Przejdź do treści

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Jaglany mazurek lekko tropikalny
Wielkanocny mazurek jaglany w wersji tropikalnej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Leczenie endometriozy / gettyimages
W Polsce nie ma żadnego programu leczenia endometriozy. Trwa akcja, której celem jest wpłynięcie na Ministerstwo Zdrowia. Cierpią miliony Polek
Oto Miss Niemiec 2020. Ma 35 lat, jest mamą i prowadzi sklep internetowy
Dieta a płodność / freepik.com
Płodność – czy da się wspierać ją zdrowym odżywianiem? Dietetyczka odpowiada
Czy test ciążowy z drogerii jest wiarygodny?
Czy test ciążowy z drogerii jest wiarygodny?
Częste oddawanie moczu / istock
Wydaje ci się, że oddajesz mocz częściej niż koleżanki? Sprawdź, czy to nie syndrom nadreaktywnego pęcherza

Wielkanoc to dobra okazja, aby zaszaleć zdrowymi przepisami tradycyjnych dań. Unikasz glutenu? Widząc grubą warstwę lukru, jesteś już jedną nogą na siłowni? Spokojnie, na ten wielkanocny klasyk możesz nie tylko popatrzeć. Oto popisowo zdrowy mazurek, skorzystaj z przepisu! 

Największe honory pełni tu kokos. Wraz z kaszą jaglaną zastępuje mąkę, dostarcza zdrowego tłuszczu do kruchego ciasta, podstępnie podszywa się pod męczące sumienie kremy śmietankowe czy z serków typu mascarpone. Kokos nie dość, że nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, to wręcz pobudza jej spalanie. Zwany jest czasem naturalnym antybiotykiem, pomaga w walce z wieloma wirusami, jak np. wirus opryszczki, czy bakteriami pokroju gronkowca złocistego.

Kolejną nutę smakową nadaje „owoc młodości” – mango. Bogaty w witaminy i składniki mineralne o właściwościach przeciwutleniających dba o naszą skórę, oczy, układ krwionośny, chroni także organizm przed komórkami nowotworowymi. Najsmaczniejsze lekarstwo świata nadaje deserowi słodyczy, którą nieśmiało przełamują maliny w towarzystwie limonki.

Jaglany mazurek

Składniki na kruchy spód: 

– 150 g mąki jaglanej*
– 100 g mąki kokosowej lub wiórków
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 40 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka ksylitolu

Dżem malinowy:

– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 łyżka wody
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka soku z limonki

Krem:

– 250 g śmietanki kokosowej
– ½ dużego, dojrzałego mango
– skórka z limonki
– 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody (opcjonalnie)

Dekoracja:

– 30 g podprażonych wiórków kokosowych
– skórka z limonki

Da się zdrowo przeżyć święta?

Formę do mazurka (tu 35×11 cm) natłuszczamy olejem kokosowym. Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze (jeśli używamy wiórków kokosowych, mielimy je najpierw wraz z mąką jaglaną lub oczyszczoną kaszą), zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczone chowamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Schłodzonym ciastem wylepiamy dokładnie formę, nakłuwamy dno widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i zasypujemy ceramicznymi kulkami lub fasolą. W tej sposób podpiekamy przez 10 min, zdejmujemy obciążenie wraz z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 15 min.

Maliny podlewamy wodą i podgrzewamy. Często mieszamy, rozgniatając je widelcem. Dodajemy wanilię, gotujemy na małym ogniu, aż nieco zgęstnieją, zdejmujemy znad płomienia i mieszamy z sokiem z limonki. Wystudzony spód smarujemy dżemem.

Wielkanocna baba orkiszowa

Ubijamy śmietankę kokosową (czyli to, co w schłodzonej puszce mleczka kokosowego ma stan stały), obraną połówkę mango mielimy na purée. Delikatnie mieszamy obie masy, dodajemy skórkę z limonki. Jeśli krem nie nabrał wystarczająco dużo słodyczy od mango, można go doprawić ksylitolem. Jeśli chcemy, by był bardziej zwarty, możemy dodać żelatyny. Proszek zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Zastygłą żelatynę rozpuszczamy, wstawiając ją na kilka sekund do mikrofalówki ustawionej na niską moc. Chwilę studzimy, jeszcze płynną dodajemy do masy kokosowej i mieszamy. Równomiernie rozsmarowujemy krem na mazurku, dekorujemy prażonymi wiórkami i skórką z limonki.

*Aby przygotować mąkę jaglaną, kaszę podprażamy na suchej patelni i kilkakrotnie przelewamy wodą w celu jej oczyszczenia. Suszymy w piekarniku, mielimy w malakserze na proszek.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Agata i Maciek z „Zielonych Koktajli” mają ciekawy przepis… less waste!

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Bakłażan a serce. Bakłażan a anemia. Bakłażan a odchudzanie.

Bakłażany – 5 powodów, dla których warto je jeść

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

freepik.com

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Orgazm? Proszę bardzo!

Orgazm? Proszę bardzo! Poznaj 10 sposobów, aby łatwiej go osiągnąć

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?