Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Jaglany mazurek lekko tropikalny
Wielkanocny mazurek jaglany w wersji tropikalnej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Unikasz glutenu? Widząc grubą warstwę lukru, jesteś już jedną nogą na siłowni? Spokojnie, na ten wielkanocny klasyk możesz nie tylko popatrzeć. Oto popisowo zdrowy mazurek!

Największe honory pełni tu kokos. Wraz z kaszą jaglaną zastępuje mąkę, dostarcza zdrowego tłuszczu do kruchego ciasta, podstępnie podszywa się pod męczące sumienie kremy śmietankowe czy z serków typu mascarpone. Kokos nie dość, że nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, to wręcz pobudza jej spalanie! Zwany jest czasem naturalnym antybiotykiem, pomaga w walce z wieloma przykrymi wirusami, jak np. wirus opryszczki, czy bakteriami pokroju gronkowca złocistego.

Kolejną nutę smakową nadaje „owoc młodości” – mango. Bogaty w witaminy i składniki mineralne o właściwościach przeciwutleniających dba o naszą skórę, oczy, układ krwionośny, chroni także organizm przed komórkami nowotworowymi. Najsmaczniejsze lekarstwo świata nadaje deserowi słodyczy, którą nieśmiało przełamują maliny w towarzystwie limonki. Smacznego!

Jaglany mazurek

Jaglany mazurek z kokosem, mango i limonką. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki na kruchy spód: 

- 150 g mąki jaglanej*
- 100 g mąki kokosowej lub wiórków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 1 łyżka ksylitolu

Dżem malinowy:

- 100 g malin (mogą być mrożone)
- 1 łyżka wody
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 1 łyżka soku z limonki

Krem:

- 250 g śmietanki kokosowej
- ½ dużego, dojrzałego mango
- skórka z limonki
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody (opcjonalnie)

Dekoracja:

- 30 g podprażonych wiórków kokosowych
- skórka z limonki

Formę do mazurka (tu 35x11 cm) natłuszczamy olejem kokosowym. Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze (jeśli używamy wiórków kokosowych, mielimy je najpierw wraz z mąką jaglaną lub oczyszczoną kaszą), zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczone chowamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Schłodzonym ciastem wylepiamy dokładnie formę, nakłuwamy dno widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i zasypujemy ceramicznymi kulkami lub fasolą. W tej sposób podpiekamy przez 10 min, zdejmujemy obciążenie wraz z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 15 min.

Maliny podlewamy wodą i podgrzewamy. Często mieszamy, rozgniatając je widelcem. Dodajemy wanilię, gotujemy na małym ogniu, aż nieco zgęstnieją, zdejmujemy znad płomienia i mieszamy z sokiem z limonki. Wystudzony spód smarujemy dżemem.

Ubijamy śmietankę kokosową (czyli to, co w schłodzonej puszce mleczka kokosowego ma stan stały), obraną połówkę mango mielimy na purée. Delikatnie mieszamy obie masy, dodajemy skórkę z limonki. Jeśli krem nie nabrał wystarczająco dużo słodyczy od mango, można go doprawić ksylitolem. Jeśli chcemy, by był bardziej zwarty, możemy dodać żelatyny. Proszek zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Zastygłą żelatynę rozpuszczamy, wstawiając ją na kilka sekund do mikrofalówki ustawionej na niską moc. Chwilę studzimy, jeszcze płynną dodajemy do masy kokosowej i mieszamy. Równomiernie rozsmarowujemy krem na mazurku, dekorujemy prażonymi wiórkami i skórką z limonki.

*Aby przygotować mąkę jaglaną, kaszę podprażamy na suchej patelni i kilkakrotnie przelewamy wodą w celu jej oczyszczenia. Suszymy w piekarniku, mielimy w malakserze na proszek.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Ale pasztet!

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego,...
Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocna baba orkiszowa

Ogromna, pulchna, ciężka od nadmiaru masła, a do tego obficie ociekająca lukrem… Otóż wielkanocna baba...
Ogromna, pulchna, ciężka od nadmiaru masła, a do tego obficie ociekająca lukrem… Otóż wielkanocna baba wcale taka być nie musi, a nawet nie powinna! Nasza jest lekka, ma wyjątkowo zdrowe dodatki, a upiec może ją każdy.

Wielkanoc z jajami

Groźny cholesterol w jajkach – fakt czy mit? Jak rozpoznać podróbkę jaja od kury zielononóżki? Jakie...
Groźny cholesterol w jajkach – fakt czy mit? Jak rozpoznać podróbkę jaja od kury zielononóżki? Jakie jajka warto kupić, a jakie lepiej odłożyć na sklepową półkę? Wiemy o jajach wszystko, co i wy wiedzieć powinniście.

Moja własna pisanka

Sposobów na wielkanocne pisanki jest mnóstwo. Jeśli zamierzacie przygotować je z najmłodszymi, wcale...
Sposobów na wielkanocne pisanki jest mnóstwo. Jeśli zamierzacie przygotować je z najmłodszymi, wcale nie musicie ograniczać się do mazania flamastrami po skorupkach. Nawet kilkulatek potrafi, z niewielką pomocą, stworzyć efektowne wzorki.