Przejdź do treści

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Zbrzydła wam radość świętowania? Istnieje kilka niezawodnych sposobów, by zepsuć sobie dobre samopoczucie. W końcu ileż można cieszyć się biesiadowaniem w miłej, rodzinnej atmosferze?

Jeśli poszukujecie dawki doznań ekstremalnych, które wyzwolą was z nudnego świątecznego nastroju, mamy dla was kilka cennych porad. Najlepiej zastosować je łącznie. Skumulowany efekt dostarczy mocniejszych wrażeń. Gotowi? No to zapraszamy do skorzystania z naszych sugestii:

1. Jedz jak wilk!

Zdecydowanie nie jak wróbelek. Po co się ograniczać? – to w końcu święta. Poza tym zawsze warto zjeść na zaś, by napełnić się nieco bardziej niż do syta i odsunąć głód jak najdalej w czasie. Przede wszystkim jednak pochłanianie obfitych porcji pomoże ci wytrącić się ze świątecznego błogostanu i uzyskać tak fascynujące efekty, jak: uczucie rozpierania w żołądku, ucisk pod żebrami, wzdęcia, nudności, a nawet ból głowy. Gdy w końcu uznasz, że dość tego dobrego, skuś się na jeszcze jedno małe co nieco. Na przykład – podążając za kulinarnym wzorem Monty Pythona – wafelek miętowy.

2. Mieszaj potrawy

Na talerzu jak w życiu – powinno być różnorodnie. Błahe połączenia surówki z ziemniakami i kotletem to stanowczo za mało! By uzyskać efekt przejedzenia i mdłości, warto pokusić się o bardziej zaawansowane kombinacje. Na przykład po zakąsce, zupie i „drugim” popitym, rzecz jasna, colą, warto sięgnąć po ciasto. Jednak ciasto szybko się „wchłonie”, dlatego niezwłocznie po jego spożyciu należy zaserwować sobie dokładkę. Tu doskonale sprawdzą się słone przekąski, w rodzaju paluszków, chrupek bądź chipsów. Jeśli chcesz rozstroić sobie żołądek szybko i skutecznie, łącz potrawy tłuste ze słodkimi, słodkie ze słonymi, a ich składniki dobieraj spośród produktów przetworzonych.

3. Unikaj warzyw

Brr! Drżyj na sam dźwięk tego słowa. Zapomnij o surówce z powyższej notki – to była pomyłka. Z warzyw pałaszuj tylko ziemniaki. Oczywiście smażone, najlepiej na głębokim oleju. Mówiąc prościej: frytki. Jeśli sięgniesz po te mrożone i wzbogacone substancjami dodatkowymi – tym lepiej. Szybciej siądą ci na żołądku i pogorszą samopoczucie. Spożywanie innych warzyw, szczególnie surowych i duszonych na parze, zachowujących najwięcej wartości odżywczych, niesie ze sobą ryzyko poprawy perystaltyki jelit, a w efekcie trawienia i samopoczucia. To w oczywisty sposób kłóci się z twoimi celami.

4. Pij napoje gazowane 

Herbata po posiłku? To dobre po osiemdziesiątce. Młodość lubi dać po gazie. Nie bądź naiwny – nie chodzi o „mineralkę” z bąbekami. Jeśli chcesz poczuć się naprawdę źle, wlewaj w siebie kolorowe napoje gazowane, nasycone konserwantami, ulepszaczami i cukrem (lub słodzikami). Są niezawodne w psuciu samopoczucia! Potrafią nie tylko zakłócić pracę żołądka, ale również świetnie sprawdzają się w wywoływaniu ospałości i apatii. Jeśli już poczujesz to przyjemne puchnięcie brzucha, uczucie przelewania się w kiszkach, wzdęcia i bulgoty – w żadnym razie nie sięgaj po zioła. Napar z rumianku, dziurawca lub mięty może zniweczyć magiczne efekty działania kolorowych słodkości.

5. Palcem nie kiwaj

No dobrze, palcem możesz kiwać. Ale nie przesadzaj z ruszaniem całymi kończynami, a już szczególnie z przebieraniem nogami. Spacer to jeden z najgorszych wrogów niestrawności, może drastycznie poprawić samopoczucie! Gdy już wymieszasz wszystkie potrawy, najesz się do syta i napełnisz po uszy gazowanymi ulepkami, rozsiądź się wygodnie przed telewizorem i znajdź program najmniej obciążający intelekt. Pamiętaj, mózg żywi się glukozą! Im bardziej musisz główkować, tym więcej kalorii spalasz – co nieuchronnie poprawi ci samopoczucie i ograniczy przyrost masy tłuszczowej.

Żarty żartami… A tak serio, dbajcie o siebie w święta. Jak? Sprawdźcie.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Dlaczego nie warto się przejadać? I nie chodzi o kilogramy!

Problem z alkoholem. Sprawdź 8 sygnałów ostrzegawczych, by wiedzieć, czy ciebie też dotyczy

Młoda dziewczyna siedzi za biurkiem. Ma okulary, trzyma się za klatkę piersiową. Prawdopodobnie boli ją serce

Odczuwasz lęk, niepokój i nierówne bicie serca? Sprawdź, jakie są tego przyczyny

wielkanoc rodzina

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Podziel się posiłkiem z Bezdomnymi

Nie jesz mięsa? Niektórzy nie jedzą niczego. Ruszyła kampania „Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi”

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy?

Stół wielkanocny

„Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas”. Jak przeżyć Wielkanoc stosując dietę eliminacyjną?

jajko wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Kolorowe jajka – naturalnie! Sięgnij po barwniki, które masz w kuchni

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!