Przejdź do treści

Jadalne prezenty

Jadalne prezenty
Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Święta to czas rodzinny i oczywiście czas prezentów. Nie macie jeszcze pomysłu na prezent dla kogoś bliskiego? Nic prostszego – możecie zrobić go własnoręcznie, a potem… wspólnie zjeść! Oto 3 jadalne propozycje, wybierajcie.

Krem cytrynowy

Z czego robimy?

– 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
– kubek soku z cytryny (około 5-6 cytryn)
– 1,5 kubka cukru
– 3/4 masła pokrojone w kostkę
– 4 jajka
– 1/2 łyżeczki soli

Jak robimy?

Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, cukier, masło i jajka w kąpieli wodnej. Podgrzewaj wodę, cały czas mieszając masę rózgą. Po około 20 minutach osiągniesz gęstą masę. Jeśli wyczuwasz w niej grudki, przetrzyj krem przez sitko.

Krem można wekować metodą mokrą, czyli w garnku z wodą przez około 10 minut.

Piernikowa laurka

Jadalne prezenty

Zdjęcie: Marta Wajda

Z czego robimy?

– 300 g miodu
– 650 g mąki
– 200 g cukru pudru
– 100 g margaryny
– 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki suszonego imbiru
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Jak robimy?

Miód razem z cukrem podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia, zdejmujemy z gazu i dodajemy margarynę, dobrze mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do przesianej mąki i sody wlewamy masę miodową (ostudzoną! inaczej możemy się poparzyć), dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 5 mm, obficie podsypując mąką.

Wycinamy kształty jak największe – my wybraliśmy wielkie serca, może też być okrągły (np. od miski) lub duża foremka do pierniczków.

Pieczemy około 8 minut w 200 stopniach.

Lukrujemy lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny (jeśli zrobi się zbyt gęsty, dodajmy więcej soku, gdy za rzadki, więcej cukru). Mamy już bazę do naszego słodkiego listu. Teraz pozostały lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi lub np. sokiem z buraków (daje kolor różowy), szafranem (kolor pomarańczowy), czekoladą (kolor brązowy) i malować, używając zwykłych pędzli, możemy też użyć pisaków lukrowych dostępnych w sklepach spożywczych. 

Polecam też zrobić małe pierniczki z dużą dziurką, które mogą stać się słodkim dodatkiem do prezentu lub ozdobą choinkową. 

Słodki bukiet Brownie POP’s

Jadalne prezenty

Zdjęcie: Marta Wajda

Z czego robimy?

– świeże brownie
– patyczki do lizaków (papierowe) lub papierowe słomki
– czekolada (według uznania: mleczna, biała lub gorzka – my używamy gorzkiej)
– posypki, cukry, lukry i wszelkie cuda do dekorowania

* przyda się również:

– kawałek styropianu (chociaż ostatnio używaliśmy opakowania po jajkach), w który można będzie wbić gotowe, ale nadal mokre lizaki, szeroki nóż do wyrównywania polewy,

– celofan i wstążka.

Jak robimy?

Wystudzone brownie rozgniatamy na drobne kawałki i zagniatamy jak ciasto. Gdy masa jest zbyt sucha, dodajemy – 1-2 łyżki sera mascarpone i dopiero wtedy zagniatamy.

Z otrzymanej masy formujemy równe kulki (z naszego przepisu powinno powstać około 20 kulek), które układamy na blasze i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Kiedy kulki się chłodzą, rozpuszczamy 3-4 kostki czekolady w kąpieli wodnej (aby uniknąć przypalenia). Po wyjęciu z lodówki w każdą kulkę wbijamy umoczony w czekoladzie patyczek – zmniejszy to ryzyko zgubienia lizaka podczas jego jedzenia (a uwierzcie mi na słowo jest to bardzo przykry wypadek, którego nie życzę nikomu z Was!). Po czym znów wstawiamy je do lodówki na około godzinę.

Gdy lizaki się chłodzą, polecam przygotować czekoladę na polewę, posypki i lukry do dekoracji. Schłodzone lizaki maczamy w roztopionej czekoladzie (dobrze mieć przygotowany szeroki płaski nóż, którym będziemy wyrównywać polewę).

Dokładnie pokrytego polewą lizaka posypujemy/zanurzamy w posypkach, cukrach i wszelkich cukierniczych cudach, według własnego upodobania i odstawiamy do wyschnięcia.

Gotowe lizaki pakujemy w celofan i związujemy wstążką lub zaklejamy taśmę. Bukiet łączymy ozdobną wstążką.

Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Świąteczny barszcz na szybko

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

6 świątecznych grzechów za stołem

Pełnoziarnisty wieniec makowy

Domowa skórka pomarańczowa

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

13 kreatywnych przepisów świątecznych

13 kreatywnych przepisów świątecznych

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Przepis na keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki