Przejdź do treści

Jedzenie, które zmienia nastrój

cukier jedzenie nastrój
Mae Mu/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia
Kobieta w promieniach słońca / freepik
Przebarwienia skórne. Co może być przyczyną ich powstawania? Ekspert Kosmetyczny tłumaczy

Jesteś przygnębiony, smutny, zmęczony? Masz poczucie „doła”? Problem może tkwić w twoim menu. To, co jemy, zmienia nasz nastrój. Oto 6 winowajców słabego samopoczucia.

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ‒ jedząc, dostarczamy organizmowi substancje niezbędne do przeżycia. To energia dla naszego ciała, budulec i podstawowy składnik wielu skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu. To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie – to oczywiste.

Mądrze komponując dietę, jesteśmy w stanie zapobiegać wielu schorzeniom i wspomagać nasz organizm w walce z chorobami. Jeśli jednak w naszej kuchni dominuje przetworzone jedzenie albo produkty, które powstawały niemalże tak jak słynne dania w „Skrzydełko czy nóżka” z Louisem de Funes, to nadwaga czy problemy zdrowotne nie powinny nas dziwić.

No dobrze, ale żeby to, co na talerzu, miało aż tak duży wpływ na samopoczucie? Jasne, że czekolada je poprawi raczej bardziej niż sucharek, ale nie do końca o to chodzi. Chodzi o coś ważniejszego – otóż niektóre produkty i dodatki do żywności mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Nieświadomi tego sami fundujemy sobie uczucie przygnębienia, zmęczenia, niepokoju i rozdrażnienia. I naprawdę wystarczy niewielka ilość, żeby twój organizm zareagował natychmiast spadkiem nastroju.

 

Oto lista 6 wszechobecnych produktów spożywczych, które mogą przejąć kontrolę nad twoim samopoczuciem.

Biała mąka

Ma znikomą wartość odżywczą, za to jest królową pustych kalorii. Nawet niewielka jej ilość natychmiast podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego nawet tuż po zjedzeniu produktów na bazie białej mąki możemy nadal czuć się głodni. Dodatkowa kanapka czy dokładka kluseczek nie rozwiąże sytuacji ‒ będziemy coraz bardziej napełnieni, ale z mózgu będzie płynął sygnał „chcę jeszcze”.

Na końcu pojawi się rozdrażnienie ‒ ostateczne dzieło białej mąki. Ale unikanie oczywistych produktów na jej bazie, takich jak pieczywo czy makaron, nie jest wystarczające. Bądź dociekliwy, sprawdzaj etykiety i zadawaj pytania kelnerom w restauracji ‒ biała mąka jest powszechnie wykorzystywana jako zagęszczacz sosów i zup.

Barwniki

W przemyśle spożywczym wykorzystywane są na tony. Do zakładów produkujących „żywność” przyjeżdżają ciężarówkami. Ich jedynym celem jest poprawa wyglądu jedzenia i picia ‒ produkty muszą być atrakcyjne wizualnie. Barwniki znajdziemy w napojach dla sportowców, sokach, płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych.

Badania wykazały, że barwniki spożywcze są odpowiedzialne m.in. za nadaktywność u dzieci. Wywołują impulsywność, niepokój, nadpobudliwość ruchową, problemy z koncentracją. I nie daj się zwieść hasłem „barwnik identyczny z naturalnym”. Albo naturalny, albo nienaturalny. I kropka.

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Oleje uwodornione

Brzmi jak paliwo lotnicze. Albo jakiś smar do wahadłowców. A to są tłuszcze dodawane do żywności. Od lat 50. tłuszcze trans, bo o nich mowa, to hit branż spożywczych, wykorzystywane są głównie przez producentów słodyczy, snacków, fast i junk foodu. Mają dwie podstawowe cechy ‒ są tanie i utrzymują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy.

Niestety, są też często wykorzystywane w restauracjach, ponieważ podgrzewane nawet cały dzień nie spowodują zadymienia kuchni. Uwodornione oleje zwiększają poziom cholesterolu we krwi oraz bezpośrednio wpływają na przyrost masy ciała. Ale wpływają też na nasz nastrój ‒ potocznie stan po spożyciu produktów z olejami uwodornionymi nazwalibyśmy „przymuleniem”.

Zjedliśmy substancję, którą nasz organizm próbuje strawić, a wraz z nią nie dostarczyliśmy żadnych składników odżywczych. W efekcie tego mózg nie jest w stanie pracować wydolnie, a cały układ trawienny marnuje mnóstwo energii, daremnie starając się uporać z tą upiorną substancją.

Cukier

Wszechobecny. Znajdziesz go nawet w najmniej oczekiwanych produktach, takich jak kukurydza czy groszek w puszcze. Możesz nie słodzić herbaty i kawy i unikać słodyczy, a i tak zupełnie nieświadomie będziesz go spożywać w nadmiarze wraz z innymi produktami.

Na etykietach może kryć się pod innymi nazwami: glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop kukurydziany, laktoza, sorbitol. Główne zbrodnie cukru to otyłość, tłumienie układu odpornościowego, zaburzenie pracy tarczycy, hipoglikemia. Ale zanim cukier zasieje spustoszenie w twoim organizmie, wywoła zmienność nastrojów, uczucie letargu i osłabienia.

Aspartam

Jeśli starasz się wykluczać cukier ze swojej diety, uważaj, żeby nie wpaść w pułapkę aspartamu. To substancja jednocześnie niskokaloryczna i intensywnie słodząca. I choć miała przynieść korzyści wszystkim ludziom dbającym o zdrowie (gdyż przecież nie jest złym białym cukrem) i tym dbającym o linię (bo ma niewiele kalorii) oraz diabetykom (bo nawet oni mogą słodzić, jednocześnie eliminując cukier), to ostatecznie przyniosła wiele kontrowersji i niejasności co do bezpieczeństwa.

Niemniej jednak istnieją dowody na związek aspartamu z występowaniem częstych bóli głowy, migren, zmęczenia, ale także poważniejszych skutków, takich jak zachorowania na nowotwory. Z aspartamem więc ostrożnie!

Glutaminian sodu

Niektóre firmy oparły swoje kampanie reklamowe na hasłach „nie zawiera glutaminianu sodu”. Ale produkty go zawierały… I niektóre produkty nadal wzbogacone są tą substancją. Czemu? Bo wzmacnia smak i zapach i przez to mamy mieć złudzenie, że jedzenie jest smaczniejsze.

Jest podstawowym składnikiem zup w proszku i dań instant, ale znajdziemy go również w wyrobach mięsnych, rybnych i dodatkach do dań, takich jak sosy czy przyprawy, a zwłaszcza gotowe mieszanki przypraw. Glutaminian sodu odpowiedzialny jest za zawroty głowy, nudności, uczucie niepokoju, osłabienie organizmu, migreny.

Kiedy więc następnym razem dopadnie cię pozornie nieuzasadnione przygnębienie, zanim zaczniesz obwiniać szefa, partnera czy pogodę, zastanów się, co zjadłeś na lunch…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co daje wolniejsze jedzenie?

zima

Depresja sezonowa, choroba afektywna sezonowa – jak przeżyć zimę i nie zwariować

ziemniaki

Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć!

kobieta je ciastko

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Dziecko przesypuje płatki śniadaniowe z torebki do słoika. Na stole leżą zakupy i słoiki.

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze, aby dłużej utrzymać świeżość i nie wyrzucać jedzenia?

jedzenie nocą

Jedzenie na noc – fatalny nawyk

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Dziewczyny jedzą słodycze i owoce na łóżku

Masz wrażenie, że jesteś więźniem zachcianek? Psychodietetyczka podpowiada, jak możesz to zmienić

żurawina

Polskie superfoods: nie gorsze, a często tańsze niż ich egotyczne odpowiedniki

„Oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca, zachęcam, by była smaczna i swobodna, a przy tym oczywiście skuteczna w osiąganiu celów” – mówi psycholog żywienia, dr Anna Januszewicz

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

5 największych kuchennych mitów

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

anorektyczka

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.