Przejdź do treści

Jak oswoić topinambur?

Jak oswoić topinambur?
Topinambur najlepiej smakuje po pierwszych przymrozkach. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Topinambur jest zwany hipsterem wśród warzyw. Nieco zapomniany i oldskulowy, teraz wraca do łask. Tylko… co z nim zrobić?! Jak to co? Czipsy, pizzę albo kremową zupę!

Jest coraz częściej spotykany nie tylko w nowoczesnych potrawach popularnych restauracji, ale również na polskich bazarkach i oczywiście stołach. Jeszcze dwa lata temu nikt o nim nie słyszał, teraz jest coraz łatwiej dostępny. Okazuje się bardzo prosty w hodowli, a jego pomarańczowe kwiaty pięknie ozdabiają coraz więcej ogrodów.

Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, najczęściej zwany topinamburem, to wdzięczna bulwa, która ma już swoją historię na polskich stołach. Sięgnijmy po stare książki kucharskie naszych babć. Tam topinambur króluje nie tylko w daniach jarskich, świeci także przykładem jako znakomity dodatek do wszelkich dań mięsnych, ryb, kasz.

Najlepiej smakuje po pierwszych przymrozkach. W domu bulwy topinamburu przechowuje się w lodówce. W ten sposób utrzymają swoją świeżość nawet do dwóch tygodni. Topinambur ma niewiele kalorii, nie zawiera skrobi, dlatego polecany jest przy chorobach cukrzycowych. Najlepiej nie obierać go ze skóry, bo właśnie pod nią znajduje się najwięcej mikroelementów i witamin. A topinambur jest kopalnią witaminy A, witamin z grupy B, jest bogaty w krzem wspomagający rozwój mięśni i gojenie ran. Sporo w nim żelaza, wapnia oraz potasu.

Można go podawać na surowo w sałatce lub zamiast ogórka na kanapce. Idealnie sprawdza się w zapiekankach, zupach lub jako purée w wymyślnych kolacjach. Późną jesienią i zimą warto dodawać go do herbaty zamiast cytryny, ma właściwości wzmacniające układ obronny człowieka.

Topinambur ma mocny orzechowy smak. Ma wielu zwolenników, ale także wrogów, którym jego intensywny charakter nie przypadł do gustu. Ale i na tych jest sposób!

Najlepiej zaprzyjaźnić się z topinamburem, robiąc z niego czipsy. To nie żart! Czipsy to wspaniały sposób na jarmuż, brukselkę i na topinambur właśnie. Zapiekane cienkie plasterki warzywa polubią nie tylko młodzi smakosze, ale również dorośli i doświadczeni. Wystarczy odrobina ostrej papryki dla złamania smaków, a zamiast nudnego dodatku można stworzyć wspaniałą przekąskę.

Warzywa bulwiaste dobrze sprawdzają się w zupach typu krem. Zupa z topinamburu jest intensywna, aromatyczna i gęsta. Jeśli nadal nie jesteście przekonani do smaku tej bulwy, możecie do zupy dodać ziemniaków, które idealnie zrównoważą orzechowy smak słonecznika bulwiastego. Ostatnia propozycja to pizza. Plastry topinamburu to oryginalny dodatek. Tak skomponowane danie zainteresuje wszystkich gości na niejednej imprezie. Akcja topinambur ‒ czas start!

Pizza kalafiorowa z topinamburem

Składniki:

– średni kalafior
– 300 g mąki z ciecierzycy

– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– sól
– pieprz
– 2 łyżki oleju
– parę łyżek wody
– sos pomidorowy lub ulubione pesto
– topinambur

Kalafior mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze kielichowym o szybkich obrotach. Tak powstanie kalafiorowa „mąka”. Przesypujemy kalafior do miski. Dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy, dodając mąkę z ciecierzycy. Na początek pół szklanki. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy troszkę wody. Jeśli z kolei kalafior puści soki i ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy małe pizzetki o grubości 5-8 mm. Na wierzch kładziemy wybrany sos lub ulubione pesto. Topinambur myjemy i kroimy w cienkie plastry lub przygotowujemy wióry za pomocą obieraczki do warzyw. Całość lekko solimy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 20 minut. 

Czipsy z topinamburu

Jak oswoić topinambur?

Zdjęcie: shutterstock

Składniki:

– 300 g bulw topinamburu
– 2 łyżki oleju

– sól
– papryka w proszku

Topinambur myjemy. Kroimy na cienkie talary i przekładamy do miski. Dodajemy olej, sól i płatki chili lub sproszkowaną paprykę. Mieszamy. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Czipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż warzywo się zarumieni ‒ w zależności od grubości talarów 5-10 minut.

Zupa krem z topinamburu, pietruszki i jabłka

Składniki:

– kilka bulw topinamburu
– 1 korzeń pietruszki

– 1 duże kwaśne jabłko
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 1 biała cebula
– 1l bulionu z warzyw
– ząbek czosnku
– 1 listek laurowy
– sól
– pieprz
– olej

Cebulę siekamy i przesmażamy w garnku z odrobiną oleju, aż się zeszkli. Warzywa obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do cebuli z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Dusimy 10 minut. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy zupę do wrzenia. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Wyciągamy listek laurowy, miksujemy zupę na krem, a następnie przelewamy przez sitko, by usunąć ewentualne włókna pietruszki. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Można dodać mleka kokosowego lub śmietanki sojowej. Przed podaniem każdą porcję warto skropić oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki lub czarnym sezamem dla ozdoby.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kisimy czerwoną kapustę!

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami

Ajwar – boska pasta

Przepis na ajwar – sos o niepowtarzalnym kolorze

Tofu - podkręcamy kultowy ser

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Lody z… zielonego groszku!

Lody z zielonego groszku!

Truskawkowe żelki

Truskawkowe żelki

Truskawki – stworzone do wypieków

Truskawki – stworzone do wypieków

Ale pasztet!

Ale pasztet!

Fasola - idealna na... budyń!

Fasola – idealna na… budyń!