Przejdź do treści

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Jaglany mazurek lekko tropikalny
Wielkanocny mazurek jaglany w wersji tropikalnej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Wielkanoc to dobra okazja, aby zaszaleć zdrowymi przepisami tradycyjnych dań. Unikasz glutenu? Widząc grubą warstwę lukru, jesteś już jedną nogą na siłowni? Spokojnie, na ten wielkanocny klasyk możesz nie tylko popatrzeć. Oto popisowo zdrowy mazurek, skorzystaj z przepisu! 

Największe honory pełni tu kokos. Wraz z kaszą jaglaną zastępuje mąkę, dostarcza zdrowego tłuszczu do kruchego ciasta, podstępnie podszywa się pod męczące sumienie kremy śmietankowe czy z serków typu mascarpone. Kokos nie dość, że nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, to wręcz pobudza jej spalanie. Zwany jest czasem naturalnym antybiotykiem, pomaga w walce z wieloma wirusami, jak np. wirus opryszczki, czy bakteriami pokroju gronkowca złocistego.

Kolejną nutę smakową nadaje „owoc młodości” – mango. Bogaty w witaminy i składniki mineralne o właściwościach przeciwutleniających dba o naszą skórę, oczy, układ krwionośny, chroni także organizm przed komórkami nowotworowymi. Najsmaczniejsze lekarstwo świata nadaje deserowi słodyczy, którą nieśmiało przełamują maliny w towarzystwie limonki.

Jaglany mazurek

Składniki na kruchy spód: 

– 150 g mąki jaglanej*
– 100 g mąki kokosowej lub wiórków
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 40 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka ksylitolu

Dżem malinowy:

– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 łyżka wody
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka soku z limonki

Krem:

– 250 g śmietanki kokosowej
– ½ dużego, dojrzałego mango
– skórka z limonki
– 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody (opcjonalnie)

Dekoracja:

– 30 g podprażonych wiórków kokosowych
– skórka z limonki

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

Formę do mazurka (tu 35×11 cm) natłuszczamy olejem kokosowym. Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze (jeśli używamy wiórków kokosowych, mielimy je najpierw wraz z mąką jaglaną lub oczyszczoną kaszą), zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczone chowamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Schłodzonym ciastem wylepiamy dokładnie formę, nakłuwamy dno widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i zasypujemy ceramicznymi kulkami lub fasolą. W tej sposób podpiekamy przez 10 min, zdejmujemy obciążenie wraz z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 15 min.

Maliny podlewamy wodą i podgrzewamy. Często mieszamy, rozgniatając je widelcem. Dodajemy wanilię, gotujemy na małym ogniu, aż nieco zgęstnieją, zdejmujemy znad płomienia i mieszamy z sokiem z limonki. Wystudzony spód smarujemy dżemem.

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Ubijamy śmietankę kokosową (czyli to, co w schłodzonej puszce mleczka kokosowego ma stan stały), obraną połówkę mango mielimy na purée. Delikatnie mieszamy obie masy, dodajemy skórkę z limonki. Jeśli krem nie nabrał wystarczająco dużo słodyczy od mango, można go doprawić ksylitolem. Jeśli chcemy, by był bardziej zwarty, możemy dodać żelatyny. Proszek zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Zastygłą żelatynę rozpuszczamy, wstawiając ją na kilka sekund do mikrofalówki ustawionej na niską moc. Chwilę studzimy, jeszcze płynną dodajemy do masy kokosowej i mieszamy. Równomiernie rozsmarowujemy krem na mazurku, dekorujemy prażonymi wiórkami i skórką z limonki.

*Aby przygotować mąkę jaglaną, kaszę podprażamy na suchej patelni i kilkakrotnie przelewamy wodą w celu jej oczyszczenia. Suszymy w piekarniku, mielimy w malakserze na proszek.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Do stołu: z telefonem czy bez? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy

Do stołu: z telefonem czy bez? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Stwórz z dzieckiem pisankę! Podpowiadamy, jaką może zrobić trzylatek, pięciolatek i ośmiolatek

Stwórz z dzieckiem pisankę! Podpowiadamy, jaką może zrobić trzylatek, pięciolatek i ośmiolatek

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

kolorowe jajka

Farbowanie jajek – naturalne sposoby na barwienie! Sięgnij po produkty, które masz w kuchni

Pielegniarka w kombinezonie ochronnym

Wielkanoc w cieniu zarazy. Poruszające słowa pielęgniarki

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wielkanoc w wersji fit. Podpowiadamy, jak nie stracić zdrowych nawyków w święta

Wielkanoc w wersji fit. Podpowiadamy, jak nie stracić zdrowych nawyków w święta

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę