Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Jarmużowa sałatka z warzywami korzeniowymi

Jarmużowa sałatka z warzywami korzeniowymi
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kto powiedział, że sałatki jada się tylko latem? Do naszej użyliśmy jarmużu i warzyw korzeniowych ‒ marchewki, selera i korzenia pietruszki. Wzbogaciliśmy ją o rozgrzewające przyprawy: imbir, chili i kurkumę. Nie zapomnieliśmy o serze długo dojrzewającymi i sosie, który składa się z pasty tahini i soku z czerwonych pomarańczy. Brzmi pysznie i tak będzie!

Sezon na warzywa korzeniowe trwa, dlatego to właśnie po nie sięgajmy na targach. Warzywa te przede wszystkim zawierają mnóstwo cennych witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Wszystkie mają działanie lecznicze. Marchew zawiera cechy krwiotwórcze oraz ma najwięcej prowitaminy A ze wszystkich warzyw i jest niskokaloryczna. Oprócz tego jest bogata w beta-karoten, witaminę C, E, K, kwas foliowy i ryboflawinę. Poza tym jedząc ją, dostarczysz wapń, żelazo, magnez, sód i cynk. Ma właściwości antynowotworowe, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy.

Seler ma działanie odchudzające, oczyszczające i odtruwające. Obniża ciśnienie krwi i ma dobry wpływ na układ nerwowy. Dobrze wpływa na trawienie, serce i nerki. Podobnie jak marchew również ma właściwości przeciwnowotworowe.

Korzeń pietruszki ma działanie odkażające i rozkurczające. Ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi i jest moczopędny. Zawiera prowitaminę A, C, PP i K. Oprócz tego jest bogaty w żelazo, wapń, magnez i potas.

Składniki:

- 2 marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 2 garści jarmużu
- 4 łyżki sera niebieskiego
- 1,5 łyżki czarnuszki
- olej do polania warzyw
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- łyżka kurkumy
- łyżka startego świeżego imbiru
- sproszkowana słodka papryka
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- łyżeczka za’ataru (opcjonalnie)
- łyżka pasty tahini
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- sok ze świeżej pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- jeden ząbek czosnku

Przygotowanie:

Zacznij od obrania i umycia warzyw korzeniowych. Pokrój je w nieregularne kawałki.

warzywa korzeniowe w salatce

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Włóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem.

przepis na rozgrzewajaca salatke

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką paprykę, kurkumę, imbir, skórkę pomarańczową, chili i za’atar. Wmasuj przyprawy w warzywa. Piecz, aż się upieką i zmiękną (45‒60 minut) w temperaturze 220 stopni ‒ mieszaj warzywa co jakiś czas.

przepis na salatke z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W tym czasie przygotuj sos ‒ w miseczce umieść tahini, sok z pomarańczy, cytryny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj dokładnie. Jarmuż umyj i osusz. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmaż jarmuż, aż pięknie się zarumieni i zacznie pachnieć. Gotowy zdejmij z patelni. Upieczone warzywa podawaj posypane czarnuszką, z jarmużem, serem oraz skropione sosem z tahini.

sos tahini

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Sałatkę jedz gorącą. 




masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Juleczka zapytał(a) 5 marca 2017
Pycha!

Polecane Kroki do zdrowia

Spróbuj być wege przez 2 dni

Długość trwania: 8 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

Dzień pod znakiem selera

Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy!...
Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację – lasagne. We wszystkich trzech odsłonach seler smakuje doskonale.

Trzy kolory purée

Purée to nie tylko ziemniaki! Można je zrobić z wielu warzyw. To nie tylko ładny akcent na talerzu, ale...
Purée to nie tylko ziemniaki! Można je zrobić z wielu warzyw. To nie tylko ładny akcent na talerzu, ale też wartościowy dodatek do posiłku. Proponujemy 3 warianty smakowe w 3 kolorach, a do tego sprytny patent, dzięki któremu warzywa właściwie przygotują się same, i to wszystkie naraz!

Pieczone zimowe owoce

Od świeżych soczystych truskawek czy pękatych słodkich czereśni dzielą nas lata świetlne. Na ratunek...
Od świeżych soczystych truskawek czy pękatych słodkich czereśni dzielą nas lata świetlne. Na ratunek przybywają trzy zestawy zimowych zapiekanych owoców w smakowitych kombinacjach. Posłuchajcie tylko: jabłka, maliny i kokos, gruszki, jagody i wanilia, cytrusy, imbir i migdały... Zima może być owocowa!