Przejdź do treści

Jo-jo i plateau – efekty niepożądane

Jo-jo i plateau – efekty niepożądane
Przechytrzyć jo-jo, przeczekać plateau. Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Efekt jo-jo, czyli kilogramy powracające (często z nawiązką), gdy przestajesz się odchudzać, jest utrapieniem dla wielu. Równie frustrujący bywa efekt plateau, czyli zwolnienie lub zatrzymanie procesu chudnięcia. Jak im zapobiegać?

Przechytrzyć jo-jo

Większość odchudzających się osób obawia się efektu jo-jo. Niestety, zagrożenie jest realne. I to bez względu na zastosowaną dietę. Oczywiście, im bardziej rygorystyczna dieta i szybszy spadek masy ciała w krótkim czasie, tym ryzyko, że efekt jo-jo się pojawi, jest większe. Ale (i to może być niespodzianka) nawet, jeśli dieta redukcyjna jest dobrze zbilansowana, to i tak prawdopodobieństwo jest duże. Dlaczego? Ryzyko istnieje zawsze, gdy traktujesz dietę jako rozwiązanie krótkookresowe, a potem wracasz do swoich wcześniejszych nawyków żywieniowych, przez które zacząłeś proces redukcji masy ciała. Bo nie chodzi o to, żeby się odchudzać, tylko oto, by zmieniać nawyki żywieniowe na zdrowe już na zawsze. „Za miesiąc mam ślub i muszę do tego czasu schudnąć parę kilo”, „Bo urlop się zbliża i muszę świetnie wyglądać w bikini na plaży”… Nie neguję tych celów, są super! Ale jeśli zmienisz swoje nawyki tylko na ten krótki czas i wrócisz do wcześniejszych, to poznasz efekt jo-jo na własnej skórze raczej na pewno. Postaw sobie za cel nie tylko schudnięcie, ale utrzymanie mniejszej masy ciała. Pamiętaj ‒ stałe efekty wymagają zmiany nawyków żywieniowych już na stałe. Przez tydzień czy miesiąc ciężko jest zmienić swoje dotychczasowe, nieprawidłowe, pielęgnowane latami nawyki. Potrzebujesz więcej czasu. Dlatego odchudzanie to taka ciężka praca. I dlatego warto skorzystać z porady doświadczonego dietetyka, który nauczy, jak zdrowo i smacznie jeść, jednocześnie gubiąc nadprogramowe kilogramy.

Przeczekać plateau

A o co chodzi z efektem plateau? Ten, kto choć raz doświadczył efektu plateau, wie, jak odchudzanie jest trudne. Efekt plateau to zwolnienie lub zatrzymanie procesu chudnięcia. Zwykle występuje po redukcji ok. 10 proc. od wyjściowej masy ciała. Czasem wcześniej, czasem później. Zazwyczaj można się go spodziewać po kilku tygodniach redukcji masy ciała. Jest to naturalna odpowiedź organizmu. Swego rodzaju znak, że ciało potrzebuje czasu, by dostosować się do zmian. Dotyczy prawie wszystkich osób, które się odchudzają. Sztuką jest pozostać zmotywowanym, żeby go przetrwać. Na szczęście jest to okres przejściowy. Co możesz zrobić, by trwał jak najkrócej? Zacznij monitorować, ile jesz. Pomocny może okazać się dzienniczek żywieniowy, w którym będziesz zapisywać swoje posiłki. Być może w miarę upływu czasu nieświadomie zwiększyłeś swoje porcje? Poza tym zwiększ swój wydatek energetyczny. Efekt plateau wynika z mniejszego niż dotychczas zapotrzebowania na energię (mniej ważysz ‒ mniej energii potrzebujesz). Dlatego przyspiesz metabolizm poprzez aktywność fizyczną. Jeśli do tej pory nie ćwiczyłeś, zacznij od treningów dwa razy w tygodniu. Jeśli jesteś aktywny, dodaj jeden trening więcej. Wprowadź też drobne zmiany na co dzień: zamiast windy wybieraj schody, do pobliskiego sklepu zamiast autem wybierz się piechotą. I nie poddawaj się! Nie rezygnuj, nie wracaj do wcześniejszych, nieprawidłowych nawyków. Uwierz, że dasz radę i wygrasz z efektem plateau. A w rezultacie i z jo-jo!

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

Dieta w insulinooporności

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

5 zmian w diecie dla ciągle zmęczonych

10 wegetariańskich źródeł żelaza

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Co i jak jeść, gdy boli gardło?