Przejdź do treści

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Jaglany mazurek lekko tropikalny
Wielkanocny mazurek jaglany w wersji tropikalnej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bolące mięśnie - co robić?
Bolące mięśnie. Kiedy ból powinien nas zaniepokoić?
Jennifer Garner zachęca do mammografii. Aktorka pokazała relację z własnej wizyty
Pętla wisielcza z żelka
„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
Skandaliczne porównanie na szkoleniu dla lekarzy. USG porównane do „gwałtu w ciemnej uliczce”!
Kurki, fot. Karol Niziołek
Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Wielkanoc to dobra okazja, aby zaszaleć zdrowymi przepisami tradycyjnych dań. Unikasz glutenu? Widząc grubą warstwę lukru, jesteś już jedną nogą na siłowni? Spokojnie, na ten wielkanocny klasyk możesz nie tylko popatrzeć. Oto popisowo zdrowy mazurek, skorzystaj z przepisu! 

Największe honory pełni tu kokos. Wraz z kaszą jaglaną zastępuje mąkę, dostarcza zdrowego tłuszczu do kruchego ciasta, podstępnie podszywa się pod męczące sumienie kremy śmietankowe czy z serków typu mascarpone. Kokos nie dość, że nie przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, to wręcz pobudza jej spalanie. Zwany jest czasem naturalnym antybiotykiem, pomaga w walce z wieloma wirusami, jak np. wirus opryszczki, czy bakteriami pokroju gronkowca złocistego.

Kolejną nutę smakową nadaje „owoc młodości” – mango. Bogaty w witaminy i składniki mineralne o właściwościach przeciwutleniających dba o naszą skórę, oczy, układ krwionośny, chroni także organizm przed komórkami nowotworowymi. Najsmaczniejsze lekarstwo świata nadaje deserowi słodyczy, którą nieśmiało przełamują maliny w towarzystwie limonki.

Jaglany mazurek

Składniki na kruchy spód: 

– 150 g mąki jaglanej*
– 100 g mąki kokosowej lub wiórków
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 40 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka ksylitolu

Dżem malinowy:

– 100 g malin (mogą być mrożone)
– 1 łyżka wody
– ziarenka z ½ laski wanilii
– 1 łyżka soku z limonki

Krem:

– 250 g śmietanki kokosowej
– ½ dużego, dojrzałego mango
– skórka z limonki
– 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody (opcjonalnie)

Dekoracja:

– 30 g podprażonych wiórków kokosowych
– skórka z limonki

Da się zdrowo przeżyć święta?

Formę do mazurka (tu 35×11 cm) natłuszczamy olejem kokosowym. Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze (jeśli używamy wiórków kokosowych, mielimy je najpierw wraz z mąką jaglaną lub oczyszczoną kaszą), zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczone chowamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Schłodzonym ciastem wylepiamy dokładnie formę, nakłuwamy dno widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i zasypujemy ceramicznymi kulkami lub fasolą. W tej sposób podpiekamy przez 10 min, zdejmujemy obciążenie wraz z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 15 min.

Maliny podlewamy wodą i podgrzewamy. Często mieszamy, rozgniatając je widelcem. Dodajemy wanilię, gotujemy na małym ogniu, aż nieco zgęstnieją, zdejmujemy znad płomienia i mieszamy z sokiem z limonki. Wystudzony spód smarujemy dżemem.

Wielkanocna baba orkiszowa

Ubijamy śmietankę kokosową (czyli to, co w schłodzonej puszce mleczka kokosowego ma stan stały), obraną połówkę mango mielimy na purée. Delikatnie mieszamy obie masy, dodajemy skórkę z limonki. Jeśli krem nie nabrał wystarczająco dużo słodyczy od mango, można go doprawić ksylitolem. Jeśli chcemy, by był bardziej zwarty, możemy dodać żelatyny. Proszek zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Zastygłą żelatynę rozpuszczamy, wstawiając ją na kilka sekund do mikrofalówki ustawionej na niską moc. Chwilę studzimy, jeszcze płynną dodajemy do masy kokosowej i mieszamy. Równomiernie rozsmarowujemy krem na mazurku, dekorujemy prażonymi wiórkami i skórką z limonki.

*Aby przygotować mąkę jaglaną, kaszę podprażamy na suchej patelni i kilkakrotnie przelewamy wodą w celu jej oczyszczenia. Suszymy w piekarniku, mielimy w malakserze na proszek.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Woda smakowa – zrób ją sama!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

istockphoto.com

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

dieta ziemniaki

Co jeść, żeby nie być głodną? „Dietetycy nie na żarty” odpowiadają

Ciasteczka owsiane „czekośliwka”. Smakują obłędnie!

Marmolada z dzikich mirabelek

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Jedzenie z puszki

Uważaj na jedzenie z puszki

Kobiety bez diety

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety

Wykorzystaj lato w pełni. Bób, kasza, awokado – recepta na sytą letnią sałatkę

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?