Przejdź do treści

Jak powinna wyglądać twoja dieta, gdy masz 20, 30, 40 lat?

gettyimages.com
gettyimages.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock
Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem
Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

W miarę upływu lat zmienia się nie tylko ciało, ale także jego zapotrzebowanie energetyczne. Zobacz, na jakie dietetyczne wyskoki pozwala ci metryka, a jakich stanowczo zabrania.

20+ Wielkie żarcie

Możesz prawie wszystko! Twój metabolizm działa jak zegarek. I chociaż przemiana materii zmniejsza się o 3-5 procent co 10 lat już od 23. roku życia, to do 25. roku życia organizm nadal sporo energii wykorzystuje na budowę kości (dlatego dostarczaj mu sporo wapnia i zaprzyjaźnij się z nabiałem, zieloną fasolką, groszkiem, brokułami i produktami bogatymi w witaminę C, która wraz z witaminą D zespołowo dba o twoje kości).

Jeśli zachowujesz w miarę rozsądną dietę i chociaż trochę ćwiczysz, nawet częste wypady na kebaba i frytki nie zaszkodzą twojej sylwetce. Jeżeli walczysz o nią na siłowni, kładź na swoim talerzu proteiny – kurczak będzie twoim najlepszym przyjacielem (ale nie ten fastfoodowy, tylko chuda pierś z warzywami).

Gdy teraz zbudujesz wymarzoną sylwetkę, będzie ci łatwiej utrzymać ją przez lata. Nie zapomnij też o mózgu, który rozwija się do 25. roku życia. Dostarczaj mu tłuszcze nienasycone (w 70 proc. tworzą mielinę, tłuszczowo-białkową powłokę neuronów, która przyspiesza przewodzenie impulsów między nimi). Twoje ciało samo ich nie produkuje, zafunduj więc mózgowi naturalne dopalanie w postaci orzechów, tłustych nasion, np. słonecznika, a także bogatego w kwasy omega-3 i omega-6 oleju z ryb czy oleju z lnu.

Twoja nowa zasada: Gdy kujesz do sesji… żuj gumę. Angielscy naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle odkryli, że miarowe ruchy szczęką zwiększają dopływ krwi do mózgu i aktywność hipokampu, co aż o jedną trzecią może poprawić pamięć długotrwałą.

30+ Pierwsze ostrzeżenie

Stała praca, małżeństwo, dzieci, dom – ustatkowujesz się ty, a i twój organizm trochę przyhamowuje. Powoli tu i tam pojawia się warstwa tłuszczyku. Mięśnie, jeśli ich regularnie nie ćwiczysz, zaczynają tracić jędrność. Twój metabolizm nie zasuwa już jak pendolino, raczej przypomina pospieszny i zwalnia.

Zwłaszcza,jeśli upierasz się przy drastycznych dietach. Organizm odbiera je jako zagrażające życiu głodówki i na wszelki wypadek redukuje tempo przemiany materii nawet o 15-20 procent (nawet do kilku tygodni po skończeniu odchudzania). Dlatego zamiast w diety cud uwierz w stałą zmianę sposobu żywienia, bo jeśli będziesz jeść tyle i tak samo co 10 lat temu, powoli zaczniesz tyć.

Postaw więc na pięć zbilansowanych posiłków dziennie (i minimum 3-4 godziny sportu tygodniowo). Zadbaj o sporą ilość wspomagającego pracę jelit błonnika – jest w produktach pełnoziarnistych, jabłkach i kaszach. Pamiętaj o antyutleniaczach, które opóźniają starzenie się skóry i zapobiegają chorobom krążenia – są w warzywach, owocach i pełnych ziarnach.

Twoja nowa zasada: Minimum pół kilograma warzyw dziennie. Owoce, zwłaszcza te bogate w cukier, traktuj jako desery. A na słodycze i słodzone napoje gazowane pozwalaj sobie nie częściej niż raz, dwa razy na tydzień. To samo dotyczy chipsów, piwa i golonki.

Monika Prześlakowska

40+ Mniej znaczy więcej

Choć podobno czterdziestka to nowa trzydziestka, organizm jest innego zdania. Jeśli nie chcesz przytyć, musisz na serio wziąć się za sport (wtedy wystarczy jeść o 150 kalorii dziennie mniej niż przed paru laty) albo jeść sporo mniej i dużo zdrowiej. Jeżeli masz nadwagę, teraz szczególnie warto iść do dietetyka.

Otyłość znacząco zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, narządu ruchu i cukrzycy, a wolniejsza przemiana materii czyni odchudzanie mordęgą. Wprowadź do menu przyspieszające metabolizm surowe warzywa, często sięgaj po chudy nabiał (kości zaczynają wymagać wapniowego wspomagania), schowaj solniczkę do szafki (nadciśnienie!).

Jeśli jesteś kobietą, pokochaj strączki – zawierają dużo fitohormonów, które łagodzą wpływ zmian miażdżycowych nasilających się ze względu na spadający poziom hormonów i „dobrego” cholesterolu.

Twoja nowa zasada jest stara jak świat: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Słodyczami i alkoholem rozkoszuj się tylko przy wyjątkowych okazjach – są źródłem pustych kalorii, które u 40-latków, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, błyskawicznie zamieniają się w tłuszczyk!

50+ Jedzenie jak lekarstwo

Tak odtąd powinnaś je traktować. Postaw na naturalne, jak najmniej przetworzone produkty, bo organizm nie metabolizuje już tak dobrze toksyn, które może zawierać wysokoprzetworzona żywność. Twoja przemiana materii to już pociąg podmiejski, który przystaje co 5 minut. Jedz więc mniej i ruszaj się więcej, by podkręcić jej tempo.

Trudny okres przeżywają teraz kobiety, którym w kość daje menopauza i huśtawka hormonów objawiająca się napięciem i często zajadana słodyczami. Folgowanie sobie teraz jest groźniejsze niż kiedykolwiek, bo w okresie klimakterium rośnie ryzyko nabawienia się otyłości brzusznej, najbardziej zagrażającej zdrowiu. Porzuć więc słodycze na korzyść suszonych owoców (do pół filiżanki dziennie), ogranicz do minimum tłuszcze zwierzęce, mięso jedz chude i niech trzy razy w tygodniu będzie to ryba, z kurczaka usuwaj skórkę i gotuj, paruj, zamiast smażyć czy grillować.

Jedz białko niezbędne do utrzymania mięśni w dobrej kondycji (poza mięsem znajdziesz je w strączkach, rybach, brokułach i soi), ogranicz kawę, która wypłukuje wapń, i dostarczaj, go jedząc jogurty, białe i żółte sery. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe – są bogate w witaminy z grupy B i błonnik chroniący przed dokuczającymi w tym wieku zaparciami.

Twoja nowa zasada: Warzywa powinny zajmować pół talerza – w każdym posiłku. Zdrowy senior to senior na zieleninie! I dobrze nawodniony. Pij więc 2 litry wody dziennie (nawet gdy nie odczuwasz pragnienia – ono słabnie z wiekiem, ale zapotrzebowanie organizmu na wodę nie). Dla kurażu możesz wypić odrobinę czerwonego wina (zawiera polifenole chroniące przed rozwojem miażdżycy). Ale lepiej nie więcej niż dwie lampki w tygodniu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Ciśnienie możesz obniżyć bez leków. Zobacz, jak to zrobić

Przyczyny wzdęć i zaparć / istock

Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Jesteś zmęczona, boli cię głowa? Być może czas zmienić dietę

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Owies jako jeden ze sposób na obniżenie cholesterolu.

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Ziemniaki w diecie / rawpixel

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

3 jogurty naturalne i wiśnie. Wszystko położone na obrusie

Chcesz być zdrowa i mieć piękną skórę? Jedz codziennie te produkty!

Dieta na piękne włosy

Dieta na piękne włosy. Są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Zakupy podczas pandemii / rawpixel

Kuchnia w dobie kwarantanny. Dlaczego Polacy kupują makaron i ser żółty?

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Białko źródłem zdrowia? Nie zawsze! Tak samo jak w przypadku tłuszczów, są dobre i złe źródła białka

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Pektyny w diecie i medycynie

Pektyny w diecie i medycynie

Drożdże - czym je zastąpić? / istock

Drożdże to towar deficytowy w czasach pandemii. Dietetyczka wyjaśnia, czy możemy je czymś zastąpić

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę