Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jak przygotować makaron w domu?

Jak przygotować makaron w domu?
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że niektóre produkty kupujemy gotowe w sklepie. Do takich należą makaron, ryż czy kasza. Ryżu czy kaszy faktycznie nie przygotujemy w domu, ale makaron? Jak najbardziej!

Mówi się, że makaron jest tuczący. To nieprawda! Tuczący może być sos, który dodajemy do makaronu. Makaron zawiera skrobię, dzięki której czujemy sytość przez kilka następnych godzin. Zmniejsza apetyt na słodycze. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest bogaty w magnez oraz witaminę B6, B1 i PP. Jedzenie makaronu poprawia także trawienie i ma dobry wpływ na pracę serca.

Nasze babcie na pewno pamiętają czasy, kiedy makaron zawsze robiło się od podstaw samodzielnie w domu. My doskonale znamy ten smak. Wspominamy go z cieknącą ślinką i uśmiechem na twarzy. Cieniutki, lekko twardawy, żółty od żółtek i mocno jajeczny. Taki makaron potrzebuje niewielu dodatków, aby nie przyćmiły jego wyjątkowego smaku. Lubimy go z krótko podsmażoną papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki. Pewnie pomyślisz, że domowy makaron to sporo skomplikowanej pracy? Podwijaj rękawy i przekonaj się, że to prosta sprawa. Wróć z nami do smaków z dzieciństwa!

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 2 jajka
- 200 g mąki orkiszowej (może być zwykła albo pełnoziarnista)
- sól
- woda

Przygotowanie:

Na talerz wysyp mąkę, dodaj jajka i połącz ze sobą. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i ugniataj, aż stanie się elastyczne i gładkie. Wałkuj ciasto na cienkie podłużne płaty. W tym celu możesz użyć wałka albo maszynki. Ciasto co jakiś czas delikatnie podsypuj mąką. Płat ciasta złóż na pół i jeszcze raz na pół. Krój ciasto w cienkie paski, zaczynając od jego dłuższej strony. Odkrojone kawałki rozłóż i podsyp mąką. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj porządną szczyptę soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj przez mniej więcej 5 minut, pilnując, aby się nie rozgotował. Prawda, że to proste?


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zastanawiasz się, co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły?...
Zastanawiasz się, co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Wypróbuj nasz zestaw: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem oraz owoce i sok z warzyw. Dziecko będzie zachwycone!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Posiłek przedtreningowy powinien być pełnowartościowy, by dostarczyć organizmowi...
Posiłek przedtreningowy powinien być pełnowartościowy, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych „materiałów” do pracy. Makaron z indykiem robi się szybko, a danie zjedzone nawet w małej porcji jest bardzo sycące.

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie...
Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie będzie sycące i rozgrzewające, bo podamy je na ciepło. Do tego pesto z prażonych pistacji, ze świeżą miętą i czerwonym pieprzem. A to nie koniec dodatków…

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt...
Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt okazale, ale braki w urodzie nadrabia właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko, błonnik i dobry dla diabetyków.