Przejdź do treści

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Topinambur. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka
zmęczenie w pracy
Wypalenie zawodowe? Podpowiadamy, jak znów zapalić się do pracy
Pasta i szczoteczka do zębów
Co warto wiedzieć o pastach do zębów? Jaką najlepiej wybrać? Tłumaczy stomatolożka
trening
Trening funkcjonalny – przyda ci się na pewno!
Koronawirusy / gettyimages
W ciągu ostatnich 14 dni byłaś w Chinach lub miałaś kontakt z kimś, kto właśnie wrócił z podróży? MZ podpowiada, co robić

Topinambur jest zwany hipsterem wśród warzyw. Nieco zapomniany i oldskulowy, teraz wraca do łask. Tylko… co z nim zrobić?! Jak to co? Czipsy, pizzę albo kremową zupę!

Jest coraz częściej spotykany nie tylko w nowoczesnych potrawach popularnych restauracji, ale również na polskich bazarkach i oczywiście stołach. Jeszcze kilka lat temu nikt o nim nie słyszał, teraz jest coraz łatwiej dostępny. Okazuje się bardzo prosty w hodowli, a jego pomarańczowe kwiaty pięknie ozdabiają coraz więcej ogrodów.

Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, najczęściej zwany topinamburem, to wdzięczna bulwa, która ma już swoją historię na polskich stołach. Sięgnijmy po stare książki kucharskie naszych babć. Tam topinambur króluje nie tylko w daniach jarskich, świeci także przykładem jako znakomity dodatek do wszelkich dań mięsnych, ryb, kasz.

bakłażan nadziewany

Najlepiej smakuje po pierwszych przymrozkach. W domu bulwy topinamburu przechowuje się w lodówce. W ten sposób utrzymają swoją świeżość nawet do dwóch tygodni. Topinambur ma niewiele kalorii, nie zawiera skrobi, dlatego polecany jest przy chorobach cukrzycowych. Najlepiej nie obierać go ze skóry, bo właśnie pod nią znajduje się najwięcej mikroelementów i witamin. A topinambur jest kopalnią witaminy A, witamin z grupy B, jest bogaty w krzem wspomagający rozwój mięśni i gojenie ran. Sporo w nim żelaza, wapnia oraz potasu.

Można go podawać na surowo w sałatce lub zamiast ogórka na kanapce. Idealnie sprawdza się w zapiekankach, zupach lub jako purée w wymyślnych kolacjach. Późną jesienią i zimą warto dodawać go do herbaty zamiast cytryny, ma właściwości wzmacniające układ obronny człowieka.

Topinambur ma mocny orzechowy smak. Ma wielu zwolenników, ale także wrogów, którym jego intensywny charakter nie przypadł do gustu. Ale i na tych jest sposób!

Najlepiej zaprzyjaźnić się z topinamburem, robiąc z niego czipsy. To nie żart! Czipsy to wspaniały sposób na jarmuż, brukselkę i na topinambur właśnie. Zapiekane cienkie plasterki warzywa polubią nie tylko młodzi smakosze, ale również dorośli i doświadczeni. Wystarczy odrobina ostrej papryki dla złamania smaków, a zamiast nudnego dodatku można stworzyć wspaniałą przekąskę.

Warzywa bulwiaste dobrze sprawdzają się w zupach typu krem. Zupa z topinamburu jest intensywna, aromatyczna i gęsta. Jeśli nadal nie jesteście przekonani do smaku tej bulwy, możecie do zupy dodać ziemniaków, które idealnie zrównoważą orzechowy smak słonecznika bulwiastego. Ostatnia propozycja to pizza. Plastry topinamburu to oryginalny dodatek. Tak skomponowane danie zainteresuje wszystkich gości na niejednej imprezie. Akcja topinambur ‒ czas start!

Pizza kalafiorowa z topinamburem

Składniki:

– średni kalafior
– 300 g mąki z ciecierzycy

– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– sól
– pieprz
– 2 łyżki oleju
– parę łyżek wody
– sos pomidorowy lub ulubione pesto
– topinambur

Kalafior mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze kielichowym o szybkich obrotach. Tak powstanie kalafiorowa „mąka”. Przesypujemy kalafior do miski. Dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy, dodając mąkę z ciecierzycy. Na początek pół szklanki. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy troszkę wody. Jeśli z kolei kalafior puści soki i ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy małe pizzetki o grubości 5-8 mm. Na wierzch kładziemy wybrany sos lub ulubione pesto. Topinambur myjemy i kroimy w cienkie plastry lub przygotowujemy wióry za pomocą obieraczki do warzyw. Całość lekko solimy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 20 minut.

Czipsy z topinamburu

Jak oswoić topinambur?

Składniki:

– 300 g bulw topinamburu
– 2 łyżki oleju

– sól
– papryka w proszku

Topinambur myjemy. Kroimy na cienkie talary i przekładamy do miski. Dodajemy olej, sól i płatki chili lub sproszkowaną paprykę. Mieszamy. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia. Czipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż warzywo się zarumieni ‒ w zależności od grubości talarów 5-10 minut.

Zupa krem z topinamburu, pietruszki i jabłka

Składniki:

– kilka bulw topinamburu
– 1 korzeń pietruszki

– 1 duże kwaśne jabłko
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 1 biała cebula
– 1l bulionu z warzyw
– ząbek czosnku
– 1 listek laurowy
– sól
– pieprz
– olej

Cebulę siekamy i przesmażamy w garnku z odrobiną oleju, aż się zeszkli. Warzywa obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do cebuli z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Dusimy 10 minut. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy zupę do wrzenia. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Wyciągamy listek laurowy, miksujemy zupę na krem, a następnie przelewamy przez sitko, by usunąć ewentualne włókna pietruszki. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Można dodać mleka kokosowego lub śmietanki sojowej. Przed podaniem każdą porcję warto skropić oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki lub czarnym sezamem dla ozdoby.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

topinambur

Topinambur – to wciąż mało popularne warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę