ryboflawinę. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, fosfor, potas, sód i magnez. W połączeniu z truskawkami, kolendrą i jaśminową nutą smakuje doskonale!

Napój herbaciany

przepis-na-napoj-herbaciany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– garść truskawek
– pół melona
– łyżka świeżej kolendry
– łyżka herbaty jaśminowej
– 180 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni

Przygotowanie:

Herbatę zalej wodą, parz przez 3-4 minuty, przecedź i odstaw do wystygnięcia. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Melona obierz ze skórki. Do blendera wrzuć kolendrę, truskawki, melona i napar z herbaty. Zmiksuj na gładki płyn.  

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!