Przejdź do treści

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

To śniadanie nie tylko dla osób, które nie jedzą produktów mlecznych. Będzie idealne dla każdego, kto szuka pomysłu na zdrowy i sycący najważniejszy posiłek dnia.

Dzięki zawartości kaszy i masła orzechowego, posiłek nasyci żołądek na długi czas. Banan, owoce lata i odrobina miodu sprawią, że po zjedzeniu dania nie będziesz mieć ochoty na niezdrowe, słodzone przekąski. Nie masz rano czasu na gotowanie? Ugotuj kaszę dzień wcześniej. Przelej jogurt z owocami do słoika i w drogę!

Kasza jaglana w tym przepisie jest zdecydowaną królową. To dzięki niej posiłek jest pełnowartościowy. Warto ją jeść często ze względu na wartości odżywcze. Sprawdzi się w przepisach na słodko i słono. Jest bogata w żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor. Ma działanie oczyszczające, usuwa toksyny z organizmu. Oprócz tego jest bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Kasza przyspiesza metabolizm i poprawia pracę jelit. Warto ją jeść kiedy ma się anemię. Ta jaglana działa jak naturalny antybiotyk, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia włosy i paznokcie. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga pracę układu nerwowego. Upiększa cerę i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Nic dziwnego, że nazywana jest też królową kasz.

Składniki (dla 2 osób):

– ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– ¾ szklanki mleka kokosowego
– dwa małe banany
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 2 garści ulubionych owoców lata
– kilka listków mięty
– miód albo syrop klonowy do polania

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Owoce umyj. Do blendera wrzuć banany, kaszę, mleko, masło orzechowe i całość zmiksuj.

jogurt-jaglany-przepisZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przelej do naczynia. Posyp owocami i miętą.

jak-zrobic-jogurt-jaglanyZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec polej syropem lub miodem.

przepis-na-jogurt-jaglanyZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!