Przejdź do treści

Jedzenie, które zmienia nastrój

cukier jedzenie nastrój
Mae Mu/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ta decyzja zaprzecza dorobkowi ostatnich 40 lat polskiej medycyny rozrodu, neonatologii i pediatrii”. NIL i PTP o wyroku Trybunału Konstytucyjnego
dziewczyna, ból
„Czy wiesz, czym jest ból?”. Dr Paweł Kabata w mocnych słowach o tym, że nikt nie ma prawa do decydowania o cierpieniu innych
Przeziębienie w ciąży? Lekarka radzi, jak sobie z nim poradzić
Przeziębienie w ciąży? Lekarka podpowiada, jak sobie z nim poradzić
Personel medyczny z własnych środków stworzył „śluzę antycovidową”. Folia szklarniowa i czarne worki na śmieci mają chronić przed wirusem
Jak rozmawiać z dziećmi o sytuacji po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu "Jak wychować dziewczynki"
Jak rozmawiać z dziećmi o protestach po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu „Jak wychować dziewczynki”

Jesteś przygnębiony, smutny, zmęczony? Masz poczucie „doła”? Problem może tkwić w twoim menu. To, co jemy, zmienia nasz nastrój. Oto 6 winowajców słabego samopoczucia.

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ‒ jedząc, dostarczamy organizmowi substancje niezbędne do przeżycia. To energia dla naszego ciała, budulec i podstawowy składnik wielu skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu. To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie – to oczywiste.

Mądrze komponując dietę, jesteśmy w stanie zapobiegać wielu schorzeniom i wspomagać nasz organizm w walce z chorobami. Jeśli jednak w naszej kuchni dominuje przetworzone jedzenie albo produkty, które powstawały niemalże tak jak słynne dania w „Skrzydełko czy nóżka” z Louisem de Funes, to nadwaga czy problemy zdrowotne nie powinny nas dziwić.

No dobrze, ale żeby to, co na talerzu, miało aż tak duży wpływ na samopoczucie? Jasne, że czekolada je poprawi raczej bardziej niż sucharek, ale nie do końca o to chodzi. Chodzi o coś ważniejszego – otóż niektóre produkty i dodatki do żywności mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Nieświadomi tego sami fundujemy sobie uczucie przygnębienia, zmęczenia, niepokoju i rozdrażnienia. I naprawdę wystarczy niewielka ilość, żeby twój organizm zareagował natychmiast spadkiem nastroju.

 

Oto lista 6 wszechobecnych produktów spożywczych, które mogą przejąć kontrolę nad twoim samopoczuciem.

Biała mąka

Ma znikomą wartość odżywczą, za to jest królową pustych kalorii. Nawet niewielka jej ilość natychmiast podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego nawet tuż po zjedzeniu produktów na bazie białej mąki możemy nadal czuć się głodni. Dodatkowa kanapka czy dokładka kluseczek nie rozwiąże sytuacji ‒ będziemy coraz bardziej napełnieni, ale z mózgu będzie płynął sygnał „chcę jeszcze”.

Na końcu pojawi się rozdrażnienie ‒ ostateczne dzieło białej mąki. Ale unikanie oczywistych produktów na jej bazie, takich jak pieczywo czy makaron, nie jest wystarczające. Bądź dociekliwy, sprawdzaj etykiety i zadawaj pytania kelnerom w restauracji ‒ biała mąka jest powszechnie wykorzystywana jako zagęszczacz sosów i zup.

Barwniki

W przemyśle spożywczym wykorzystywane są na tony. Do zakładów produkujących „żywność” przyjeżdżają ciężarówkami. Ich jedynym celem jest poprawa wyglądu jedzenia i picia ‒ produkty muszą być atrakcyjne wizualnie. Barwniki znajdziemy w napojach dla sportowców, sokach, płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych.

Badania wykazały, że barwniki spożywcze są odpowiedzialne m.in. za nadaktywność u dzieci. Wywołują impulsywność, niepokój, nadpobudliwość ruchową, problemy z koncentracją. I nie daj się zwieść hasłem „barwnik identyczny z naturalnym”. Albo naturalny, albo nienaturalny. I kropka.

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie

Oleje uwodornione

Brzmi jak paliwo lotnicze. Albo jakiś smar do wahadłowców. A to są tłuszcze dodawane do żywności. Od lat 50. tłuszcze trans, bo o nich mowa, to hit branż spożywczych, wykorzystywane są głównie przez producentów słodyczy, snacków, fast i junk foodu. Mają dwie podstawowe cechy ‒ są tanie i utrzymują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy.

Niestety, są też często wykorzystywane w restauracjach, ponieważ podgrzewane nawet cały dzień nie spowodują zadymienia kuchni. Uwodornione oleje zwiększają poziom cholesterolu we krwi oraz bezpośrednio wpływają na przyrost masy ciała. Ale wpływają też na nasz nastrój ‒ potocznie stan po spożyciu produktów z olejami uwodornionymi nazwalibyśmy „przymuleniem”.

Zjedliśmy substancję, którą nasz organizm próbuje strawić, a wraz z nią nie dostarczyliśmy żadnych składników odżywczych. W efekcie tego mózg nie jest w stanie pracować wydolnie, a cały układ trawienny marnuje mnóstwo energii, daremnie starając się uporać z tą upiorną substancją.

Cukier

Wszechobecny. Znajdziesz go nawet w najmniej oczekiwanych produktach, takich jak kukurydza czy groszek w puszcze. Możesz nie słodzić herbaty i kawy i unikać słodyczy, a i tak zupełnie nieświadomie będziesz go spożywać w nadmiarze wraz z innymi produktami.

Na etykietach może kryć się pod innymi nazwami: glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop kukurydziany, laktoza, sorbitol. Główne zbrodnie cukru to otyłość, tłumienie układu odpornościowego, zaburzenie pracy tarczycy, hipoglikemia. Ale zanim cukier zasieje spustoszenie w twoim organizmie, wywoła zmienność nastrojów, uczucie letargu i osłabienia.

Aspartam

Jeśli starasz się wykluczać cukier ze swojej diety, uważaj, żeby nie wpaść w pułapkę aspartamu. To substancja jednocześnie niskokaloryczna i intensywnie słodząca. I choć miała przynieść korzyści wszystkim ludziom dbającym o zdrowie (gdyż przecież nie jest złym białym cukrem) i tym dbającym o linię (bo ma niewiele kalorii) oraz diabetykom (bo nawet oni mogą słodzić, jednocześnie eliminując cukier), to ostatecznie przyniosła wiele kontrowersji i niejasności co do bezpieczeństwa.

Niemniej jednak istnieją dowody na związek aspartamu z występowaniem częstych bóli głowy, migren, zmęczenia, ale także poważniejszych skutków, takich jak zachorowania na nowotwory. Z aspartamem więc ostrożnie!

Glutaminian sodu

Niektóre firmy oparły swoje kampanie reklamowe na hasłach „nie zawiera glutaminianu sodu”. Ale produkty go zawierały… I niektóre produkty nadal wzbogacone są tą substancją. Czemu? Bo wzmacnia smak i zapach i przez to mamy mieć złudzenie, że jedzenie jest smaczniejsze.

Jest podstawowym składnikiem zup w proszku i dań instant, ale znajdziemy go również w wyrobach mięsnych, rybnych i dodatkach do dań, takich jak sosy czy przyprawy, a zwłaszcza gotowe mieszanki przypraw. Glutaminian sodu odpowiedzialny jest za zawroty głowy, nudności, uczucie niepokoju, osłabienie organizmu, migreny.

Kiedy więc następnym razem dopadnie cię pozornie nieuzasadnione przygnębienie, zanim zaczniesz obwiniać szefa, partnera czy pogodę, zastanów się, co zjadłeś na lunch…

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Kobieta trzyma na wysokości głowy zegarek

Amerykańska Akademia Medycyny Snu: sezonowe zmiany czasu powinny zostać zniesione

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Jedzenie i seks - duet idealny?

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

To depresja czy gorsze dni? Rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

kobieta w kuchni

„Smażony boczek odchudza, ziemniaki tuczą”. Psychodietetyczka rozprawia się z absurdami dietetycznymi

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku