Przejdź do treści

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja kobiety
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Czy można przygotować dla kogoś piękniejszy prezent? Ukryte w słoiku składniki zamienią się w pyszny, rumiany, domowy chleb. Obdarowany wyczaruje go sam!

By przygotować tak niebanalny prezent gwiazdkowy, potrzebujesz tylko składników z listy. Etykietkę na słoik możesz zrobić według własnego projektu, ale jeśli brakuje ci czasu, skorzystaj z naszej propozycji i po prostu ją wydrukuj! My wiemy, jaką minę będzie miał ktoś, kto znajdzie pod choinką taki podarunek…

Składniki:

– 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
– 200 g mąki kukurydzianej

– 1/5 łyżki soli
– 1 łyżeczka drożdży suszonych
– 5 łyżek czarnuszki
– 1 łyżka kminku całego 
– 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
– 80 g orzechów

Przygotowanie: 

Przygotuj litrowy słoik i naszykuj potrzebne składniki.

Wrzuć do słoika wszystkie składniki.

Dodaj etykietę i gotowe! Dla spóźnialskich mamy gotowe etykiety do wydrukowania.

Ślinka ci cieknie na samą myśl o takim chlebie? Upiecz go także dla siebie! 

W misce wymieszaj wszystkie składniki z letnią, przegotowaną wodą (550 ml). Odstaw na 16 godzin pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki albo żeliwnego garnka na godzinę. Piecz chleb pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 230 stopni. Zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i po 15 minutach wyjmij go z naczynia. Odstaw do wystudzenia. 

Smacznego!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto