Przejdź do treści

Idealny na upał: napój herbaciany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja kobiety
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Podczas upalnych dni wszyscy marzymy o tym, aby poczuć orzeźwienie. Wystarczy blender i dobrze dobrane produkty. Melon, herbata, kolendra i truskawki – to połączenie nie tylko doskonale nawilży, schłodzi i nawodni ciało, ale dzięki zawartości owoców również zapewni sytość na długo. Gorąco? Postaw na chłodzący herbaciany napój!

Melon reguluje poziom ciśnienia krwi, ma dobry wpływ na oczy i nerki. Wzmacnia układ nerwowy, dobrze wpływa na koncentrację, sen i nastrój. Jest moczopędny, w 90% składa się z wody. Ma mało kalorii i przyspiesza odchudzanie. Jest bogaty w witaminę A, C, E, kwas foliowy, B6, tiaminę i ryboflawinę. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, fosfor, potas, sód i magnez. W połączeniu z truskawkami, kolendrą i jaśminową nutą smakuje doskonale!

Napój herbaciany

przepis-na-napoj-herbaciany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– garść truskawek
– pół melona
– łyżka świeżej kolendry
– łyżka herbaty jaśminowej
– 180 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni

Przygotowanie:

Herbatę zalej wodą, parz przez 3-4 minuty, przecedź i odstaw do wystygnięcia. Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Melona obierz ze skórki. Do blendera wrzuć kolendrę, truskawki, melona i napar z herbaty. Zmiksuj na gładki płyn.  

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto