Przejdź do treści

Jak przeżyć tłusty czwartek? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

Zdjęcie: Jenna Day / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przeklinanie ma swoje korzyści. Nie wierzysz? Sprawdź
Czego nie robić podczas infekcji intymnej?
rozstanie
„Nie bez kozery etapy rozstania porównuje się do tych, które są charakterystyczne dla przeżywania żałoby”. Psycholożka o rozstaniach, które bolą
cydr
Jedz jabłka, a pij… cydr! Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów
Czasem lepiej jest odpuścić, niż żyć w ciągłym stresie i poczuciu winy. Psychoterapeutka podpowiada, jak się tego nauczyć

Dzisiaj tłusty czwartek. Dzień, w którym pozwalasz sobie na więcej, jeśli chodzi o słodkości. Niebawem zaczną się licytacje, kto zjadł więcej pączków czy faworków. Oczywiście, słodycze są dla ludzi. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach dotyczących kupowania i jedzenia słodkości, nie tylko w tłusty czwartek.

Oto kilka z nich

Czytaj etykiety

Najlepiej wybierać te słodkie produkty, na etykiecie których cukier występuje na jak najdalszej pozycji – im dalej na etykiecie, tym go mniej w produkcie. Oczywiście, nie każdy pączek jest szczegółowo opisany, ale zawsze można spytać o jego skład podczas zakupów w cukierni.

Stosuj zdrowe zamienniki

Pokusa to pokusa. Może nie akurat w tłusty czwartek, ale raz na jakiś czas zamiast pączka czy batonika warto rozważyć np. suszone owoce w ramach przekąski. Oprócz glukozy dostarczającej natychmiast „paliwo” do mózgu zawierają również witaminy i sole mineralne. I są dostępne przez cały rok.

Ciasto piecz sama

Jeśli masz słabość do pączków, ciast i ciasteczek, naucz się je piec. Przy produkcji słodkości często stosuje się najtańszy tłuszcz, który w połączeniu z cukrem i mąką powoduje trudno strawne połączenie. Jeśli pieczesz sama, przynajmniej wiesz, co jesz.

Czekoladę wybierz gorzką

Naturalne ziarna kakao po rozgryzieniu są bardzo gorzkie, ale to one zawierają najwięcej magnezu i cennych przeciwutleniaczy. Czekolada mleczna powstaje podczas mieszania zmielonych ziaren kakao, cukru, mleka i masła kakaowego. Gorzka jest po prostu zdrowsza.

Nie jedz słodyczy z głodu

Jeśli jesteś głodna, zjedz obiad, nie pączka. Po zjedzeniu słodkiej przekąski szybko przestaje nam się chcieć jeść, ale po krótkim czasie znów dopada nas głód i znów mamy ochotę na słodycze, a nie inne rzeczy. Robi się błędne koło. Słodycze jemy na deser!

Słodycze jedz do 15 – tylko raz dziennie!

Słodki moment powinien być tylko jeden w ciągu dnia. Po łakocie najlepiej sięgać między godz. 11 a 13, kiedy trzustka, zajmująca się metabolizowaniem cukru, jest najbardziej wydolna. Wieczorem słodycze powodują bezsenność – cukier jest sygnałem dla mózgu, że ma pracować, nie odpoczywać.

A zatem – smacznego! Ale z umiarem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

istockphoto.com

Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

kolorowe kapsułki

„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci

Dieta Kopenhaska

Dieta kopenhaska – na czym polega i jakich efektów możesz się spodziewać?

Trzy kobiey tańczą na plaży. Przed nimi koc a na nim owoce i drink

„Jesteśmy rozpitym narodem i doskonale widać to w gabinetach lekarskich” – mówi dr Małgorzata Ponikowska. Nie wiesz, dlaczego tyjesz? Zajrzyj do swojego kieliszka!

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Chcesz mieć piękną i zdrową skórę? Oto produkty, które powinny lądować na twoim talerzu

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk