Przejdź do treści

Jak obchodzić się z miodem

Zdjęcie: www.stocksnap.io | Roberta Sorge
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
3 kobiety pracują na laptopach w kawiarni i rozmawiają ze sobą
Ergonomia – nie pracuj kosztem zdrowia!
Kobieta trzyma przed sobą czerwoną folię
Rozpracuj negatywne emocje i wykorzystaj je. Przydadzą ci się w życiu!
Noga z butem i rumiankiemm za butem
Czy na ból stawów pomagają ciepłe okłady?
Kobieta stoi na drodze
Brak ci pewności siebie? Popracuj z ciałem!
Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Przyszła jesień – ten moment w roku, kiedy główne miejsce na półce nad herbatami zajmuje nie kto inny jak on – miód. Wasz słoiczek pamięta zeszły sezon? A może tak oszczędnie traktujecie swój pięciolitrowy miodowy słój, że pamięta on upalne lato 1996? Warto rzucić okiem na podstawowe zasady przechowywania miodu – i upewnić się, że ten który dodajemy do herbaty jest czymś więcej niż zwykłym placebo.

Najstarszy odkryty słój miodu na świecie miał 5500 lat. Należał do gruzińskiej księżniczki, przy której go odnaleziono. Zdetronizował wcześniejsze odkrycie – 3500 letni słój z grobowca faraona Tutenchamona. Oczywiście dawno nie miał już swojego aromatu, jednak gdyby go rozpuścić nadal nadawałby się do spożycia.

Nie do końca chodzi nam o bicie tego rekordu, ale warto przyjrzeć się temu, jak przechowywać i obchodzić się z miodem, żeby jak najdłużej cieszyć się całą gamą jego zdrowotnych właściwości.

Miód lubi zapachy

Dlatego warto trzymać go w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu. Metalowe opakowanie może dodać mu niechcianego metalicznego posmaku, a bliska obecność bliskowschodnich przypraw delikatny zapach curry, bo miód bardzo łatwo chłonie inne zapachy.

Inną cechą miodu jest łatwa wchłanialność wody i pary wodnej z powietrza. Jeśli opakowanie jest nieszczelne górna warstwa miodu może ulec rozrzedzeniu – a taka sytuacja sprzyja rozwoju drożdży i fermentacji. Taki miód bardzo szybko przestaje nadawać się do spożycia.

Miód lubi ciemność i chłód

Najlepiej przechowywać go w temperaturze poniżej 20°C (optymalnie w granicach 8-12°C). Wyższe temperatury powodują ciemnienie miodu, szybszą krystalizację oraz osłabienie aktywności enzymów – oczywiście dalej zachowuje on swoje walory smakowe, ale te zdrowotne zaczynają trochę blednąć.

Jeśli chcemy wydłużyć żywot ulubionego miodu można go zamrozić, nawet na kilka lat! Wprawdzie wpływa to na jego wartości, ale w porównaniu z przechowywaniem go w zbyt ciepłych pomieszczeniach taki zabieg wciąż wychodzi na plus.

Akcja krystalizacja

Spokojnie, to tylko naturalny proces, w którym glukoza oddziela się od fruktozy (która dłużej pozostaje w płynnej części miodu). Szybkość krystalizacji zależy od rodzaju miodu. Im więcej w miodzie glukozy tym krystalizuje się szybciej. Taki proces nie powoduje utraty właściwości zdrowotnych miodu. Żeby przywrócić mu pierwotną konsystencję wystarczy co jakiś czas miód wymieszać, albo wstawić go do naczynia z ciepłą wodą.

Po 10: nie podgrzewaj

Wesoło słodzisz herbatkę miodem tuż po jej zaparzeniu? No to mamy kłopoty. Podgrzewanie miodu do temperatury powyżej 80°C lub dodawanie go do zbyt gorących napojów sprawia, że traci on swoje lecznicze moce.

To w końcu ile czasu można żyć z jednym miodem?

Prawidłowe przechowywanie miodu daje gwarancję, że po trzech latach będzie on nadal takim samym produktem, jak tuż po otwarciu wieczka. Jeśli chodzi o aktywność antybiotyczną – to przy przechowywaniu produktu w temperaturze pokojowej traci on połowę swojej wartości, a po półtora roku w zasadzie nie ma po niej śladu.

Kiedy jest już za późno…

Zepsuty miód potrafi spleśnieć, może też wydzielać nieprzyjemny zapach. Jeśli Ci się to przydarzyło – to znak, że powinieneś przestać kolekcjonować miody i przerzucić się na przykład na… suszenie ziół – one też potrafią działać cuda.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Dziewczyna z bólem gardła

Boli cię gardło? Zobacz, co warto dzisiaj zjeść na obiad

Domowe sezamki

Przepis na domowe sezamki. To prostsze niż myślisz

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Czym zastąpić cukier?

Co słychać w ulu?

Co słychać w ulu?

Zatroszcz się o pszczoły

Zatroszcz się o pszczoły

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?

Syrop klonowy – konkurencja dla miodu?

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności