Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jak obchodzić się z jajkiem? – 10 prostych zasad

Jak obchodzić się z jajkiem? – 10 prostych zasad
Ilustracja: shutterstock

Nie da się ukryć, że jajka należą do produktów, które łatwo się psują. Dlatego, by ich przygotowanie i jedzenie było bezpieczne, warto trzymać się 10 naprawdę prostych zasad.

1. Przechowujmy je w oryginalnych opakowaniach w lodówce. Mamy wtedy stały wgląd do terminu ważności. Zmienna temperatura może przyspieszyć psucie się jajek. Dlatego umieszczajmy je wewnątrz lodówki, a nie na drzwiach.

2. Ta zasada dotyczy w ogóle przygotowywania posiłków, ale przy jajkach jest szczególnie ważna: myjmy często ręce i powierzchnie, na których przygotowujemy jedzenie. W ten sposób mamy szanse zapobiec prawie połowie zatruć pokarmowych.

3. Surowe ryby, mięso, jajka, owoce morza… byle nie razem! Te produkty powinny być przechowywane oddzielenie, a podczas przygotowywania posiłków nie powinny się stykać i leżeć na tych samych powierzchniach bez uprzedniego zdezynfekowania.

4. Kogel-mogel? Tylko dla ryzykantów. Spotkanie z salmonellą nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego jajka rozsądniej ugotować albo upiec przed zjedzeniem. Bakterie mogą występować nie tylko na skorupce, ale i w jajku, dlatego nie wystarczy jajka dokładnie umyć. Niestety, zła wiadomość dla amatorów tych na miękko i w koszulce - wciąż stanowią zagrożenie zatruciem. Ryzyko mija, gdy temperatura wewnątrz żółtka osiąga 70 st. Celsjusza.

5. 10 minut – tyle wynosi maksymalna zalecana długość gotowania jaj. Przegotowane zyskują wokół żółtka szarozieloną obwódkę - to siarczek żelaza, który nie tylko wygląda mało estetycznie, ale też nieprzyjemnie pachnie.

6. Po ugotowaniu jajka powinniśmy je zjeść w ciągu dwóch godzin. Jeśli chcemy przechować je dłużej, to tylko w lodówce! W niskiej temperaturze mogą zachować świeżość nawet tydzień. Warto też wiedzieć, że surowe żółtka i białka możemy przechowywać w lodówce od 2 do 4 dni, dania z jajkami: 3-4 dni, a jajka marynowane: 1 miesiąc.

7. Niewykorzystane białka lub żółtka można przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku z odrobiną zimnej wody – ta zapobiegnie wysuszeniu surowego jajka. Przed wykorzystaniem wodę wystarczy wylać i voila! Do porannej jajecznicy jak znalazł.

8. Żółtka, białka i całe jajka można zamrażać. Jednak w takiej formie przechowujmy je nie dłużej niż cztery miesiące.

9. O tym, że mamy do czynienia z jajkiem nieświeżym, świadczą: spłaszczone, łatwo rozpadające się żółtko oraz rzadkie i wodniste białko. Inna popularna metoda sprawdzenia, czy jajka są dobre: świeże toną w wodzie, nieświeże unoszą się na jej powierzchni.

10. Aby odróżnić jajka ugotowane od surowych wystarczy nimi pokręcić - ugotowane zawsze będzie obracać się dłużej niż surowe.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Pokochaj białe owoce i warzywa!

Jeśli boicie się podwyższonego cholesterolu po świątecznym jajecznym obżarstwie, zjadajcie co najmniej...
Jeśli boicie się podwyższonego cholesterolu po świątecznym jajecznym obżarstwie, zjadajcie co najmniej jedno jabłko dziennie. Może być też inny owoc lub warzywo, ale ważny jest jego kolor.

Jajka po włosku

Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku...
Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku przyrządza niestrudzenie ciocia? Postawcie na coś nowego – jaja po włosku zapiekane w bułeczkach to może być wielkanocny hit!

Wielkanoc z jajami

Groźny cholesterol w jajkach – fakt czy mit? Jak rozpoznać podróbkę jaja od kury zielononóżki? Jakie...
Groźny cholesterol w jajkach – fakt czy mit? Jak rozpoznać podróbkę jaja od kury zielononóżki? Jakie jajka warto kupić, a jakie lepiej odłożyć na sklepową półkę? Wiemy o jajach wszystko, co i wy wiedzieć powinniście.

Niezłe jaja

Raz, że Prima Aprilis, dwa, że zaraz Wielkanoc. Jaja same pchają się na tapetę! Zobaczmy więc, co począć...
Raz, że Prima Aprilis, dwa, że zaraz Wielkanoc. Jaja same pchają się na tapetę! Zobaczmy więc, co począć z jajecznymi odpadami.