Przejdź do treści

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Muffiny lubią wszyscy. Ale nie wszyscy wiedzą, jak je zrobić samemu. Podaruj komuś wyjątkowemu składniki wraz z przepisem – to strzał w dziesiątkę! Takiego prezentu nikt się nie spodziewa… 

Potrzebujesz litrowego słoika i składników z listy – to wszystko. Prawda, że prezent jest prosty? Ale takiego drugiego ktoś, kogo obdarujesz, na pewno pod choinką nie znajdzie! 

Składniki:

– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 80 g surowego kakao
– 150 g gorzkiej czekolady
– 300 g mąki
– 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotuj wszystkie składniki oraz 1,5 litrowy słoik.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Na spód słoika wysyp mąkę, a następnie, warstwowo, kolejne suche składniki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Czekoladę pokrój,

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

a  następnie ułóż na wierzchu w większych kawałkach.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Etykietę na słój wraz z przepisem zaprojektuj sam – to może być wymagające, ale satysfakcjonujące wyzwanie.

Masz smaka na muffiny? Zrób je także dla siebie, oto przepis:

Prócz składników z listy potrzebujesz także: 2 jajka, 250 ml jogurtu naturalnego, 100 g oleju kokosowego, 7‒8 łyżek miodu. W rondelku rozpuść olej i miód. W misce lekko ubij jajka. Ze słoika wyjmij czekoladę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Do jajek dodaj jogurt i olej. Mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo i powoli dodawaj mąkę i kakao. Na koniec do masy wrzuć część czekolady i delikatnie wmieszaj w ciasto. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Uzupełnij je masą do 3/4 wysokości. Na górze połóż resztę posiekanej czekolady. Piecz muffiny w temperaturze 200 stopni przez 18‒20 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto