Przejdź do treści

Jak obchodzić się z miodem

Zdjęcie: www.stocksnap.io | Roberta Sorge
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D
Białe rzeźby przedstawiające troje młodych lduzi siedzących na ławce i patrzących w telefony. Telefony oświetlają ich twarze.
Jak bardzo jesteśmy uzależnieni od smartfonów? Zobacz wymowną rzeźbę

Przyszła jesień – ten moment w roku, kiedy główne miejsce na półce nad herbatami zajmuje nie kto inny jak on – miód. Wasz słoiczek pamięta zeszły sezon? A może tak oszczędnie traktujecie swój pięciolitrowy miodowy słój, że pamięta on upalne lato 1996? Warto rzucić okiem na podstawowe zasady przechowywania miodu – i upewnić się, że ten który dodajemy do herbaty jest czymś więcej niż zwykłym placebo.

Najstarszy odkryty słój miodu na świecie miał 5500 lat. Należał do gruzińskiej księżniczki, przy której go odnaleziono. Zdetronizował wcześniejsze odkrycie – 3500 letni słój z grobowca faraona Tutenchamona. Oczywiście dawno nie miał już swojego aromatu, jednak gdyby go rozpuścić nadal nadawałby się do spożycia.

Nie do końca chodzi nam o bicie tego rekordu, ale warto przyjrzeć się temu, jak przechowywać i obchodzić się z miodem, żeby jak najdłużej cieszyć się całą gamą jego zdrowotnych właściwości.

Miód lubi zapachy

Dlatego warto trzymać go w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu. Metalowe opakowanie może dodać mu niechcianego metalicznego posmaku, a bliska obecność bliskowschodnich przypraw delikatny zapach curry, bo miód bardzo łatwo chłonie inne zapachy.

Inną cechą miodu jest łatwa wchłanialność wody i pary wodnej z powietrza. Jeśli opakowanie jest nieszczelne górna warstwa miodu może ulec rozrzedzeniu – a taka sytuacja sprzyja rozwoju drożdży i fermentacji. Taki miód bardzo szybko przestaje nadawać się do spożycia.

Miód lubi ciemność i chłód

Najlepiej przechowywać go w temperaturze poniżej 20°C (optymalnie w granicach 8-12°C). Wyższe temperatury powodują ciemnienie miodu, szybszą krystalizację oraz osłabienie aktywności enzymów – oczywiście dalej zachowuje on swoje walory smakowe, ale te zdrowotne zaczynają trochę blednąć.

Jeśli chcemy wydłużyć żywot ulubionego miodu można go zamrozić, nawet na kilka lat! Wprawdzie wpływa to na jego wartości, ale w porównaniu z przechowywaniem go w zbyt ciepłych pomieszczeniach taki zabieg wciąż wychodzi na plus.

Akcja krystalizacja

Spokojnie, to tylko naturalny proces, w którym glukoza oddziela się od fruktozy (która dłużej pozostaje w płynnej części miodu). Szybkość krystalizacji zależy od rodzaju miodu. Im więcej w miodzie glukozy tym krystalizuje się szybciej. Taki proces nie powoduje utraty właściwości zdrowotnych miodu. Żeby przywrócić mu pierwotną konsystencję wystarczy co jakiś czas miód wymieszać, albo wstawić go do naczynia z ciepłą wodą.

Po 10: nie podgrzewaj

Wesoło słodzisz herbatkę miodem tuż po jej zaparzeniu? No to mamy kłopoty. Podgrzewanie miodu do temperatury powyżej 80°C lub dodawanie go do zbyt gorących napojów sprawia, że traci on swoje lecznicze moce.

To w końcu ile czasu można żyć z jednym miodem?

Prawidłowe przechowywanie miodu daje gwarancję, że po trzech latach będzie on nadal takim samym produktem, jak tuż po otwarciu wieczka. Jeśli chodzi o aktywność antybiotyczną – to przy przechowywaniu produktu w temperaturze pokojowej traci on połowę swojej wartości, a po półtora roku w zasadzie nie ma po niej śladu.

Kiedy jest już za późno…

Zepsuty miód potrafi spleśnieć, może też wydzielać nieprzyjemny zapach. Jeśli Ci się to przydarzyło – to znak, że powinieneś przestać kolekcjonować miody i przerzucić się na przykład na… suszenie ziół – one też potrafią działać cuda.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Jak wzmocnić odporność na zimę?

Co i jak jeść, gdy boli gardło?

Czym zastąpić cukier?

Co słychać w ulu?

Co słychać w ulu?

Wirus, którego mamy prawie wszyscy

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy

Zatroszcz się o pszczoły

Zatroszcz się o pszczoły

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód?

Syrop klonowy - konkurencja dla miodu?

Syrop klonowy – konkurencja dla miodu?

Świeży miód zamiast antybiotyku

Świeży miód zamiast antybiotyku