Przejdź do treści

Jabłka w cieście naleśnikowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!
Koniec zakochania: teraz pustka i rozstanie czy dojrzała miłość?
przeziębiona kobieta
8 rzeczy, które pogarszają objawy przeziębienia. Wyeliminuj, by nie chorować dłużej
Ty i telefon to nieodłączny duet? Zobacz 5 dolegliwości, które może wywołać smartfon
Azjatyckie smaki na talerzu. Przepis na bibimbap – ryż po koreańsku

Gwarantujemy, że ten prosty przepis podbije wasze kubki smakowe! Co jest pyszniejszego od słodkiego, chrupiącego jabłka w lekkim cieście? My dodaliśmy aromatyczne przyprawy: pastę waniliową, cynamon i gałkę muszkatołową. Idealna propozycja na śniadanie, lunch, deser, a nawet kolację.

Jabłka są głównym bohaterem przepisu – aktualnie trwa na nie sezon, no i są jednymi z najzdrowszych owoców. Dobrze wpływają na pracę mózgu, koncentrację i pamięć, pomagają oczyścić organizm z toksyn. Są bogate w błonnik, co oznacza, że zaspakajają głód na długo, a przy tym są niskokaloryczne. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit. Wzmacniają odporność organizmu. Są bogate w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Dodatkowym plusem jabłek w naleśnikowym cieście jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy zrobić gęste ciasto na naleśniki i pokroić jabłka. Każdy, kto twierdzi, że ma dwie lewe ręce w kuchni, przy okazji tego przepisu zmieni zdanie. Do dzieła!

Składniki:

– 1 jajko
– 180 ml mleka
– 50 g mąki orkiszowej razowej
– 80 g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– łyżeczka pasty z wanilii (albo pół laski wanilii)
– pół łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej

– gęsty jogurt naturalny do polania
– 2-3 łyżki nasion chia
– kilka łyżek miodu albo syropu klonowego do polania – opcjonalnie
– kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
– 3 jabłka

 Przygotowanie:

Jajko wbij do miski, dodaj mleko i wanilię, połącz składniki.

przepis-na-jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wsyp mąkę,

jablka-w-ciescie-nalesnikowy

Zdjęcie: masz.talerz

proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wymieszaj całość. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą konsystencję niż klasyczne naleśnikowe. To, czy jest odpowiednie, najlepiej sprawdzić poprzez zanurzenie w nim kawałka jabłka. Jeśli nie spływa od razu i zostaje na jabłku – jest odpowiednie. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej pszennej mąki. Jabłka obierz ze skórek (możesz z nich przygotować domowy cydr).

jablka-w-ciescie-nalesnikowym-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Przekrój w grubsze plastry i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Jabłka włóż do ciasta, podnieś nad miską i poczekaj, aż nadmiar spłynie,

jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz

smaż na patelni z dwóch stron, aż ciasto się zarumieni. Gotowe jabłka podawaj z jogurtem, posypane nasionami chia i polane miodem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

Zainteresują cię również:

Chrup, chrup pora!

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej