Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe
się ten artykuł?
Muffiny lubią wszyscy. Ale nie wszyscy wiedzą, jak je zrobić samemu. Podaruj komuś wyjątkowemu składniki wraz z przepisem – to strzał w dziesiątkę! Takiego prezentu nikt się nie spodziewa…
Potrzebujesz litrowego słoika i składników z listy – to wszystko. Prawda, że prezent jest prosty? Ale takiego drugiego ktoś, kogo obdarujesz, na pewno pod choinką nie znajdzie!
Gwiazdkowe muffiny czekoladowe – składniki
– 1/2 łyżeczki sody,
– szczypta soli,
– 80 g surowego kakao,
– 150 g gorzkiej czekolady,
– 300 g mąki,
– 1 łyżka proszku do pieczenia.
Przygotuj wszystkie składniki oraz 1,5 litrowy słoik.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Na spód słoika wysyp mąkę, a następnie, warstwowo, kolejne suche składniki.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Czekoladę pokrój.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
A następnie ułóż na wierzchu w większych kawałkach.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Etykietę na słój wraz z przepisem zaprojektuj sam – to może być wymagające, ale satysfakcjonujące wyzwanie.
Gwiazdkowe muffiny czekoladowe – przepis
Masz smaka na muffiny? Zrób je także dla siebie, oto przepis:
Prócz składników z listy potrzebujesz także: 2 jajka, 250 ml jogurtu naturalnego, 100 g oleju kokosowego, 7‒8 łyżek miodu. W rondelku rozpuść olej i miód. W misce lekko ubij jajka. Ze słoika wyjmij czekoladę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Do jajek dodaj jogurt i olej. Mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo i powoli dodawaj mąkę i kakao. Na koniec do masy wrzuć część czekolady i delikatnie wmieszaj w ciasto. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Uzupełnij je masą do 3/4 wysokości. Na górze połóż resztę posiekanej czekolady. Piecz muffiny w temperaturze 200 stopni przez 18‒20 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.